Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Så mycket mer får kommunalrådet i Högsby kommun i månadsarvode enligt ett nytt förslag

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

HÖGSBY KOMMUN

Det finns nu ett förslag om att kommunstyrelsens ordförande i Högsby kommun ska få ett större arvode – 85 procent av riksdagsledamotsarvodet, vilket ger 60 775 kronor på kontot varje månad, innan skatt. Det är en höjning med drygt 6 000 kronor.

Kommunstyrelseordföranden har för närvarande ett arvode som ligger på knappt 77 procent av riksdagsledamöternas arvode.

Stihna Johansson Evertsson (C), som är kommunalråd i Högsby, får sedan årsskiftet 54 700 kronor i månadsarvode.

En riksdagsledamot får 71 500 kronor per månad.

Årsarvodet landar därmed på 858 000 kronor, innan skatt, för ledamöterna i Sveriges högsta beslutande organ.

Stihna Johansson Evertsson är, som bekant, riksdagskandidat inför det här valet (hon är etta på Centerpartiets riksdagslista i länet) och hon lämnar kommunalrådsuppdraget i Högsby efter valet i höst.

Hon konstaterar att det nya reglementet för ersättning till förtroendevalda (2023–2026) i Högsby kommun ska tas upp i kommunstyrelsen i mitten av augusti.

Sedan ska det slutgiltiga beslutet fattas i fullmäktigeförsamlingen strax innan valet.

”Det känns skönt att vi ska ta ett beslut som inte handlar om en själv. Det gör att det är lättare att prata om det”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON (C), KOMMUNALRÅD I HÖGSBY KOMMUN OCH RIKSDAGSKANDIDAT I HÖSTENS VAL

– Det känns skönt att vi ska ta ett beslut som inte handlar om en själv. Det gör att det är lättare att prata om det, säger Stihna Johansson Evertsson.

Stihna Johansson Evertsson (C). Foto: Peter A Rosén

Det är Per Gröön som är Centerpartiets kommunalrådskandidat. Han är i dag ordförande i fullmäktige.

Per Gröön (C). Foto: Peter A Rosén

Oppositionsrådet Jonas Erlandsson (S) är också kommunalrådskandidat, förstås.

I det nya förslaget får för övrigt oppositionsrådet 85 procent av kommunalrådsarvodet, med en justering till bestämd tjänstgöringsgrad.

Jonas Erlandsson (S). Foto: Peter A Rosén

Oppositionsrådet får mer

Kommunalrådet jobbar heltid – oppositionsrådet har i dag 20 procent av en heltid. Enligt det nya förslaget höjs tidsåtgången till 40 procent från och med 2023, vilket ger ett fast årsarvode på 248 000 kronor. Kommunalrådet får ett fast årsarvode på 729 300 kronor med det nya förslaget.

Fullmäktiges ordförande får 13 200 kronor i fast årsarvode (den bedömda tidsåtgången landar på sex procent av en heltid), sammanträdes- och timarvode tillkommer enligt nedlagd tid.

Ordföranden i socialutskottet får 43 800 kronor i årsarvode (20 procent av en heltid), sammanträdes- och timarvode tillkommer enligt nedlagd tid.

Ordföranden i kommunledningsutskottet och ordföranden i utbildningsutskottet får lika mycket, sammanträdes- och timarvode tillkommer enligt nedlagd tid.

”Kräver närvaro”

Viceordföranden i kommunledningsutskottet får 17 600 kronor per år (åtta procent av en heltid). Viceordföranden i socialutskottet och utbildningsutskottet får lika mycket. sammanträdes- och timarvode tillkommer enligt nedlagd tid.

Ordföranden i myndighetsnämnden får 10 940 kronor per år (fem procent av en heltid), sammanträdes- och timarvode tillkommer enligt nedlagd tid.

– De fasta arvodena sänks i förslaget – men i dag ingår mötesarvodena i ordförandearvodena. I det nya förslaget ska inte mötesarvodena ingå i det fasta arvodet. Det innebär att du inte får någon sänkning om du deltar på alla möten, utan då blir det i stället en höjning. Men det kräver givetvis närvaro, vilket inte är något konstigt, säger Stihna Johansson Evertsson.

– Man ska också få ersättning för förlorad arbetsinkomst. Har man däremot en tjänstgöringsgrad på 40 procent, eller mer, så får man inte ta ut pengar för förlorad arbetsinkomst.

Fullmäktigeledamöterna får 930 kronor per sammanträde i grundarvode.

Timarvodet ligger på 190 kronor.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS