Så mycket skulle det kosta att ha fullmäktige under dagtid i Mönsterås kommun

Så mycket skulle det kosta att ha fullmäktige under dagtid i Mönsterås kommun

2022-01-20 Av av Peter A Rosén

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

MÖNSTERÅS

Den politiska majoriteten i Mönsterås kommun vill inte flytta fullmäktigemötena från kvälls- till dagtid.

Det berättar kommunalrådet Anders Johansson (C) efter tisdagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Det var de socialdemokratiska politikerna Martina Palmér, Martin Nilsson och Ulrica Widesdotter som lyfte upp frågan i en motion. De vill locka yngre personer till politiken – därför föreslog de att kostnaden för dagtidsammanträden i fullmäktige ska utredas – och trions tanke var sedan att införa dagtidsmöten under nästa mandatperiod, 2022–2026.

– Vi har tittat på kostnaderna. Ett kvällsmöte i fullmäktige kostar sammanlagt 13 000 kronor i arvoden till hela församlingen. Ett dagtidssammanträde kostar totalt 35 000 kronor. På årsbasis skulle förslaget leda till en fördyring på 176 000 kronor, säger Anders Johansson.

Han fortsätter:

– Det är en intressant fråga – men vi är inte på något sätt övertygade om att det här skulle locka fler yngre till politiken. Vi befarar snarare att det skulle bli tvärtom – merparten av de yngre jobbar, eller är upptagna dagtid, och har svårt att lämna sina arbeten. De har större förutsättningar att engagera sig kvällstid. Vi försöker dessutom dra ner på kostnaderna för den politiska organisationen. Vi, ett enigt arbetsutskott, föreslår därför att motionen ska avslås.

Frågan avgörs i fullmäktige.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln med dina vänner: