Så öppnas simhallen i Oskarshamn framöver

Så öppnas simhallen i Oskarshamn framöver

2021-05-28 Av av Oskarshamns-Nytt
OSKARSHAMN

”Regeringen och Folkhälsomyndigheten kom på torsdagen med det efterlängtade beskedet att vi kan börja öppna upp våra verksamheter igen. Vi har fått många frågor om detta, och särskilt är det simhallen som hägrar”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande på fredagen.

 – Vi kommer inledningsvis öppna i begränsad skala för allmänheten. Vi längtar verkligen efter att kunna ta emot besökare igen, säger Anton Berntsson, verksamhetsansvarig vid simhallen i Oskarshamn.

”Simhallen har i över ett halvår varit helt stängd eller bara öppen för simskola, simträning för barn och unga samt besök från skolor. Men snart kommer simhallen kunna ta emot besökare igen, även om det blir ett väldigt litet antal per dag på grund av pandemilagen”, skriver kommunen.

”Simhallen är rymlig, det är omklädningsrummen som ställer till det. Samtidigt som det är simskola kan vi inte ta emot andra besökare för då är det fullt i omklädningsrummen enligt pandemilagens begränsningar”

ANTON BERNTSSON, VERKSAMHETSANSVARIG VID SIMHALLEN I OSKARSHAMN

 – Simhallen är rymlig, det är omklädningsrummen som ställer till det. Samtidigt som det är simskola kan vi inte ta emot andra besökare för då är det fullt i omklädningsrummen enligt pandemilagens begränsningar, säger Anton Berntsson.

Besök måste förbokas

”Pandemilagen som gäller till 30 september reglerar antalet besökare på en given yta och på Arena Oskarshamn kan omklädningsrummen ta emot max fem (herrsidan) respektive sex (damsidan) personer samtidigt. Simskolans och simklubbens tillgång till omklädningen prioriteras framför allmänhetens besök”, skriver kommunen.

”Det gör att tillgången till tider då simhallen kan vara öppen för allmänheten blir väldigt begränsad. Därför införs ett system med förbokning, en teknisk lösning för det håller på att tas fram. Vi hoppas och tror att systemet är redo till den 7 juni.”

”Vi jobbar på så fort vi kan för att få ordning på allt för nu längtar vi efter att öppna även om det blir i liten skala. Vi vill också understryka att det inte finns några drop-in-tider. Detta för att undvika trängsel i vår entréhall”

– Vi jobbar på så fort vi kan för att få ordning på allt för nu längtar vi efter att öppna även om det blir i liten skala. Vi vill också understryka att det inte finns några drop-in-tider. Detta för att undvika trängsel i vår entréhall.

80 besök i veckan

”Från 7 juni till 9 juli kommer det finnas ett fåtal tillgängliga tider och tiderna varierar från vecka till vecka, primärt kommer vi att ha tider vardagsmorgnar och förmiddagar. Tiderna måste förbokas i systemet och gäller enbart motionssim i 25-metersbassängen, äventyrsbadet är fortsatt stängt.”

”Det handlar om 2 till 6 timmar per dag, vilket skulle innebära 16-48 besökare. Sammanlagt på en vecka innebär det mellan 15-30 timmar tillgänglig tid för 80-160 besökare.”

– För att sätta det i perspektiv så hanterar vi 80 personer på en halvtimma en vanlig lördag, säger Anton Berntsson.

Stor osäkerhet inför hösten

”Simhallen kommer vara stängd under perioden 12 juli till 8 augusti. Under perioden är det alltså helt stängt för allmänhet, simklubbar och simskolor.”

”9 augusti startar driften upp simhallen igen, uppvärmning, ventilation och liknande. Då är simklubben välkommen tillbaka för träningsverksamhet och bokningsbara tider för allmänheten kommer också att finnas tillgängligt – under förutsättning att restriktionerna tillåter det. Det kommer fortfarande vara ett begränsat antal tider”, skriver kommunen.

”Det är först när pandemilagen förändras eller inte längre gäller som simhallen kommer kunna ta emot besök från morgon till kväll igen. Men Anton Berntsson öppnar upp för att behålla bokningssystemet även om samtliga begränsande lagar och restriktioner skulle upphöra.”

”Vi överväger att hålla kvar vid ett bokningssystem i höst även om pandemilagen slutar gälla. Vi tror att det skapar en trygghet för våra besökare. Men då kommer det såklart finnas mycket fler bokningsbara tider”

– Vi överväger att hålla kvar vid ett bokningssystem i höst även om pandemilagen slutar gälla. Vi tror att det skapar en trygghet för våra besökare. Men då kommer det såklart finnas mycket fler bokningsbara tider.

”Det var den 12 november som simhallen stängde för allmänheten. Under perioden 14 december till 24 januari var simhallen helt stängd för alla typer av besök. Under våren har simskola, simträning för barn och unga samt skolverksamhet kunnat nyttja simhallen”, skriver kommunen.

Dela gärna artikeln: