Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så ska demokratin vässas i Oskarshamns kommun: Yvonne Bergvall (S) berättar

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Oskarshamns kommun vill vässa demokratin med hjälp av så kallade E-förslag – medborgarförslag som kommuninvånarna kan rösta på via nätet, vilket är ett upplägg som redan finns i flera kommuner.

– Och då gör man det med hjälp av bank-id. Alla har inte bank-id, men det går också bra att komma till servicecenter i stadshuset och rösta där. Vi undersöker även om vi skulle kunna erbjuda den möjligheten på våra bibliotek också. Det vore bra för dem som bor i ytterområdena, säger fullmäktigeförsamlingens ordförande Yvonne Bergvall (S) på en presskonferens på torsdagen.

Yvonne Bergvall
Yvonne Bergvall (S) är ordförande i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

– Förslaget ska få ett visst antal röster för att kommunen ska behandla det. Alla förslag som kommer in ska publiceras på nätet, på www.oskarshamn.se, och vill något parti plocka upp ett förslag som inte har fått tillräckligt många röster, så går det naturligtvis bra att göra det. Vi är inte klara med hur många röster ett förslag måste få för att det ska behandlas automatiskt. Allt från 20 till 50 röster finns med i diskussionerna. Vi ska få fram ett förslag till vårt kommunfullmäktigesammanträde i december, säger Yvonne Bergvall.

Det är bara de som är folkbokförda i kommunen som kommer att kunna skriva E-förslag och rösta.

Det finns ingen åldersgräns och man måste inte skriva in sitt medborgarförslag via nätet. Det går också bra att skriva det på ett vanligt papper och lämna in det i stadshuset, så publicerar kommunen förslaget på sin hemsida. Där ser man inte namnen på förslagsställarna – man ser heller inte namnen på dem som röstar på E-förslagen.

Det förs en diskussion kring hur länge E-förslagen ska ligga ute på nätet.

Yvonne Bergvall berättar att hon och kommunsekreterarna Frida Welin och Linn Helmner under en längre tid har fört samtal om hur man kan utveckla kommunfullmäktige och demokratin med hjälp av nya former.

”Vi vill att människor ska känna sig engagerade och delaktiga”

Yvonne Bergvall (S), ordförande i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun

– Vil vill att människor ska känna sig engagerade och delaktiga. Vi kommer att behöva många nya politiker i framtiden – och det står inte många i kön för närvarande. Vi har tittat på en del saker som vi vill införa från och med 1 januari. Sedan har vi en del saker som vi hoppas kunna genomföra under 2024 – men där är vi inte riktigt färdiga med förslagen, säger Yvonne Bergvall.

Fika med en politiker

– Vi har också pratat om att försöka hitta en arena för kommuninvånarna, där de kan träffa våra politiker utan att behöva gå upp i en talarstol och prata om sitt medborgarförslag. Så från och med januari så kommer gruppledarna eller andra representanter, från varje parti, vara på plats en halvtimme innan varje fullmäktigemöte, så att vem som helst kan komma dit och prata och fika tillsammans med politikerna under friare former.

– Vi kommer också att fortsätta att webbsända fullmäktigemötena. Fler och fler går in och tittar, men det är inte många som kommer till mötena på Forum. Fördelen med webbsändningarna är att man kan gå in och titta när man vill, och man kan välja att titta så länge man vill. Valfriheten är större när man sitter hemma, säger Yvonne Bergvall.

Frida Welin berättar att ett 80-tal personer brukar titta på webbsändningarna från fullmäktigemötena (under en tvåveckorsperiod).

Yvonne Bergvall konstaterar att Linköpings kommun har ett inslag där fullmäktigeordföranden berättar om det intressantaste från det senaste mötet.

– Vi tittar på att göra något liknande, så att vi kan lyfta upp punkterna där det var lite oenigt. Då kan man välja att gå in och titta på det. Vi har också haft diskussioner om en demokratiberedning, men där behöver vi lite mer tid på oss. Men vi har haft gruppledarträffar om förslaget, och samtliga är positiva. Tanken är att fullmäktiges presidium ska hålla i demokratiberedningen och att en från varje parti ska vara med. Det handlar om att utveckla våra arbetsformer och sträva efter en bredare demokrati – och få våra invånare delaktiga i det som händer. Vi kommer att titta på hur vi ytterligare kan förstärka medborgardialogen.

Ungdomsfullmäktige

– Vi har också tittat på ett ungdomsfullmäktige. Det har prövats tidigare, men inte hållits i. Anledningen till att vi lyfter fram detta nu är att vi behöver ha en dialog med samhällskunskapslärarna på Oscarsgymnasiet för att vi ska få ett gott resultat. Ungdomarna ska känna att det är meningsfullt – och tanken är att de ska kunna skriva motioner och att de ska få vara med på ett traditionellt fullmäktigemöte varje år, där deras del ligger först på dagordningen. Sedan ska vi ha någon form av återkoppling och uppföljning till klassen, när mötet är avslutat.

– Vi behöver göra mycket mer än allt detta för att stärka demokratin och för att få människor engagerade och politiskt intresserade, säger Yvonne Bergvall.

Nästa fullmäktigemöte hålls den 11 december.

+1
7
+1
2
+1
0
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS