Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så svarar fritidschefen i Oskarshamns kommun på kritiken

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Tidigare på måndagen publicerade vår tidning en krönika där fritidschefen i Oskarshamns kommun, Daniel Stenberg, får kritik.

Vi bad Daniel Stenberg att kommentera krönikan.

Så här svarar han via e-post:

“Att fingertoppskänslan saknas? Det vet jag inte, men jag hade gärna haft en ”spåkula” för att se in i framtiden.”

“De beslut vi tagit har vi under den här tiden fattat med utgångspunkt på hur det sett ut vid det aktuella tillfället”

DANIEL STENBERG, FRITIDSCHEF I OSKARSHAMNS KOMMUN

“De beslut vi tagit har vi under den här tiden fattat med utgångspunkt på hur det sett ut vid det aktuella tillfället. Pandemin har gjort det extra svårt då riktlinjerna har ändrats flera gånger. Verksamheter har uppmanats att stänga ner, träningar och seriespel har pausats för att återigen öppnas upp i olika former. Vi valde länge att avvakta om läget skulle bli bättre, men fram till dess då vi tog beslutet 12/1 att inte spola upp så hade det ännu inte varit tillåtet att spela några matcher på den konstfrusna isbanan.”

“Tvungna”

“När vi väl tog beslutet så kände vi att vi var tvungna att ta ett slutligt beslut då säsongen som återstod hade blivit väldigt kort och där vi inte hade en aning om vad kommande restriktionerna skulle medföra för användandet”, skriver Daniel Stenberg.

Han fortsätter: 

“Parallellt till detta så tilläts organiserad träning utomhus och då ansåg vi att idrottsplatsen skulle bli mer tillgänglig totalt sett då konstgräsbanan hade varit avstängd i cirka en månad för uppsopning och upptining om vi valt att spola. Dessutom kunde vi ge besked att Oskarshamns AIK kunde spela sina hemmamatcher i Svenska cupen på arenan istället för att spela dessa i Kalmar, vilket var tanken om vi hade haft is. Vi har hela tiden varit tydliga med att beslutet har handlat om flera saker och här kan jag peka på några: ekonomi, pandemi, kort återstående säsong, inga seriematcher för bandyn, mindre tillgänglig idrottspark samt AIK:s slutspel i svenska cupen.”

“Krönikören har vissa påståenden och frågor i sin krönika som här kommenteras.”

Beroende på vädret skulle det totalt kunna kosta ungefär en halv miljon kronor att spola och underhålla is nu.

“Ja, det stämmer, men precis som det står i rubriken att det skulle kunna, det var läget 12/1. Inte hade vi då trott att det skulle bli den kallaste perioden på länge. De kostnader vi i detta läge pekade på var främst energikostnader samt isfärg, linjer och vatten”, svarar Daniel Stenberg.

Motfrågan blir då osökt vad det kostat och kostar att underhålla konstgräsplanen?

“Här ska vi inte fastna i detaljer, men jag kan meddela att det per månad kostar mer än 10 gånger så mycket att sköta en bandybana mot att sköta en konstgräsplan, trots att energikostnaderna då är borträknade. Det stämmer att fotbollsplanen plogas och sladdas när det har snöat och här har vi kostnader för personal, miljödiesel till traktor och gas till bil. En isbana kräver betydligt mer skötsel med att ploga, hyvla och spola. Kostnaderna hade då varit för: personal, miljödiesel till traktor och ismaskin, slipning av knivar.”

Tittar vi vädermässigt så har det varit perfekta förhållanden för att spola upp is under hela 2021 och sedan i november 2020.

“Att det varit bra förutsättningar från mitten på januari 2021 håller jag fullt med om. Vad krönikören syftar på under november och december 2020 vet jag dock inte för under de månaderna var det inte så kallt väder och när vi jämför perioden 1/11-7/2 (när vi inte spolat upp) mot föregående år (när den var uppspolad) så har hela anläggningens totala elkostnad minskat avsevärt. P.g.a. de minskade aktiviteterna på Arenan med stängd simhall, inga publikmatcher och ingen konstfrusen is så har elkostnaderna under perioden minskat med över 1 mkr och då härleds en stor del till isbanan.”   

“Tycker att krönikören gör det väldigt enkelt för sig och inte ser till en helhet, men det är klart att jag inte kan förvänta mig att krönikören ska ha koll på alla detaljer. Han behöver heller inte ta ansvar för helheten. Detta är så klart inga roliga beslut att fatta, men någon måste sätta sig i mitten och ta dessa även om de ibland är obekväma. Jag står dock fortsatt för de beslut som tagits och om de är rätt eller fel det är nog svårt att svara på, för det beror nog på ur vilken synvinkel man ser det. Krönikörens konspirationsteori väljer jag att inte ens kommentera”, svarar Daniel Stenberg.

FOTO

CONNY BLOMANDER

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS