Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så svarar Pontus Welin (L) i socialnämnden på insändarna om omsorgen i Oskarshamns kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

INSÄNDARE

Jag har tagit del av alla de insändare som har skickats av anställda inom omsorgen samt de svar som politikerna har skickat in (här är ON:s debattavdelning).

Det är med bestörthet jag har tagit del av hur olika medarbetare upplever sin situation på våra olika boenden.

”Jag har själv bara hunnit vara socialnämndens andre vice ordförande i cirka tre veckor och inte hunnit bilda mig en uppfattning om nulägessituationen”

PONTUS WELIN (L), ANDRE VICE ORDFÖRANDE I SOCIALNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

Jag har själv bara hunnit vara socialnämndens andre vice ordförande i cirka tre veckor och inte hunnit bilda mig en uppfattning om nulägessituationen.

Det starkaste jag har reagerat över och vill diskutera med övriga beslutsfattande politiker och chefer inom förvaltningen har varit att det saknas stöd från chefer, att språket i direkta vårdkontakter är bristfälligt, att man genomför arbetsuppgifter som inte hör till sin utbildning, att arbetsuppgifterna överstiger en heltidstjänst och att det saknas adekvat kompetens med LSS-verksamhet.

”Inte rätt person”

Jag önskar att ni kunde ställa mig till svars betydligt mer, men efter så kort tid på mitt politiska uppdrag är jag i första hand inte rätt person att svara för alla era problem.

Det jag kan lova är att jag vill verka för att Oskarshamns kommun ska vara en mycket attraktiv arbetsgivare framöver på mitt politiska uppdrag.

”Jag håller helt med om att kraven bör höjas och inte sänkas, detta genom att kräva grundläggande språkkunskaper hos våra medarbetare, detta är en direkt fråga om vårdsäkerhet”

Jag håller helt med om att kraven bör höjas och inte sänkas, detta genom att kräva grundläggande språkkunskaper hos våra medarbetare, detta är en direkt fråga om vårdsäkerhet.

IVO har redan rapporterat om bristande språkfärdigheter inom äldreomsorgen och vi kräver åtgärder.

Vi har tillsammans med KD lagt en större budget till socialförvaltningen för att bemöta de utmaningar som finns.

Det skulle kunna användas till fler medarbetare som genomför de enklare arbetsuppgifterna, så ni utbildade undersköterskor får ansvara för det ni är utbildade till.

Vill införa LOV

Vi har velat införa LOV väldigt länge, så ni medarbetare inte tvingas till bara en arbetsgivare.

Är ni missnöjda med Oskarshamns kommun som arbetsgivare, kan ni välja en annan arbetsgivare.

Skulle vi ha privata aktörer, finns valfrihet även för er medarbetare att välja en annan arbetsgivare i kommunen – konkurrens har alltid bidragit till bättre kvalité för både vårdtagare och dess medarbetare.

Särskilt inom LSS, en assistansreform som Liberalerna grundade, där vi gärna hade sett privata alternativ som utförare.

”Mitt tips är att engagera er i ett politiskt parti som ni känner er mest hemma i och hjälp till med att skapa en bättre framtid i Oskarshamns kommun”

Avslutningsvis vill jag bemöta det politikerförakt som också har uttryckts i tidigare insändare.

Man tackar polis, räddningstjänst, sjukvårdspersonal och lärare men önskar att politiker hamnar i samma elände som de skapar.

Har ”vanliga jobb”

Som både lärare och politiker vet jag inte exakt hur jag ska förhålla mig till detta, vi politiker arbetar också med ”vanliga jobb”.

Mitt tips är att engagera er i ett politiskt parti som ni känner er mest hemma i och hjälp till med att skapa en bättre framtid i Oskarshamns kommun.

I nuläget är mindre än 0,1 procent av svenska befolkningen engagerade politiskt, det är ingen bra demokratisk grund att vila på.

Pontus Welin (L)

2:e vice ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS