Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så svarar socialchefen på ON:s frågor om tvångsflytten på Solbacka i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

På söndagen skrev vi om en anhörig som riktar skarp kritik mot Oskarshamns kommun, på grund av att äldre medborgare tvångsförflyttas mellan olika lägenheter på boendet Solbacka i Oskarshamn.

Vår tidning tog kontakt med kommunens socialchef, Anna Lindquist, via e-post och ställde följande frågor:

1. Varför anordnade ni inget möte med anhöriga och personal innan beslutet togs om att flytta äldre medborgare från Zafiren till Solbacka? Kommunen tvångsförflyttar därmed även äldre medborgare, som redan bor på Solbacka, från sina nuvarande lägenheter till andra, nya, lägenheter. I ett demokratiskt land har man möten om sådant, med de berörda, innan beslut tas. Varför har ni inte anordnat något möte?

2. Personen som vi har pratat med betecknar det som att ni vräker hans mamma från hennes nuvarande lägenhet och tvångsförflyttar henne till en annan lägenhet. Hur ser ni på det?

3. Enligt de uppgifter som vi har fått, så ska flytten genomföras i mitten av januari. Stämmer detta?

4. Vi lever i en brinnande pandemi. Zafiren har dessutom haft flera bekräftade coronafall. Det är kanske inte så smart att flytta på äldre medborgare, med tanke på det. Dementa ska man definitivt inte flytta på. De är i behov av sin trygghet. Hur ser ni på det?

5. Hade det, åtminstone, inte varit bättre att flytta de äldre medborgarna på Zafiren till de nya, tomma, lägenheterna på Solbacka? Då hade i alla fall de som redan bor på Solbacka sluppit flytta. Hur ser ni på det?

“Att flytta när man har demenssymtom kan vara svårt och vi gör vårt bästa för att det ska fungera så bra som möjligt”

ANNA LINDQUIST, SOCIALCHEF I OSKARSHAMNS KOMMUN

Anna Lindquist svarar så här på måndagen:

“Oskarshamns kommun är inne i en omställningsperiod när det gäller äldreboenden, utifrån politiska beslut. Syftet är att våra äldre medborgare ska erbjudas nybyggda/nyrenoverade och ändamålsenliga lokaler.”

“Behöver flytta”

“För att genomföra denna omställning så behöver personer flytta.”

“Självklart har vi haft möten med både anhöriga och personal, sista tiden har vi med anledning av pandemin övergått till skriftlig information och direktkontakter via telefon till dem som är berörda.”

“Att flytta när man har demenssymtom kan vara svårt och vi gör vårt bästa för att det ska fungera så bra som möjligt.”

“Goda erfarenheter”

“Pandemin ställer extra stora krav på hur själva flytten ska planeras och genomföras, nu har vi gjort detta några gånger och har goda erfarenheter av att det fungerat väl.”

“Den kommande flytten på Solbacka kommer ske i två steg. Steg ett genomförs i mitten av januari då Solängen och Solgränd flyttar till de nyrenoverade enheterna.”

“Väldigt fint”

“Därefter ska de lämnade enheterna ytskiktsrenoveras innan vi är redo att ta emot korttiden från Zafiren, vilket planeras till april.”

“Det känns väldigt fint att kunna erbjuda nyrenoverade och fina lokaler till våra brukare inom äldreomsorgen”, skriver Anna Lindquist.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS