Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så vill Liberalerna och Kristdemokraterna förbättra kommunen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Bostadsområden, förskolor, skolor och en attraktivare kommun.

Där är några av de områden som Liberalerna och Kristdemokraterna prioriterar i investeringsbudgeten som löper över fyra år, från 2021 och framåt.

”En plats att bo på” – det är rubriken på de båda partiernas gemensamma investeringsbudget.

När det gäller den avgiftsfinansierade delen, så vill Liberalerna och Kristdemokraterna att fler bostadsområden ska projekteras.

Kommunen behöver fler bostadsområden – och det är framför allt viktigt att ha tillräckligt många förskolor, understryker oppositionsrådet Mathias Karlsson (L) och Kristdemokraternas toppnamn Ingemar Lennartsson.

– Vi vill se ett nytt bostadsområde per år i fortsättningen. När man gör en projektering av ett bostadsområde, så måste man lägga in en förskola i detaljplanen. Nu letar man ju efter platser för förskolor överallt, men man hittar inga bra ställen. Det är ju inte säkert att man behöver använda den, det vet man inte. Men ligger det en i detaljplanen, så finns det möjligheter, säger Ingemar Lennartsson.

När det kommer till den skattefinansierade delen av budgeten, vill Liberalerna och Kristdemokraterna satsa på följande:

LSS-boende:

– Det har sagts att man behöver ett vartannat år framöver. Men vi tycker inte att kommunen ska bygga dem. Det bör externa aktörer göra – sedan ska vi hyra av dem, säger Ingemar Lennartsson.

– Det kan vara lukrativt för dem som vill passa på att bygga hyres- eller bostadsrätter samtidigt, tillägger Mathias Karlsson.

Hultgården/Charlottagården i Misterhult:

– Vi vill ha kvar Hultgården och Charlottagården. Vi håller med majoriteten om att det även finns ett behov av att bygga ut äldreboendet i Figeholm, men först måste vi satsa på att bevara Hultgården och Charlottagården i Misterhult, säger Ingemar Lennartsson.

Toaletter och omklädningsrum vid Arena Oskarshamn:

Här finns det ett stort renoveringsbehov, konstaterar de två oppositionspartierna. Toaletterna och omklädningsrummen är viktiga för flera olika verksamheter som använder Arena Oskarshamn, påpekar de.

Försköna kommunen:

– Ge stadsarkitekten möjligheten att driva och genomföra projekt med hjälp av en egen budget. Han är anställd för att utveckla kommunen – och för att det ska finnas en sammanhängande tanke runt det här, så vill vi ge honom tre miljoner kronor, så att han kan växla upp tillsammans med föreningar, fastighetsägare, markägare och Attraktiva Oskarshamn, säger Mathias Karlsson.

Skolor

– Vi behöver fler skolor. Man kan exempelvis använda delar av Verkstad 14 till förskoleverksamhet. Det ska inte bara vara en kulturplats. På baksidan finns det en jättefin grönyta. Där kan man ha lekplatser. Det är ett skyddat område, som dessutom är lättillgängligt för föräldrar som lämnar och hämtar, säger Mathias Karlsson.

O-ringen

– Här ligger majoritetspartierna lugnt och stilla och säger att detta ska vi lösa, men de genomför inga satsningar. En detaljplan tar nio månader, om den går käpprätt. Annars kan den ta uppemot två år. Därför måste vi komma till skott nu. Vi vill avsätta pengar för att man ska kunna genomföra insatser vid eventområdena, säger Mathias Karlsson.

Döderhultsbäcken

Här vill Liberalerna och Kristdemokraterna genomföra insatser för att lyfta bäcken på olika sätt.

Utvecklingsmark

Majoritetspartierna satsar en hel del pengar på ett nytt industri- och logistikområde. Liberalerna och Kristdemokraterna nöjer sig med en mindre satsning på industriområden.

– Vi satsar tio miljoner kronor varje år, och då räcker det till fyra-fem hektar industrimark. Men vi vill få folk att flytta hit – och då är kanske inte industrier det första som vi ska ha hit, säger Ingemar Lennartsson.

– Därför satsar vi på utvecklingsmark istället. Det öppnar även upp för att bygga annat också, som en skola, exempelvis, säger Mathias Karlsson.

Totalt sett ligger Liberalernas och Kristdemokraternas budgetsumma något lägre än majoritetens.

– De har lyssnat på oss. Förut har vi ju sagt att de ligger för högt, och nu har de sänkt. De förtjänar beröm för att de har lyssnat, säger Ingemar Lennartsson.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Ingemar Lennartsson (KD), Mathias Karlsson (L) och hunden ”Herr Larsson”.
FOTO: PETER A ROSÉN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS