Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så vill Moderaterna förbättra vården i Kalmar län

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Moderaterna har i dag, den 10 september, skickat in en motion angående införandet av akademiska vårdcentraler i Kalmar län.

”På en akademisk vårdcentral (AVC) bedrivs bland annat forsknings- och utvecklingsprojekt. Nya behandlingsmetoder och ny teknik provas ut, samtidigt som man handleder studenter på grundnivå upp till forskarnivå”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

”I anslutning till en AVC ingår ett nätverk av vårdcentraler och andra primärvårdsenheter (exempelvis BVC, MVC, husläkarmottagningar m.fl.). Den akademiska vårdcentralens uppgift är att stödja verksamheterna som ingår i nätverket, bland annat genom att anordna fortbildningar, involvera dem i forskningsprojekt och sprida vetenskapligt beprövade forskningsrön. Verksamheterna i sig har dessutom ett ständigt kunskapsutbyte med varandra.”

”Effektiv vård”

”Genom en, eller flera, akademiska vårdcentraler i länet kan regionen öka möjligheten att snabbt kunna genomföra klinisk patientnära forskning, utveckla och utbilda inom primärvården. Detta skulle innebära att patienten får en god, effektiv och uppdaterad vård – men även att medarbetarna får större möjligheter till kompetenslyft och yrkesutveckling, samtidigt som länets tre sjukhus avlastas.”

– Hela landet står inför en stor omställning av sjukvården – där fler patienter ska vårdas utanför sjukhusen, på vårdcentraler eller i hemmet, då måste också forsknings- och utvecklingsarbetet följa med. Med en eller flera akademiska vårdcentraler skulle vårt län kunna bli en spjutspets när det kommer till Nära vård. Samtidigt är jag helt säker på att en förstärkning av primärvården med mer forskning skulle leda till att öka attraktiviteten för nya läkare och sjuksköterskor att söka sig till primärvården, säger Malin Sjölander (M).

FOTO

PIERRE STJERNFELDT

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS