Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Sambopar undrar: “Hur det blir om det händer någon av oss något?”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Jag vill passa på att tacka för de frågor som kommit in under våren. Nu går jag på fyra veckors semester och återkommer med juristspalten igen under vecka 32. Fortsätt gärna skicka in frågor! Önskar alla läsare en underbar sommar!

Hej! Jag och min sambo har en dotter som är 6 år. Vi har en villa ihop och jag har dessutom en skogsfastighet ihop med min bror. Vi har inte skrivit något testamente, borde vi göra det? Vi har börjat fundera lite kring hur det blir om det händer någon av oss något eller om vi båda skulle gå bort. Hur blir det då?

Tack för er fråga! I ert fall blir det sambon (förmyndaren) som kommer ta hand om barnets egendom, eftersom barn ärver direkt om man är sambo. Om förmyndaren är/blir indisponibel att ta hand om barnets arv utses en god man.

En god man behöver även utses för att ta hand om barnets intressen i dödsboet om både förmyndaren och barnet har del i dödsboet. Även om man som sambo inte ärver har man del i dödsboet om bodelning ska göras. Det blir även aktuellt med en god man för det fall barnet skulle komma att bli delägare i huset tillsammans med din sambo. De skulle då ha intressen i samma egendom och din sambo skulle inte vara helt opartisk om denne skulle bestämma över huset både åt sig själv och åt ert barn.

Om du inte vill att din sambo ska förvalta egendomen, exempelvis kan det vara svårt att ta hand om en skogsfastighet om man inte har det intresse och den kunskap som kanske krävs, kan du i ett testamente bestämma att en viss person skall ta hand om hela, eller delar av, arvet åt barnet.

Det finns med andra ord en del att fundera över för er eftersom ni är sambor med barn. Är man sambor och har barn, tillsammans eller om den ena har barn med någon annan, bör man träffa en jurist för att få råd och hjälp att upprätta ett testamente. Vem vet, det kanske slutar med att ni gifter er – att gifta sig kan underlätta en hel del vid den ena makens bortgång, om man bara har gemensamma barn.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS