Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Sambopar: ”Vi ska separera, hur ska vi göra med bodelning av bostaden?”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn/Mönsterås på läsarnas juridiska frågor. Har du en fråga? Välkommen att skicka mejla den. Mejladress hittar du längre ner på sidan.

Hej! Vi har varit sambor i nästan 20 år. För 5 år sedan, inför förestående renoveringar, fick min sambo hälften av fastigheten i gåva av mig. Fastigheten köptes för drygt 20 år sedan, precis innan jag och min sambo träffades. Nu ska vi separera och undrar hur vi ska göra med bostaden. Vi har förstått att det kanske inte går att göra en bodelning och att det blir skatt både för den som lämnar ifrån sig sin del och för den som ska bo kvar eftersom lånen överstiger taxeringsvärdet. Är det så illa?

Tack för er fråga!

Ja, det är så illa. Det blir problem eftersom bostaden, när du köpte den, inte var tänkt att vara ert hem. När du köpte den var den bara tänkt att utgöra Ditt hem. Trots att den under nästan hela samboförhållandet utgjort er gemensamma bostad och ni gemensamt gjort investeringar kan den inte ingå i bodelning enligt sambolagen.

Om man ska överta lånen och de överstiger taxeringsvärdet blir det köp, vilket innebär att det blir kapitalvinstskatt för säljaren och stämpelskatt för köparen. I värsta fall rör det sig om flera hundratusen kronor i skatt.

Ett tänkbart sätt, vilket är något tillkrånglat, är att först gifta sig (ev. med ett äktenskapsförord) och att man därefter ansöker om äktenskapsskillnad. I en äktenskapsskillnad, även om ni bara varit gifta ett kort tag, ingår all egendom som inte är enskild egendom (OBS. 12 kap. 1 § som ger en rikare make rätt till mer vid ett kortvarigt äktenskap om denne så önskar – ”sol-och-vårare-skyddet”).

Väl gift och därefter skild skulle fastigheten kunna fördelas genom bodelning. Den största vinsten med ett äktenskap är därför ekonomisk-juridisk, inte romantisk (eftersom romantiken väl borde vara densamma om man är sambo som om man är gift(?)). Att gifta sig kostar inget/knappt något, om man inte slår på stort.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS