Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

”Satans mördare – det måste vi säga om Israel i dag”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

”Satans mördare.”

Detta är vad Olof Palme sa i ett tal 1975, där han kritiserade Franco-diktaturen i Spanien och deras avrättningar av motståndsrörelsens medlemmar.

Och det är detta vi måste säga om Israel i dag.

Satans mördare.

Och några år tidigare hade han uttalat sig skarpt om USA:s bombningar av Hanoi i Vietnam 1972.

Han sa:

“Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn och det som pågår idag i Vietnam, det är en form av tortyr. Det man gör nu, det är att plåga människor. Plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse under maktspråk och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden. Hanoi 1972.”

Och då säger vi att till denna lista kan vi idag foga ännu ett namn – Gaza 2023–24.

”Folkmord”

Och omvärldens dom kommer att falla hårt även över Israel efter detta illdåd, detta folkmord, detta brott mot mänskligheten.

”Vi hade behövt politiker som Palme i Sverige i dag”

Cissi Svärdström

Vi hade behövt politiker som Palme i Sverige i dag. Som står upp för försvar av människan, av frihet och av rättvisa. Som kämpar för fred och samexistens och förespråkar vapenvila och förhandlingar framför krigshets och vapenskrammel.

Sveriges i dag fega och underdåniga hållning, inte bara i Palestinafrågan, kommer också att dömas och fördömas av eftervärlden, av våra barn och barnbarn.

Men världen över har människor protesterat i massdemonstrationer med många tusentals deltagare i Europa, Asien, Afrika, Latinamerika och på många andra platser. Politiker och intellektuella runtom i världen har protesterat i skarpa ordalag mot Israels krig.

”Mörda inte i vårt namn”

I USA har tiotusentals judar under ledning av Jewish Voice for Peace protesterat under parollen “Not in our name”, där man visar att man inte vill bli förknippad med det sionistiska Israel, de menar: “Mörda inte i vårt namn i egenskap av judar. Att vi en gång varit offer ger oss aldrig rätt till att bli förövare.”

Samma sak gäller även de extremt religiösa judarna som menar att det är den sionistiska rörelsen i Israel som i politiska syften har startat ett kriminellt krig mot det palestinska folket, ett folk som man tidigare bott tillsammans med, sida vid sida, i över tusen år.

Även författare, historiker, läkare och andra intellektuella inne i Israel protesterar kraftfullt och väjer inte för hårda ord.

Men Israel vägrar att lyssna på världsopinionen.

Så trots att Internationella domstolen i Haag i januari uttalat sig om risken för Israel att dömas för folkmord om de inte ändrar sin krigsföring och på alla sätt skyddar civilbefolkningen så fortsätter våldet. Och trots att FN:s säkerhetsråd den 25 mars antog en resolution (där USA la ner sin röst) om omedelbar vapenvila, införsel av humanitär hjälp och frigivning av gisslan så har inget hänt.

”Svält som ett vapen”

Israel har i stället intensifierat sina bombningar, stoppat, hindrat och beskjutit hjälpsändningar, mördat hjälparbetare, journalister och FN-arbetare. Al Shifa-sjukhuset i norra Gaza, det sista fungerande sjukhuset, har jämnats med marken, vilket resulterat i många döda under rasmassorna, läkare, patienter, anhöriga. Genom att aktivt förhindra hjälpsändningar samt medvetet hittills förstört cirka 40 procent av Gazas odlingsbara jord använder Israel sig även av svält som ett vapen mot civilbefolkningen. Rafah i södra Gaza, där 1,5 miljoner palestinier trängs ihop i ett ingenmansland inklämda mellan gränsen mot Egypten och havet, hotas fortfarande av en stor markoffensiv.

”Mördandet fortgår och Israel vägrar över huvud taget att reagera på någon form av kritik”

Så mördandet fortgår och Israel vägrar över huvud taget att reagera på någon form av kritik.

Så länge USA bara försiktigt protesterar, med ena handen, och fortsätter att skicka vapen med den andra, så kan våldet fortgå.

Och i skuggan av kriget i Gaza passar Israel på att steg för steg, undan för undan, ta över det lilla som återstår av palestinsk mark och palestinska byar på Västbanken.

Hela Västbanken med sina 3 miljoner palestinier är belägrat.

Över 500 palestinier har mördats, varav minst 100 barn, över 4 700  har arresterats bara under krigets två första månader, många har utsatts för grovt förnedrande behandling och tortyr.

”Helt utan försörjning”

Människor har fördrivits från sina hem, hus har raserats, mark har förstörts, vatten, vägar och gator har stängts av, hela byar har belägrats och blockerats, människor har blivit instängda i allt mindre och mindre enklaver, de kan inte bruka sin jord och inte skörda sina oliver och står helt utan sin försörjning. De fråntas sina djur som de sedan får lösa ut för skyhöga summor, ofta av laglösa kriminella bosättarmiliser som sätter upp vägspärrar hur som helst och var som helst. Även palestinier, lagligt bosatta inne i Israel, har trakasserats på olika sätt, 150 000 har förlorat sina arbetstillstånd och tillåts inte längre att arbeta i Israel.

Israels mål står klart och tydligt: total folkfördrivning.

”Vi måste fördöma och bojkotta Israel. Sluta köpa israeliska varor i affärerna”

Vi måste fördöma och bojkotta Israel. Sluta köpa israeliska varor i affärerna.

Håll utkik efter streckkoder som startar på 729 eller 871.

Jag vill avsluta med att citera Gunnar Olofsson, läkare och medlem i Palestinagrupperna i Borås:

“En tydlig opinion måste se till att våra politiker utan dröjsmål inför sanktioner mot Israel, pausar det förmånliga handelsavtalet och avbryter samarbetet inom kultur, vetenskap och idrott. Vapenhandeln med Israel måste upphöra, militärattachén i Tel Aviv hemkallas och den israeliska vapentillverkaren Elbit förvisas från Sverige. Israel måste portas från Melodifestivalen i Malmö.”

Cissi Svärdström

Det är hennes tal på demonstrationen, mot Israel, i Kalmar den 6 april som här återges i text

Cissi Svärdström
Cissi Svärdström talar på demonstrationen i Kalmar.
Foto: Pierre Stjernfeldt
Cissi Svärdström
Cissi Svärdström på demonstrationen, mot Israel, som hölls i Oskarshamn tidigare i år.
Foto: Pierre Stjernfeldt
Från demonstrationen i Kalmar. Foto: Cissi Svärdström
Foto: Cissi Svärdström
Foto: Cissi Svärdström
Foto: Cissi Svärdström
+1
6
+1
1
+1
0
+1
7
+1
0
+1
0
+1
5

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS