Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

SCB: Hushåll väljer rörlig ränta och avvaktar med bolån

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Tillväxttakten för nya bolån har dämpats rejält och hushållen föredrar rörlig ränta när de tecknar nya bolåneavtal. I augusti hade 75 procent av de nya avtalen rörlig ränta. Det visar statistik från SCB.

–  Effekten av högre räntenivåer blir alltmer påtaglig för hushållen. Sedan maj i fjol har en större andel av hushållens nya bolån rörlig ränta, säger Tove Åkerrén, nationalekonom på SCB.

Bolånen minskar

Från 2016 till början av 2022 passade många hushåll på att dra nytta av dåvarande låga räntor och band sina bolån. Hushållen valde då främst bindningstider på mellan 1 och 3 år. Våren 2022 började räntorna att stiga och andelen hushåll som valde rörlig ränta ökade rejält. I mars i fjol tecknades 34 procent av de nya bolånen med rörlig ränta. I augusti i år var andelen 75 procent.

Det nya ränteläget har också lett till att tillväxten för nya bolån stadigt har minskat. I augusti var det totala beloppet för nya bolån till hushållen 62 miljarder kronor, jämfört med 165 miljarder i mars 2022.

– Mängden nya förhandlade bolån har minskat totalt sett, och det här är en tydlig utveckling sedan våren 2022, säger Tove Åkerrén, nationalekonom på SCB.

Bolåneränta

I augusti låg den genomsnittliga bolåneräntan för nya avtal på 4,54 procent, jämfört med 2,69 procent samma månad i fjol. Bolån med rörlig ränta låg i genomsnitt på 4,65 procent i augusti, en uppgång med 2,13 procentenheter jämfört med samma månad i fjol.

FAKTA / OM STATISTIKEN

Bostadslån är lån från monetära finansinstitut till hushåll som tagits med säkerhet i bostad (småhus, äganderätt eller bostadsrätt). I Sverige samlas inte uppgifter om ändamål på lån, de uppskattas utifrån lånens säkerhet. Det innebär till exempel att blancolån som tas för bostadsköp inte ingår i statistiken.

Nya avtal avser avtal som ingåtts under den aktuella månaden. Syftet med att föra räntestatistik på nya låneavtal är att mäta prisbildningen på in- och utlåning under en specifik period. Här ingår alla finansiella avtal där villkor som påverkar räntan på in- eller utlåning för första gången bestäms. Dessutom ingår omförhandlingar av existerande lån och flytt av lån.

Förändringar i rörlig ränta (automatiska justeringar) betraktas inte som nya avtal. Finansmarknadsstatistiken omfattar i huvudsak monetära finansinstitut (MFI), men även nya aktörer på bolånemarknaden, så kallade bostadskreditinstitut.

Foto: Freepik

+1
1
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS