Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

SD föreslår att Oskarshamns kommun ska söka riktade statsbidrag för brottsförebyggande åtgärder

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

I en fullmäktigemotion föreslår Sverigedemokraterna att kommunen ska ta ett formellt beslut om att söka de riktade statsbidragen för brottsförebyggande åtgärder, enligt de riktlinjer som fastställs av Brottsförebyggande rådet.

SD föreslår vidare att kommunen ska instruera relevanta myndigheter och tjänstepersoner inom kommunen att aktivt delta i arbetet med att förbereda och ansöka om dessa statsbidrag – samt att verka för att utveckla en omfattande och kvalitativ åtgärdsplan för brottsförebyggande åtgärder inom kommunen, i linje med de riktlinjer och mål som fastställs av den nya lagen och Brottsförebyggande rådet.

”Tar vårt ansvar”

”Genom att vidta dessa åtgärder visar vi som kommun vårt engagemang för att skapa en trygg och säker miljö för våra medborgare, samt att vi tar vårt ansvar enligt den nya lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete”, står det i motionen, som är undertecknad av Sverigedemokraternas fullmäktigegruppledare Leif Axelsson (bilden), som även är oppositionsråd i kommunen.

Det var den 1 juli i år som lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete trädde i kraft.

”Syftet med denna lag är att säkerställa att kommuner, baserat på ett kunskapsbaserat underlag, tar ställning till behovet av brottsförebyggande åtgärder och tar på sig ett visst ansvar för samordningen av det brottsförebyggande arbetet inom kommunen. I enlighet med övergångsbestämmelserna har kommunerna fram till den 1 juli 2024 att besluta om en åtgärdsplan för att förebygga brott”, står det i motionen.

”Säkrare och tryggare”

”Med anledning av den nya lagen ersätts kommunerna först och främst genom en höjning av de generella statsbidragen, med 109 miljoner kronor 2023 och 219 miljoner kronor från och med 2024. Utöver att regeringen och Sverigedemokraterna höjer de generella statsbidragen har de även tagit fram riktade statsbidrag tillgängliga att söka för brottsförebyggande åtgärder. Dessa bidrag är avsedda att stärka det lokala arbetet och främja utvecklingen av kunskapsbaserade åtgärder inom området. Brottsförebyggande rådet ansvarar för att fördela dessa medel, som uppgår till 26 miljoner kronor för 2023 och 52 miljoner kronor årligen från och med 2024.”

”Sverigedemokraterna har lämnat in flera motioner på hur man kan göra Oskarshamns kommun till en säkrare och tryggare kommun. Exempelvis har Sverigedemokraterna lämnat in motioner om skolväktare, bevakningskameror på skola och IT-säkerheten på kommunens mobila uppkopplade enheter. Sverigedemokraterna har givetvis utrymme för detta i sin budget och även om andra partier inte har prioriterat säkerheten och tryggheten i sina budgetar så finns det nu möjligheter att göra om och göra rätt”, står det i motionen.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Grafik: Sverigedemokraterna

Montage: Oskarshamns-Nytt

+1
2
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS