SD i Oskarshamn vill förbjuda TikTok och liknande appar på kommunens tjänstetelefoner

SD i Oskarshamn vill förbjuda TikTok och liknande appar på kommunens tjänstetelefoner

2023-03-02 Av av Peter A Rosén

Annons: Nationaldagen 6 juni

OSKARSHAMN

Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun vill förbjuda användning av TikTok och liknande appar på kommunens tjänstetelefoner, för att skydda kommunens data och främja professionell kommunikation.

Partiet skriver om detta i en motion till kommunfullmäktigeförsamlingen.

SD föreslår att fullmäktige ska ta ett beslut om att kommunen ska utreda om, och hur, policys och riktlinjer kan implementeras kring användandet av uppkopplade enheter – med syftet att minimera risken för att kommunens känsliga data kommer på villovägar.

Sverigedemokraterna vill också att kommunen ska utreda om, och hur, tydliga direktiv kan tas fram gällande vilka applikationer som får och inte får användas på kommunens tjänstetelefoner och andra kommunala enheter.

”Problematisk”

”Vi ser användandet av vissa appar på kommunens enheter som problematisk. Som många kanske redan vet är TikTok en app där användarna kan skapa, titta på och dela korta videoklipp. Trots dess popularitet och underhållningsvärde finns det flera skäl till varför vi inte bör använda TikTok eller liknande appar på kommunens tjänstetelefoner”, skriver SD i motionen.

”För det första är det svårt att garantera säkerheten och integriteten av kommunens data när man använder TikTok. Appen har tidigare rapporterats om att samla in användardata och delar information med tredjepartsföretag utan användarnas samtycke. Dessutom har appen varit föremål för oro på grund av dess relation till den kinesiska regeringen, vilket har lett till att flera länder har infört begränsningar eller förbud mot appen”, skriver Sverigedemokraterna.

”Inte passande”

”För det andra kan användningen av TikTok och liknande appar leda till oönskad eller oprofessionell kommunikation på kommunens tjänstetelefoner. TikTok innehåller chatt- och kommenteringsfunktioner, som kan användas för att skicka meddelanden eller kommentarer som inte är relevanta eller passande för jobbet.”

”Här är exempel på egenskaper hos applikationer(appar) som bör innefattas av förbudet av användande på tjänstetelefoner:

 • Kräver root- eller jailbreakåtkomst för att installeras
 • Är nedladdade från okända källor eller tredjepartsbutiker
 • Är avsedda för piratkopiering eller delning av upphovsrättsskyddat material
 • Innehåller skadlig programvara eller virus
 • Ger tillgång till känslig information som inte är relevant för jobbet
 • Använder personlig information på ett sätt som bryter mot kommunens sekretesspolicy
 • Använder kommunikationsfunktioner (t.ex. chattar eller sociala medier) som kan leda till oönskad eller oprofessionell kommunikation.”

”Här är några få exempel på sådana applikationer:

 • CamScanner – en app som används för att skanna dokument, men som tidigare har rapporterats om att den innehåller skadlig programvara.
 • FaceApp – en app som används för att ändra utseendet på bilder, men som har oroat användare på grund av dess integritetspolicy och relationer till ryska företag.
 • VpnHub – en VPN-app som kan användas för att dölja användarens IP-adress och position, men som också kan utgöra en säkerhetsrisk genom att utsätta kommunens data för potentiella hot.
 • TikTok – en app där användare kan skapa, titta på och dela korta videoklipp, men som tidigare har rapporterats om integritetsproblem och kopplingar till den kinesiska regeringen.
 • Instagram – en sociala medie-app som innehåller chatt- och kommenteringsfunktioner, vilket kan leda till oönskad eller oprofessionell kommunikation.
 • Snapchat – en sociala medie-app där innehållet försvinner efter en viss tid, vilket kan leda till oprofessionell kommunikation och bristande dokumentation”, skriver SD.

Motionen är undertecknad av fullmäktigegruppledaren och oppositionsrådet Leif Axelsson.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun
Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Foto: Freepik (överst)

Dela gärna artikeln med dina vänner: