ANNONS

SD reagerar på språkförbistringen inom vården: “Svårt att förstå en del läkare”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Vid dagens regionfullmäktige vägrade den styrande majoriteten gå med på Sverigedemokraternas motion om att införa krav på att all sjukvårdspersonal som anställs i regionen kan tala, skriva och förstå svenska tillräckligt bra.”

Det skriver Sverigedemokraterna i Region Kalmar län i ett pressmeddelande på onsdagen.

– Många människor som besöker sjukvården upplever att det är svårt att förstå en del läkare och annan sjukvårdspersonal med annat modersmål än svenska. Den S-ledda majoriteten äventyrar patientsäkerheten genom att avslå vår motion. Under debatten vägrade man att diskutera sakargumenten och det vi krävde i motionen, säger motionären Michael Erlandsson (SD).

“I otakt”

”Sverigedemokraterna vill i sin motion att regionen ska kartlägga både svenskkunskaper och andra språkkunskaper hos personalen i sjukvården. Partiet vill också att regionen ska utreda möjligheten att införa krav på svenskkunskaper, inklusive testning, vid anställning inom sjukvården”, står det i pressmeddelandet.

– Socialdemokraterna i Region Kalmar län går dessutom i otakt med vad en del av deras egna partikamrater gör på andra håll. I flera kommuner runtom i Sverige har de själva varit med om att ta beslut om att införa språkkrav vid anställning i äldreomsorgen, fortsätter Michael Erlandsson.

“Det är politisk korrekthet, driven till höjden av ansvarslöshet”

MARTIN KIRCHBERG (SD), REGIONRÅD

”Sverigedemokraterna är också mycket kritiska till att den S-ledda majoriteten under debatten framställde det som diskriminering att man kräver att sjukvårdspersonal ska kunna tillräckligt god svenska.”

– Det är politisk korrekthet, driven till höjden av ansvarslöshet. Vilken ansvarsfull läkare som arbetar i svensk sjukvård skulle känna sig diskriminerad om ens arbetsgivare kollar att man kan språket ordentligt? Vem känner sig diskriminerad om ens arbetsgivare vill hjälpa till för att ens språkkunskaper ska stärkas, säger Martin Kirchberg, Sverigedemokraternas regionråd i Kalmar län.

Sverigedemokraterna meddelar samtidigt att de kommer att fortsätta driva kravet på att all sjukvårdspersonal ska kunna tillräckligt bra svenska.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS