Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

“SD vill straffbeskatta hyresgästerna hos Byggebo”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

”Jag tycker att det är väldigt intressant att Sverigedemokraterna vill straffbeskatta hyresgästerna hos Byggebo”, sa kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) under måndagskvällens fullmäktigemöte i Oskarshamn.

Det var ägardirektivet för det allmännyttiga bostadsbolaget Byggebo AB som diskuterades.

Mattias Bäckström Johansson (SD) klev upp i talarstolen:

– Detta är på intet sätt nytt – Sverigedemokraterna har under en lång tid drivit ett förslag om att i ägardirektiven för Byggebo bör det framgå hur man avser att fördela resultatet – och att man även prissätter det egna kapitalet i bolaget. Detta mot bakgrund av det mycket omfattande kapitaltillskottet som har tillförts via kommunfullmäktige genom åren. Det överstiger en halv miljard kronor.

– Skattebetalarna har inte kunnat få någon avkastning på de pengarna. Kapitaltillskotten som sådana har varit rimliga, med tanke på den svaga balansräkningen som bolaget har haft. Det har stärkt dem och gjort att de har kunnat ta sig ur situationen som de befann sig i.

– Det finns begränsningsregler för hur stora utdelningarna får vara just för kommunala bostadsaktiebolag. Det är en viktig politisk signal att skicka från fullmäktige, att man även får beakta att det finns en kostnad för det kapital som ägarna har stoppat in i bolaget – och att det finns en rimlig förväntansbild på att de pengarna inte är gratis. Det finns en prislapp. Vi yrkar på att man fastställer att utdelning ska ske om 50 procent av det fastställda resultatet, inom ramen för begränsningen av utdelningen för kommunala bostadsaktiebolag, sa Mattias Bäckström Johansson.

“Vi känner oss trygga”

Andreas Erlandsson replikerade:

– Vi känner oss trygga med det här förslaget, som innebär att bolaget i en allt högre takt kan amortera på sina skulder. Jag kan bara konstatera att ni tycker att det är okej att ta ut en högre avgift av dem som bor hos Byggebo. Vi tycker att det är bättre att bolaget ser till att hålla sina skulder nere. Och se till att man istället har en bra amorteringsplan.

– Dessutom är det så att idag tar kommunen ut en borgensavgift för de lån som bolaget har tagit via Kommuninvest. Till syvende och sist handlar det här om att minska kommuninvånarnas risk. Det gör vi bäst genom att se till att bolaget betalar av på sina skulder.

– Precis som det är om du har en egen privat fastighet, så är det bra att se till att ha koll på skulderna, sa Andreas Erlandsson.

Mattias Bäckström Johansson:

– Jag vänder mig mot beskrivningen att vi skulle straffbeskatta dem som bor hos Byggebo. Vad är det då majoriteten gör med borgensavgiften som gör att man får ut årliga intäkter från dem som bor hos Byggebo? Det om något är väl just att straffbeskatta, om man nu har det perspektivet.

– Det finns ingen annan boende i kommunen som kan få sina bostadslån subventionerade genom att skattebetalarna går in med det egna kapitalet utan någon förväntan på att kunna få avkastning på det kapitalet. Sedan ska givetvis bolaget amortera och stärka upp sin balansräkning, vilket man kan göra med ett starkare kassaflöde.

“Inte gratis”

– Om man ser det som en straffbeskattning, varför tycker i sådana fall majoriteten att det är rimligt att vi ska ha en avkastning på det egna kapitalet i andra bolag som kommunen är delägare i? Varför ska vi straffbeskatta dem som använder el i kommunen? Det blir i sådana fall kontentan av det resonemanget. Givetvis är det fullt rimligt att ägaren ska kunna få avkastning på de medel som man har stoppat in. Det är en viktig politisk signal att skicka att det egna kapitalet inte är gratis, sa Mattias Bäckström Johansson.

Andreas Erlandsson:

– Som Mattias säkert känner till, så finns det ju ett regelverk kring det här, att de allmännyttiga bolagen inte ska gynnas, utan de ska likställas med den privata marknaden – och därför får inte vi ge förmånliga lånevillkor, utan det ska ju regleras med en borgensavgift.

Mattias Bäckström Johansson:

– Men eget kapital är också en skuld, som bolaget har till ägarna. Utgångspunkten måste ju vara att de pengarna inte är gratis. Det om något är ju att subventionera. Det handlar inte om att straffbeskatta. Utan det handlar om att även banken vill ha avkastning på sina pengar och skattebetalarna bör rimligtvis också ha den förväntansbilden.

Centerpartisten Tommy Skoog klev också upp i talarstolen och påpekade att han och hans parti håller med majoriteten i kommunstyrelsen om att det är viktigt att bostadsbolaget amorterar på sina skulder.

Det var också majoritetens syn på det hela som vann.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn.
Mattias Bäckström Johansson (SD).
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS