Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

SD vill utreda möjligheterna att införa kamerabevakning i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Sverigedemokraterna vill utreda möjligheterna att införa kamerabevakning på strategiska platser i Oskarshamn, för brottsförebyggande ändamål, med särskilt fokus på områden där kriminaliteten och otryggheten är påtagligast.

“Effektivt verktyg”

Partiet skriver om detta i en fullmäktigemotion, som är undertecknad av gruppledaren och oppositionsrådet Leif Axelsson.

”Kamerabevakning på allmän plats har visat sig vara ett effektivt verktyg för att förebygga brott och stärka samhällets säkerhet. I en tid då vi ser ökande problem med otrygghet och indikationer på att våra gator, gallerior, lekplatser och hamnområde används för knarkförsäljning och annan kriminalitet under kvälls- och nattetid, är det av största vikt att vi som kommun agerar proaktivt för att skapa en tryggare och mer välkomnande miljö för våra invånare. Enligt svensk lag, specifikt kameraövervakningslagen (2018:1200), har kommunen möjlighet att använda kamerabevakning på allmän plats för att förebygga och utreda brott samt upprätthålla ordning och säkerhet. Lagtexten betonar vikten av att beakta integritetsintressen och att användningen av övervakning ska vara proportionerlig och nödvändig”, skriver SD.

”I en tid där åskådare och brottsoffer drar sig för att anmäla brott i rädsla för att bli ytterligare utsatta av de kriminella ser Sverigedemokraterna extra vinning med bevakning. Inte ser vi bara vinning i att skapa bevisning mot kriminella gärningar, utan främst för att hålla våra mest skyddsvärda offentliga ytor fria från kriminella och på så sätt skapa tryggare områden. Nyligen har det släppts undersökningar som säger att 8 av 10 värdesätter det trygghetsskapande i bevakningskameror över den personliga integriteten. Kamerabevakning har visat sig vara ett kraftfullt verktyg för att förebygga brott och underlätta polisens arbete.”

“Avskräcka potentiella förövare”

”Genom att ha ögon på platser där kriminalitet är vanligt, kan vi avskräcka potentiella förövare och öka möjligheterna till snabb upptäckt och åtgärd vid inträffade brott. Detta kan leda till minskad brottslighet och ökad trygghet för våra medborgare. För att vår kommun ska frodas och utvecklas måste vi först ta itu med kriminalitet och otrygghet. En trygg och säker miljö är en grundläggande förutsättning för att locka investeringar, främja näringslivet och skapa en positiv livskvalitet för våra medborgare. Genom att agera aktivt genom att utreda och installera kamerabevakning på platser där problemen är mest akuta, kan vi skapa de nödvändiga förutsättningarna för att vår kommun ska blomstra”, skriver Sverigedemokraterna som hoppas kunna skapa en tryggare och mer livskraftig kommun där medborgarna kan trivas och där kriminalitet och otrygghet minskar avsevärt.

Foto: Freepik

+1
18
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS