Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Sedvanligt käbbel om budgeten i Region Kalmar län: Pajkastning åt båda hållen…

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Region Kalmar län går mot ett tufft år 2023. Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen har idag presenterat sitt gemensamma alternativ till den S-ledda majoritetens budget”, skriver KD och M i ett pressmeddelande.

– Majoriteten har bara suttit i några veckor, men den har ändå lyckats svika samtliga vallöften som partierna gav. Alla satsningar uteblir och man budgeterar med ett enormt underskott. Det saknas helt nytänkande i budgeten, säger oppositionsrådet Jimmy Loord (KD).

– De stora svängningarna i regionens ekonomi pekar på det som vi har sagt länge, nämligen att ekonomin måste genomlysas och styras på ett nytt sätt. Det blir alldeles för mycket av tvära kast och hastiga neddragningar. Vi vill se stabila och förutsägbara budgetar med tydliga prioriteringar av sådant som verkligen betyder något för medborgare och patienter, säger oppositionsrådet Malin Sjölander (M).

”Fler vårdplatser”

– I vårt förslag prioriterar vi fler vårdplatser, valfrihet inom barn- och ungdomspsykiatrin och ett projekt med arbetstidsförkortning för förbättrad arbetsmiljö och attraktivitet, säger Jimmy Loord.

– Regeringsskiftet öppnar också nya möjligheter. Vi vill se en satsning på den eftersatta infrastrukturen i länet. Detta blir nu möjligt till följd av att satsningarna på höghastighetståg dras tillbaka, säger Malin Sjölander.

”Med Putins pågående invasionskrig i Ukraina, en världsekonomi i gungning och fortsatt ovissa pandemiska förutsättningar är det en svår tid som regionen befinner sig i. Det är mot denna bakgrund som M och KD idag har presenterat en ofinansierad budget”, skriver majoritetspartierna Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

”Ofinansierad”

– Trots att oppositionens budget är ofinansierad, och metoden de använt för sina beräkningar kan generöst beskrivas som välvilliga chansningar, är det en tunn budget vi ser. Det är en opposition som har slut på idéer helt enkelt. Vi i S-C-V-majoriteten ska istället se till att ta regionen tryggt genom stormen. Det är en svår tid som kräver ansvarstagande seriösa partier. Inte käbbel om ofinansierade förslag, säger regionrådet Mattias Adolfson (S).

”I S-C-V-majoritetens budget återfinns en rejäl satsning på de utsatta dygnet-runt verksamheterna samtidigt som majoriteten ser till att ta ansvar för ekonomin.”

”Ingen seriös budget”

– Ännu en ofinansierad fantasibudget från M och KD i Region Kalmar län. Trots att världsekonomin är i gungning och pandemins effekter ännu påverkar regionen djupt väljer M och KD att försöka trolla med siffrorna. Det är ingen seriös budget vi ser, säger regionstyrelsens vice ordförande Karin Helmersson (C).

– Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Det är tråkigt att se att oppositionen då väljer att gå fram med ett så oseriöst förslag. Jag hade kallat det ett luftslott – men innehållet i deras budget är för tunt för att ens beskrivas som luftslott. Det är gammal skåpmat som de inte kan realisera eller finansiera. Vi i S-C-V-majoriteten kämpar för att varje dag göra vår region lite bättre. Det gör vi genom seriösa krona för krona-finansierade förslag, säger regionrådet Lena Granath (V).

Grafik: Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS