Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

SHL vill ställa in resten av säsongen omgående

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN/SVERIGE

SHL vill avbryta hockeysäsongen, med både slutspel och kvalspel, med omedelbar verkan. IK Oskarshamns klubbchef Martin Åkerberg säger till vår tidning att IKO står bakom beslutet, precis som alla andra klubbar i SHL. Svenska Ishockeyförbundet tar det definitiva beslutet i morgon, söndag.

I en information som samtliga 14 klubbar i SHL stödjer står det att människor och hälsa går före allt annat.

”Vi har följt utvecklingen av COVID19 och kommit fram till beslutet att vi önskar avsluta SHL-säsongen 19/20. Beslutet måste dock fattas av Svenska Ishockeyförbundets styrelse som idag fått vårt önskemål för beslut. Det innebär i så fall att SM-slutspelet inte kommer att spelas.”

Varför ställdes inte säsongen in från start? Varför flyttade ni fram slutspelet i ett första skede och inte bara ställde in direkt?


”Det här är en oerhört komplex och ny situation för alla, även för oss. Vi vill spela matcher med publik, varför vi först valde att skjuta fram slutspelet i avvaktan på hur allt skulle utvecklas. Där vi är nu ser vi att det inte är möjligt, främst med anledning av människors hälsa som går före allt. Därför väljer vi nu att avsluta säsongen.”

Vad betyder det här för direktkvalet till SHL?


”Beslut om det fattar Svenska Ishockeyförbundet i samråd med ligaorganisationerna.”

Kommer svenska mästare att koras 2019/20? Blir det seriesegrarna Luleå Hockey?


”Svenska Ishockeyförbundet beslutar kring tävlingsbestämmelserna och därmed slutspelet, så den frågan ligger hos dem.”

Hur tycker ni att SHL ska ställa sig till upp- och nedflyttning?


”Det är inte ett beslut som kan tas av SHL utan fattas av Svenska Ishockeyförbundet. Men nu avslutar SHL sin säsong, precis som övriga ligor i Europa. Det finns ingen möjlighet att varken spela slutspel eller kvalspel.”

Men vad är er uppfattning?

”Vi avslutar allt spel här och nu, det handlar om helt andra frågor just nu. Det finns ingen möjlighet att genomföra ett kval under rådande omständigheter. Eftersom inget kval kan genomföras så finns det ingen annan lösning än att samma lag tillhör respektive serie även kommande säsong. Det är den enda rimliga lösningen.”

Kommer SHL att utökas till 16 lag nu till följd av detta?

”SHL och Hockeyallsvenskan består av 14 lag vardera enligt gällande beslut.”

Kan spelarna lämna klubben nu?

”Ja, vi kommer meddela våra spelare att man kan lämna. Det är vårt ansvar som arbetsgivare.”

Vad får detta för ekonomiska konsekvenser?


”Ekonomin är sekundär i detta fall, människor och hälsan går först. Det är ingen som vet hur de ekonomiska konsekvenserna kommer bli ännu beroende på hur kort- eller långvarigt detta blir för någon.”

Är säsongen slut? Kan SIF ta ett annat beslut än det SHL begär?


”Det formella beslutet tas av SIF, så säsongen är inte officiellt slut ännu. Det kan de, men det vore högst osannolikt under rådande omständigheter. Vi har ansvar för våra spelare och kan inte tillåta spel under rådande omständigheter.”

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: PIERRE STJERNFELDT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS