Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Sista pusselbitarna läggs till nya Södra Östersjöprogrammet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Hur används bäst en miljard kronor när 25 regioner i fem länder runt södra Östersjön ska tackla gemensamma utmaningar och möjligheter?”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Södra Östersjöprogrammet (Interreg South Baltic) är ett av flera liknande EU-program som syftar till att öka samarbetet över lands- och havsgränserna inom unionen. Just Södra Östersjöprogrammets 25 medlemsregioner i Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Litauen förenas av sin geografiska plats intill södra Östersjön.”

“Idén från EU:s håll är att det finns utmaningar som enskilda länder eller aktörer inte kan lösa själva, men som vi kan lösa om vi samarbetar med varandra”

JOHAN LUNDBÄCK, PROJEKTUTVECKLARE OCH KONTAKTPERSON FÖR SÖDRA ÖSTERSJÖPROGRAMMET VID REGION KALMAR LÄN

– Idén från EU:s håll är att det finns utmaningar som enskilda länder eller aktörer inte kan lösa själva, men som vi kan lösa om vi samarbetar med varandra, säger Johan Lundbäck, projektutvecklare och kontaktperson för Södra Östersjöprogrammet vid Region Kalmar län.

“Inte bara problem”

– Inom Södra Östersjöprogrammet försöker vi identifiera de utmaningar som berör just oss kring södra Östersjön, exempelvis övergödningsproblematiken, och sedan stötta aktörer som gemensamt vill ta sig an utmaningen.

– Men det handlar inte bara om problem, utan kan även handla om outnyttjad potential inom exempelvis besöksnäringen som går att förverkliga om vi samarbetar mer över lands- och havsgränserna. Vi har alla väldigt mycket att vinna på ett närmare samarbete.

”Södra Östersjöprogrammet är knutet till EU:s långtidsbudget som löper över sju år. I samband med den nya budgeten för 2021-2027 satsas 83,8 miljoner euro på Södra Östersjöprogrammet. EU:s finansieringsgrad för projekt inom programmet är 80 procent, vilket innebär att totalt drygt en miljard kronor kommer satsas på samarbetsprojekt inom Södra Östersjöprogrammet fram till år 2027. Satsningarna föreslås fokusera på följande fyra prioriteringsområden:

  • Ökad innovationsgrad samt internationalisering av lokala företag/aktörer
  • Främja en hållbar utveckling av de blå och gröna näringarna
  • Förverkliga besöksnäringspotentialen i södra Östersjöområdet
  • Förbättra och utöka samarbetet mellan de deltagande 25 regionerna

Arbetet med det nya programmet har pågått i ett år och nu ska resultatet ut på offentlig konsultation, EU:s motsvarighet till remissrunda, där cirka 200 offentliga och privata aktörer i Sverige får säga sitt om prioriteringarna innan de fem berörda medlemsländerna och EU-kommissionen tar beslut om programmet i slutet av detta/början av nästa år”, skriver regionen.

Den offentliga konsultationen är öppen till och med den 15 oktober och sker via Interreg South Baltics hemsida.

Foto: Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS