Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Skyddsjakt på skadegörande varg stoppad efter överklagande

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÄNET

”Länsstyrelsen i Kalmar län fattade den 3 juli 2024 beslut om skyddsjakt på en skadegörande vandringsvarg i Kalmar län. Förvaltningsrätten har nu stoppat skyddsjakten i väntan på slutgiltigt avgörande av föreningen Nordulvs överklagande”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Länsstyrelsen i Kalmar län beslutade den 3 juli 2024 om skyddsjakt efter en skadegörande vandringsvarg i Kalmar län. Jaktledare utses av Länsstyrelsen och beslutet gällde till och med den 31 augusti 2024.”

”Under den senaste månaden har två vargangrepp skett på får i Västerviks kommun. Angreppen i Västerviks kommun började den 6 juni vid Hallingeberg och fortsatte lite drygt en mil längre åt nordväst vid Odensvi den 14 juni.”

Skandinavisk varg

”Bedömningen från den besiktning som Länsstyrelsen gjort är att varg har angripit fåren. Efter angreppen genomfördes förebyggande åtgärder såsom flytt av resterande djur, uppsättning av lapptyg och extra tillsyn. Analys av vargsaliv från de angripna djuren visade att den skadegörande individen är en skandinavisk varg G30-24 från Söderåsen 1 i Skåne. Vargen är ej genetiskt värdefull. Eftersom angrepp skedde nära det förra angreppet i tid och rum kan de antas vara utförda av samma vargindivid.”

”Vandringsvargen från Skåne har utfört ett angrepp, högst sannolikt två, i ett begränsat område under en kort period vilket indikerar en hög risk för ytterligare angrepp. Skyddsjakt är det enda alternativet för att förhindra fortsatt allvarlig skada på tamdjur.”

Andra gången

”Det här är andra gången som ett skyddsjaktsbeslut fattas på varg i Kalmar län.

Att tillåta skyddsjakt på en vandringsvarg påverkar inte vargstammens gynnsamma bevarandestatus nationellt eller i Kalmar län”, skriver länsstyrelsen.

Foto: Länsstyrelsen

+1
4
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1
+1
7

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS