Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Slutreplik från Moderaterna i debatten om folkbildningen: Jobbkurser kan ge medel till studieförbunden

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Slutreplik i debatten om studieförbunden.

Lisbeth Lennartsson, det forna centerpartistiska kommunalrådet från Borgholm tillika Studieförbundet Vuxenskolans ordförande, ifrågasätter våra kunskaper kring Vuxenskolans utbud.

Varför det är intressant att framhålla Lennartssons partitillhörighet är för det första för att hon själv inte kan hålla sig borta från att kritisera regeringens reformer i tidningen den 3/10, liksom för det andra att poängtera det nära band som finns mellan centerrörelsen och vuxenskolan.

”Leder till jobb”

Faktum är att utöver några representanter från de partier som är knutna till studieförbunden är det ingen som beklagat sig över att regeringens minskade anslag till studieförbunden i årets budget utan istället prioriterar yrkesutbildningar och andra utbildningar som leder till jobb före ”feel good”-hobbykurser som bland annat Vuxenskolan erbjuder.

”Alla utom de närmast sörjande verkar ha full förståelse för att det inte går att ge allt till alla i dessa tuffa tider, varför också regeringen väljer att prioritera insatser som leder till jobb”

Carl Dahlin (M) och Lars Engsund (M)

Alla utom de ”närmast sörjande” verkar ha full förståelse för att det inte går att ge allt till alla i dessa tuffa tider, varför också regeringen väljer att prioritera insatser som leder till jobb.

Dessutom är det ju faktiskt som så att studieförbunden inte blir barskrapade bara på grund av att anslagen minskar – bland annat för att komma till bukt med det omfattande fusk som under åren avslöjats, även om det låter annorlunda ibland.

Knyppling i Vimmerby

Men åter till Lennartssons tydliga frustration (av alla utropstecken i texten att döma) kring vår kunskap kring kursutbudet på Vuxenskolan. Med en lätt koll på deras hemsida konstaterar vi att man erbjuder akvarellmålning (Kalmar), linedance (Lindås), byforskning (Emmaboda), fermentering (Vimmerby), fröodling (Nybro), chokladtillverkning (Ljungbyholm), knyppling (Vimmerby), yoga (Borgholm), silversmide (Långasjö), tova tomtar och vävstuga (Västervik) samt mycket mer inom området ”hobby”.

Att presentera detta utbud är knappast raljant, det är ju fakta alla kan själva inhämta via Vuxenskolans egen hemsida.

De flesta av oss andra kan inte räkna med statliga subventioner på våra hobbys, om det är exempelvis ishockey, fallskärmshopp, dans eller gitarrlektioner.

”Hav förtröstan!”

De allra flesta av oss får nämligen betala sådant ur egen ficka. Men, hav förtröstan!

Nu har ju ett ytterligare jobbskatteavdrag införts som innebär cirka 14.000 kronor mer om året för en familj bestående av två vuxna, som exempelvis är polis och sjuksköterska.

Alla pensionärer som jobbat får också skattelättnader på uppemot 3 500 kronor.

Dessa pengar går ju utmärkt att använda till att betala för sin hobby med.

Dessutom, den fritidsverksamhet som är tillräckligt attraktiv överlever utan statsbidrag – det borde gälla samma för Vuxenskolan som annars kanske ska se över sitt utbud.

Ett tips är att i så fall rikta in sig mer på sådant som leder till jobb, om de önskar ökar chanserna för höjda statsbidrag, vill säga.

Carl Dahlin (M), regionråd

Lars Engsund (M), riksdagsledamot

Genrebild: Freepik

+1
4
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS