Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Smittspridningen av covid-19 minskar i Sverige men pandemin är inte över

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsatte att minska på nationell nivå under vecka 10, men minskningen betyder inte att pandemin är över. ”Det är fortfarande mycket viktigt att fler personer vaccinerar sig och antar erbjudandet om en påfyllnadsdos”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande och påminner om att fler behöver skydda sig mot covid-19 genom vaccination.

Den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten visar att antalet bekräftade fall på nationell nivå minskade med 19 procent under vecka 10. Samtidigt finns det skillnader inom landet. Mörkertalet i smittspridningen är större nu än tidigare, eftersom testningen koncentreras till hälso- och sjukvården och äldreomsorgen.

Under vecka 10 var det totalt 39 843 individer som tog covidprov. Det är en minskning med 12 procent jämfört med vecka 9. Av de prover som togs var 23 procent positiva.

Pandemin är inte över

Men även om fallen av covid-19 minskar så är pandemin inte över, det är fortsatt många som smittas. Fler behöver skydda sig mot covid-19 genom vaccination vilket var syftet med förra veckans nationella vaccinationsvecka.

– Idag har 61 procent i befolkningen över 18 år tagit sin tredje vaccindos. Eftersom vaccinet är det enskilt viktigaste för att skydda mot covid-19, så är det angeläget att vaccinationstäckningen fortsätter att öka och att den också fördelas jämnare i befolkningen, säger biträdande avdelningschef Sara Byfors.

Färre nyinlagda på IVA

När det gäller antalet nyinläggningar på intensivvårdsavdelning, IVA, så fortsätter de att minska. Fram till torsdag förra veckan hade 31 nyinlagda personer på IVA rapporterats in, jämfört med i medeltal 40 under de föregående tre veckorna.

Statistiken visar också att antalet avlidna med covid-19 har slutat att öka. Under vecka 8 avled 310 personer med covid-19. Att effekten av den minskade smittspridningen syns i statistiken först nu, beror på att det finns en fördröjning i tid från insjuknande till dödsfall och även en fördröjning i rapporteringen av dödsfall.

Statistik över avlidna

En jämförelse av Folkhälsomyndighetens statistik över avlidna bekräftade fall och Socialstyrelsens statistik över dödsorsaker visar vidare att en högre andel av de avlidna bekräftade fallen nu är avlidna med covid-19 snarare än av covid-19, jämfört med början av 2021.

Den huvudsakliga förklaringen bedöms vara spridningen av virusvarianten omikron, som i lägre utsträckning än tidigare varianter orsakar svår sjukdom. Samtidigt är de flesta som riskerar att blir allvarligt sjuka nu vaccinerade.

”Socialstyrelsens statistik över dödsorsaker visar vidare att en högre andel av de avlidna bekräftade fallen nu är avlidna med covid-19 snarare än av covid-19, jämfört med början av 2021″

Folkhälsomyndigheten

Foto: Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS