Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

ANNONS

Aktuellt

Det som förloras på gungorna tas igen på karusellerna: “Nog fasen går de flesta av oss back…”

Lokal annons inför EU-valet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Nytt år igen…

Så då var alla helgerna överstökade och vi har kommit in i ett nytt år.

Som alltid tar det ett tag att vänja sig vid att skriva det nya årtalet i olika sammanhang, man vill ju gärna börja en datumangivelse med 23, det har liksom satt sig.

För egen del hade jag en riktigt bra ledighet på lite drygt två veckor. Det var skönt att få ladda batterierna inför vårterminen i skolan hos nära och kära.

“En absolut höjdpunkt var ett spabesök med kärleken på Gränsö i Västervik. Härligt att sitta utomhus i en varm bubbelpool, blicka ut över vattnet och känna snöflingor i håret”

Thomas Wennerklint, lärare och krönikör

En absolut höjdpunkt var ett spabesök med kärleken på Gränsö i Västervik. Härligt att sitta utomhus i en varm bubbelpool, blicka ut över vattnet och känna snöflingor i håret.

Hoppas också att alla ni läsare haft det bra även om ni kanske inte varit lediga i lika stor utsträckning som undertecknad.

Men nu är man i gång igen och det är märkligt hur snabbt man kommer in i gängorna igen. Det tar i princip en dag och då beror det mest på att man har förskjutit dygnsrytmen en del. Det blir ju lite senare kvällar och inte fullt så tidiga morgnar under ledigheten.

“Riktigt slitna”

Om inte annat syntes det på eleverna som var riktigt slitna efter lunch i tisdags, som var deras första dag på vårterminen.

När ett nytt år står för dörren innebär det ju en del avslut, men å andra sidan så är ju det nya årets inträde också början på något nytt.

Det är väl därför nyårslöften har kommit till. Man ska sluta röka eller börja träna eller ta tag i något annat som man kanske egentligen inte vill.

En del lyckas säkert, men jag tror det stora flertalet nyårslöften faktiskt rinner ut i sanden.

Det nya årets första dag är också pizzeriornas dag – det är ju den dag det säljs överlägset mest pizzor i det här landet. Kanske det har att göra med att kroppen skriker efter fett när man druckit en lite för stor mängd alkohol dagen före.

Eller så är det bara en bra dag att vara lat på.

Nyårsdagen var väl också dagen ”Ivanhoe” visades på TV. Förr i tiden var det rikstelevisionen som visade den, men nu förstår jag att filmen visas på någon reklamkanal.

“Varken Ivanhoe eller pizza”

Nåväl, för min del blev det varken Ivanhoe eller pizza, men en väldigt bra första dag på 2024.

Ett annat återkommande tema i januari är ju ekonomi och inte minst privatekonomin. Det är kutym med genomgångar i aftonblaskorna om hur just ”din” ekonomi blir 2024.

Tja, det man redan vet är ju att livet inte blir direkt billigare – åtminstone inte när man summerar utgifter och inkomster.

Kanske blir det lite mer i plånboken om skatten minskar, kanske blir bensin och diesel lite billigare, men å andra sidan så ökar ju priserna på det mesta av annat som till exempel hyror och avgifter för vatten och sophämtning. Dessutom har skatter och avgifter på el också höjts vid årsskiftet, så nog fasen går de flesta av oss ändå några kronor back.

Våra livsmedelskedjor står också beredda att hjälpa oss på traven med den skrala januariekonomin nu när vi bränt så mycket kosing på julklappar och mat under de nyss passerade helgerna.

“Butikerna lockar med finfina priser som ska ta oss igenom januari tills nästa lön landar in på kontot. Tillåt mig tvivla på att de gör detta av ren omtanke…”

Butikerna lockar med ”finfina” priser som ska ta oss igenom januari tills nästa lön landar in på kontot. Tillåt mig tvivla på att de gör detta av ren omtanke…

En butikskedja hade till och med döpt om januari till det mycket krystade ”Sparuari”. Oerhört tramsigt om jag får säga min mening. Möjligtvis har reklammakarna blivit inspirerade av ”vabruari”, som februari lite skämtsamt brukar kallas eftersom så många föräldrar behöver ta ut föräldrapenning för vård av barn för sina influensasjuka eller allmänt genomförkylda barn.

Men ändå…

I och för sig ska man ju inte förakta extrapriser och kampanjer. Kan jag betala tjugo spänn i stället för tjugofem för en sak jag ändå behöver gör jag självklart det även om jag har turen att ha en stabil ekonomi.

Ibland handlar jag dock lite för många saker och det är väl det som är nackdelen med att ha gott om plats i frysen.

Så det jag nu har som plan – inte nyårslöfte – är att försöka använda det jag har i frysen och i skafferiet innan jag fyller på med mer av samma sak bara för att det råkar vara billigt.

“Ungefär lika dyrt som vanligt”

När jag handlade i veckan försökte jag verkligen gå igenom vad som fanns hemma innan jag åkte och handlade. Inköpslistan blev faktiskt inte så lång som brukligt och det gick skapligt bra att hålla sig till den även om det blev några avsteg från det planerade.

Tråkigt nog så tyckte jag att det ändå blev ungefär lika dyrt som vanligt.

Men nu är det snart dags att tanka bilen och då räknar jag med att det blir billigare än förra gången som var mellan jul och nyår. Dieseln har ju blivit några kronor lägre.

Alltid något.

Nu önskar jag er en fortsatt bra helg och ett riktigt bra 2024!

Ta hand om varandra!

/Thomas

Genrebild: Freepik

+1
10
+1
2
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS