Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Snart måste krogarna redovisa köttets ursprungsland på menyn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Varifrån kommer köttet som du äter på krogen? Idag finns det inga krav för restauranger att redovisa varifrån köttet kommer men snart kan det komma att bli ändring på det. Livsmedelsverket har nämligen fått i uppdrag av regeringen att ta fram föreskrifter för ursprungsmärkning.

Många restaurangbesökare vill gärna veta varifrån köttet har för ursprungsland. Idag finns det inga krav på restauranger att redovisa varifrån köttet kommer. Idag räknar man med att det ungefär är 25 procent av köttet som serveras på restauranger har svenskt ursprung. För att öka medvetenheten, och även självförsörjningsgraden, vill regeringen ställa krav på ursprungsmärkning.

Medvetna val

Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll ska informera restaurangbesökare om var köttet på menyn kommer från.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning. Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande från regeringen.

Viktigt att veta

Svenskmärkning AB, som står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, har genomfört en attitydundersökning 2024 med hjälp av Demoskop. I undersökningen framgår att två av fem funderar på var maten kommer från när de äter på restaurang.

Undersökningen visar att det framför allt är kvinnor, 51 procent, och personer i åldern 55-64 år, 54 procent, som i högst utsträckning funderar på livsmedlens och råvarornas ursprung när de äter på restaurang.

Foto: Freepik

+1
5
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS