Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Socialdemokraterna säger nej till de planerade vindkraftsparkerna i Bråbo och utanför Simpevarp

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

“Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun samlade på måndagskvällen till medlemsmöte för att besluta om vad Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun tycker i energifrågor. Medlemmar har under flera möten diskuterat energifrågor av olika slag. Det har handlat om elpriser, energislag och ledningsnät. Socialdemokraterna har också arrangerat studiebesök för medlemmar”, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

“Socialdemokraternas medlemmar i Oskarshamns kommun har nu beslutat om vad vi tycker och vilka värden som ska vara vägledande för våra förtroendevalda i det fortsatta arbetet. De ståndpunkter som nu har antagits kommer att vara vägledande i det fortsatt arbetet för vår kommunfullmäktigegrupp, säger Anton Sejnehed, ordförande för Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun.

“Socialdemokraternas medlemmar har tagit generella beslut och det är kommunfullmäktigegruppen som kommer att besluta om hur Socialdemokraterna ställer sig till att använda vetot eller ej vid respektive tillfälle som en ansökan om vindkraft och kärnkraft ska prövas. Socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp består av ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige som företräder Socialdemokraterna”, skriver partiet.

“Vi bedömer att påverkan blir för stor på närmiljön och på livskvaliteten”

Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen

“Efter att Socialdemokraternas medlemmar igår beslutat om energipolitiska ståndpunkter så träffades den socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen för att besluta vad Socialdemokraterna ska tycka i två aktuella vindkraftsetableringar. Socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp beslutade att Socialdemokraterna vill använda vetot mot den planerade vindkraftsparken i Bråbo och den planerade vindkraftsparken i Simpevarp.”

– Vi har beslutat att vi Socialdemokrater säger nej till vindkraftsparkerna i Bråbo och Simpevarp. Vi gör det med utgångspunkten att det inte finns folklig acceptans för etableringarna och för att vi bedömer att påverkan blir för stor på närmiljön och på livskvaliteten, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Anton Sejnehed (S) och Andreas Erlandsson (S)
Anton Sejnehed (S) och Andreas Erlandsson (S). Arkivfoto: Peter A Rosén

Kortfattat innebär Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun följande:

  • Ska det byggas ny kärnkraft i Sverige så ska Oskarshamns kommun ställa upp och ta ansvar. Det omfattar både som plats för elproduktion och för arbetet med förvaring av använt kärnbränsle.
  • Oskarshamns kommun ska inte säga ja till vindkraftsproduktion som har en stor påverkan på samhället, närmiljö, kultur, naturvärden och livskvalitén för människor i kommunen.
  • Oskarshamns kommun behöver öka takten i energieffektiviseringar.
  • Oskarshamns kommun ska ta fram en solcellsplan för att öka förutsättningarna för etablering av solcellsparker.
  • Varje enskild ansökan om vindkraftsetablering ska prövas av kommunfullmäktige och det är s-gruppen i kommunfullmäktige som avgör hur vi ska ställa oss i den enskilda etableringen utifrån denna ståndpunkt.

Hela den energipolitiska ståndpunkten finns på Socialdemokraternas hemsida, www.socialdemokraterna.se/oskarshamn.

Moderaterna i Oskarshamns kommun säger också nej till de planerade vindkraftsparkerna i Bråbo och Kalmarsund.

Läs om det här.

Foto: Freepik (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS