Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Socialministern Lena Hallengren (S) efter att ha deltagit i Emåracet i Högsby: ”Vi låg för långt till höger”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

HÖGSBY

Socialministern Lena Hallengren (S) och Jonas Erlandsson (S), oppositionsråd i Högsby kommun, deltog i Emåracet, ett gummibåtsrace, under Högsbydagarnas andra dag.

– Det var trevligt och roligt att få medverka i tävlingen och få vara på plats för att samtala med människor om vad som är viktigt i vardagen, säger Lena Hallengren, som riktar en stor eloge till arrangörerna för bra Högsbydagar.

Vår tidning pratar med henne efter ett av paddlingsheaten på lördagen, där partikamraterna Lena Hallengren och Jonas Erlandsson – som för övrigt är lika gamla (födda 1973) – hamnade på fjärde plats.

”Vi skulle ha legat mer till vänster”

LENA HALLENGREN (S), SOCIALMINISTER

– Det var strömt – och vi låg för långt till höger. Vi skulle ha legat mer till vänster – det vann man på, vilket några insåg. Nu laddar vi inför den 11 september. Det är då vi vinner, säger Lena Hallengren.

De som höll sig till vänster klarade sig bäst. Foto: Peter A Rosén

– Jag har varit med och paddlat någon gång tidigare – men det gick lika dåligt då. Det gäller att bjuda på sig själv, säger Jonas Erlandsson.

Lena Hallengren och Jonas Erlandsson paddlar på Emån i centrala Högsby.
Foto: Peter A Rosén
Lena Hallengren och Jonas Erlandsson kämpar på. Foto: Peter A Rosén
Jonas Erlandson (S), oppositionsråd i Högsby kommun, och Sveriges socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Peter A Rosén

Lena Hallengren kom närmast från grannkommunen, Mönsterås, där hon var med på en företagarfrukost, med företagare från Mönsterås och Ålem, på Hotell Munken i Mönsterås under fredagen.

Robert Rapakko (S), oppositionsråd i Mönsterås kommun, och Lejla Radovic (S), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, deltog också.

Robert Rapakko (S), oppositionsråd i Mönsterås kommun, på förstamajdemonstration i Mönsterås
Robert Rapakko (S). Arkivfoto: Peter A Rosén

Det blev även ett besök på hälsocentralen i Mönsterås, där Lena Hallengren fick sällskap av Robert Rapakko och Renée Solstad (S), som är vice ordförande i socialnämnden.

Lejla Radovic, politiker, socialdemokrat.
Lejla Radovic (S). Arkivfoto: Peter A Rosén

Lena Hallengren, Robert Rapakko och Renée Solstad avslutade dagen med dörrknackning.

Renée Solstad, politiker, socialdemokrat.
Renée Solstad (S). Arkivfoto: Peter A Rosén

”I grund och botten är det här en region som landar väldigt väl när det gäller arbetsmiljön. Både patienter och medarbetare trivs”

LENA HALLENGREN

– Det har varit bra dagar, summerar Lena Hallengren.

”Ett himla pussel”

– På hälsocentralen träffade jag både chefen och medarbetarna. Vi pratade om det generella läget. Hur ska man bemanna vården när den ordinarie personalen går på semester – om man inte har en jättehög arbetslöshet? Det är alltid en högaktuell fråga inom vården inför somrarna. Det handlar om att försöka plocka bort det som inte är nödvändigt och som kan vänta lite.

– Det är ett himla pussel. Sedan handlar det om att behålla den personal man har – och fundera över arbetsvillkoren. Men i grund och botten är det här en region som landar väldigt väl när det gäller arbetsmiljön. Både patienter och medarbetare trivs. Sedan betyder inte det att man inte behöver göra mer.

Vilka frågor fick du i Mönsterås?

– Företagarna pratade om hur det var med beredskapen under pandemin. De satt och såg hur komponenter fastnade i andra delar av världen eller Europa. De tog också upp konsekvenserna av de höga el- och drivmedelspriserna.

”Hon är väl ett av svaren”

LENA HALLENGREN

– På hälsocentralen pratade vi om hur hälsocentralen kan avlasta sjukhusen – och om hur hälsocentralen i samarbete med kommunen, hemsjukvården och hemtjänsten verkligen ser till att de äldre känner sig trygga och att de kan få den vård de behöver i hemmet eller i ett särskilt boende. Vi pratade också om vikten av att stoppa ruljangsen på personal. Sedan värvade vi medlemmar och pratade med folk som var hemma och väntade på studenter, berättar Lena Hallengren.

Vad talar för att det blir ett succéval för Socialdemokraterna i höst?

– Hon (Magdalena Andersson) är väl ett av svaren, säger Lena Hallengren och pekar på sin t-tröja.

Budskapet på Lena Hallengrens t-tröja är tydligt. Foto: Peter A Rosén

– Ingen vet hur de fyra kommande åren kommer att se ut. Vi lever i en skakig och orolig tid, med tanke på hur omvärldsläget och det säkerhetspolitiska läget ser ut – men vi har också ett stökigt läge inrikespolitiskt, där det faktiskt handlar om att fundera kring vilka som har förmågan att ändå skapa någon slags ordning i detta. Som både håller i ekonomin och finanserna – och som har förmågan att bygga breda lösningar och hitta överenskommelser. Vår uppfattning, som delas av ganska många i befolkningen, är att Magdalena och Socialdemokraterna har ett väldigt högt förtroende när det gäller detta, säger Lena Hallengren, som betonar att Socialdemokraterna ska fortsätta att arbeta för att förstärka välfärden.

Hur har tiden som socialminister varit?

– Det har varit både arbetsamt och utmanande – men också otroligt viktigt. Det har varit en speciell och lärorik tid. Otroligt intressant och givande.

Du fortsätter gärna som statsråd, om det blir aktuellt, efter valet?

– Ja, jag sitter gärna i Magdalenas regering, svarar Lena Hallengren, som har varit socialminister sedan 2019.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS