OSKARSHAMN
En miljon minuskronor, eller 999 000 kronor för att vara exakt.
Så ser det ut för socialförvaltningen i Oskarshamns kommun, enligt månadsuppföljningen i oktober.
Verksamheternas minus landade på drygt 2,5 miljoner kronor – och socialbidragskostnaderna (kostnaderna för ekonomiskt bistånd) ligger faktiskt på drygt 1,9 plusmiljoner (läs mer om socialbidragen här).
Årsprognosen ligger nu på 5,3 minusmiljoner. Individ- och familjeomsorgen (IFO) går mot ett minus på 5 miljoner kronor. Omsorgen för personer med funktionsnedsättning (OF) går mot ett minus på 10 miljoner kronor. Hälso- och sjukvården har ett plus på 6 miljoner kronor i prognosen, äldreomsorgen har ett minus på 1 miljon kronor, förvaltningsledningen har ett plus på 1 miljon kronor och socialnämnden har ett plus på 2 miljoner kronor. Det ger ett totalminus på 5,3 miljoner kronor på helåret, enligt prognosen.
”Förändringen är kopplad till aktivt arbete med ekonomi, utvärdering av nyckeltal och fördelning av beviljade statsbidrag. Utfallet för ekonomiskt bistånd påverkar förvaltningens resultat i stort”, skriver socialförvaltningen i en sammanfattning.
Den sammanlagda kostnaden för OF:s placeringar uppgick till knappt 19,8 miljoner kronor efter årets inledande tio månader. Årsbudgeten på drygt 15 miljoner är därmed spräckt.
”Personalkostnaderna är höga i förhållande till budget”, skriver socialförvaltningen.
Där rör det sig om ett minus på knappt 14 miljoner kronor.
“Dramatiskt”
– I början av året var socialförvaltningens enheters prognosticerade underskott på cirka 30 miljoner kronor (totalt). Det var ju dramatiskt – och vi fick givetvis i uppdrag från kommunfullmäktige att komma med en budget i en balans. Alla har jobbat stenhårt, på ett väldigt bra sätt, med budgetuppföljningen på alla nivåer. Den ackumulerade budgetavvikelsen låg på endast 999 000 kronor den siste oktober – vilket är fantastiskt bra, säger socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M), bilden, på en pressträff på torsdagen.
Han tror inte att årsminuset kommer att landa på de prognosticerade 5,3 miljonerna.
– Jag tror att vi kommer att landa någonstans mitt emellan. Det är min uppfattning. Kravet på samtliga nämnder är att man inte får ha ett underskott som är större än en procent än den totala budgetramen. I vårt fall innebär det ungefär 6,2 miljoner kronor, säger Rolf Lindström, som inte sticker under stol med att statsbidragen utgör en stor del av det förbättrade ekonomiska läget.
– Jag har gått tillbaka tre år och sett att vi, trots att vi har fått lägre statsbidrag, har vi fått en effektivare verksamhet i vår förvaltning. Det är ett bra kvitto – det tyder på att förvaltningen jobbar hårt med budgetuppföljningen. Och man engagerar medarbetarna på alla nivåer. Alla förstår vikten av ordning och reda i siffrorna, utan att det ska påverka våra brukare negativt. Kvaliteten är det viktigaste, säger Rolf Lindström.
“Mycket bra”
– Och vi fick toppbetyg i Socialstyrelsens brukarundersökning, som presenterades i början av året. Det är mycket bra. Jag är mycket nöjd. Men vi har haft tur också. Vi har haft ett mindre antal dyra placeringar – framför allt på vuxenenheten, tillägger han.
Ovissheten när det gäller antalet placeringar gör att det är väldigt svårt att prognosticera socialförvaltningens totalkostnader, konstaterar socialnämndsordföranden.
– Man kan titta på erfarenhetstal, man kan titta på tidigare år – men det svänger mycket, säger Rolf Lindström.
Placeringarna är lagstadgade.
– Men vi måste ändå jobba med ett budgetarbete. Jag har sagt till medarbetarna att vi hela tiden måste jobba med vår ekonomi och vår budget som om det inte fanns några statsbidrag. Då fokuserar man på verksamheten, säger Rolf Lindström.
Arkivfoto: Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare