ANNONS

”Sossar beter sig ohövligt mot oss i SD”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Vissa socialdemokrater har uppträtt på ett ohövligt sätt i debatter mot sverigedemokrater, enligt Leif Axelsson (SD).

Inom ramen för intervjuserien ”Människan bakom politikern” träffar Oskarshamns-Nytt en profil från varje fullmäktigeparti i kommunen. Leif Axelsson (SD) är först ut. Vi träffar honom över ett par koppar kaffe på Nilssons konditori i centrala Oskarshamn. En pensionerad kvinna kommer fram till vårt bord och berättar att hon tror att det snart kommer att hållas ett extraval i vårt land. Det är i alla fall vad hon hoppas på. Hon och hennes man har haft klassiska arbetaryrken – och hennes man jobbar fortfarande. Besvikelsen på arbetarklassens bärande parti, Socialdemokraterna, är påtaglig. Tidigare var Socialdemokraterna det självklara valet för henne. Nu har hon svängt. Hon säger att hon inte längre tål att se Stefan Löfven på tv.

– Jag tycker att regeringen borde tänka på svenskarna först och främst, understryker hon.

– Ja, men sedan ska vi naturligtvis bry oss om folk som far illa och har det svårt. Men min åsikt är att vi inte behöver ta hit folk som inte tillför någonting, svarar Leif.

– De som kommer hit är ju de som har pengar. De andra sitter kvar i skiten, säger kvinnan.

Leif Axelsson betonar att han tycker att det är tråkigt att vi har en värld som är orättvis.

– Men det finns väl ingen rättvisa, och vi kommer nog aldrig att få se någon rättvisa, tyvärr, säger han.

– Nej, svarar kvinnan.

Hon slår fast att hon tänker rösta på Sverigedemokraterna i nästa val.

– Vi får hoppas på en förändring, säger hon.

Leif Axelsson håller förstås med. Han säger hej då till kvinnan – och vi börjar prata om Socialdemokraterna. Han säger att han framför allt är besviken på vissa socialdemokraters attityd gentemot sverigedemokrater i Oskarshamns kommun.

– Tonen kunde verkligen vara bättre. Vissa sossar beter sig ohövligt mot oss i SD.

Hur märks det?

– Det märks på deras sätt att uttrycka sig.

Kan du nämna något exempel?

– ”Jag skulle aldrig ta dig i hand”, sa en socialdemokrat till en sverigedemokrat under ett debattillfälle, för att nämna ett exempel.

– Jag tycker att det är arrogant – och det är under all kritik.

Om man vänder på det. Vilka politiker från andra partier behandlar er sverigedemokrater på ett respektfullt sätt?

– Jag tycker, exempelvis, inte att vi har några problem med företrädarna för Moderaterna. De få gånger som moderater är uppe och debatterar, så behandlar de oss på ett ansvarsfullt sätt. Det är bara vissa sossar som utmärker sig på ett negativt sätt, säger Leif Axelsson, som tidigare har varit aktiv inom Moderaterna och Liberalerna.

För många är han mest känd som före detta oppositionsråd (det var under moderattiden). Leif Axelsson berättar att han gick in i politiken ganska sent i livet. I och med att han blev pappa vid 19 års ålder, så fanns det under många år inte någon tid över för något politiskt engagemang, förklarar han. Men han tillägger att han har varit samhällsintresserad ända sedan ungdomsåren – och han har alltid känt sig hemma på den borgerliga planhalvan.

I mogen ålder bestämde sig Leif Axelsson för att bli medlem i Moderaterna.

– Jag kände att jag ville vara med och påverka samhället, säger han.

– Jag var med i Moderaterna under en längre tid – och det trivdes jag med. Tyvärr så blev det lite stridigheter och maktkamper, som inte var till fördel för någon, varken för partiet eller de enskilda individerna.

Leif Axelsson bestämde sig därför för att lämna Moderaterna efter valet 2014. Han var en så kallad politisk vilde i fullmäktigeförsamlingen under en period – därefter gick han in i Liberalerna.

– Egentligen borde jag ha tagit klivet över direkt till SD efter avhoppet från Moderaterna – men jag ville känna efter lite först. Är det rätt och riktigt? Det var en fråga som jag gick och funderade på. Samtidigt hade jag lite av en karantänplats i Liberalerna. Inget ont om Liberalerna, men det partiet passade inte mig – det måste jag säga. Deras politik och partisammansättning kändes fel för mig. Jag kände mig malplacerad.

Men du trivs bra i SD?

– Ja, det gör jag. Det kändes bra från första stunden. Det kändes rätt och riktigt. Vi har en härlig sammansättning och sammanhållning i partiet. Och det går ju bra för oss just nu, vilket är väldigt glädjande, säger Leif Axelsson, som numera är pensionär.

Han beskriver sig själv som en ”öppen och mjuk människa”.

– Jag är ingen hård människa. Det beror nog mycket på att jag har jobbat med de mjuka frågorna i yrkeslivet (se faktarutan härintill).  

– Det betyder dock inte att jag är en mes. Men jag ställer mig mer på de svagas sida än på de starkas sida. Jag brukar säga att jag är en rund människa i en fyrkant. Jag har en kristen livsåskådning, de kristna värderingarna är ett rättesnöre för mig. Men det betyder inte att jag är Guds bästa barn.

Leif Axelsson beskriver dessutom sig själv som en ”känslomänniska”.

– Jag går mycket på känsla – men jag förringar givetvis inte förnuftet. Men jag känner mycket. Människor som jag tycker om, tycker jag verkligen om. Jag ställer upp för dem.

– Människor som gör mig illa och sårar mig, har jag svårt för.

Är det svårt att förlåta dem?

– Nej, det är inte svårt att förlåta dem, men det kan vara svårt att glömma det som har hänt, om de har varit dumma på något sätt. Jag förstår egentligen inte varför man ska vara elak och dum mot människor.

– Man kan vara klar och tydlig. Det är inte vad man säger som jag reagerar på, utan hur man säger det – på vilket sätt man säger det. Det kan jag vara känslig för. Sedan måste man förstås respektera varandras åsikter och varandras olikheter.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Då kan jag läsa. Kanske inte så många böcker, men jag tycker om att läsa tidningar. Jag följer med mycket i samhällsfrågor. Jag läser en hel del på nätet. Jag vill veta vad som händer i världen och i samhället. Jag vill vara påläst – och jag är nyfiken på hur man löser saker och ting på andra platser. Jag kan, exempelvis, läsa artiklar om hur man gör med äldreomsorgen i Kiruna. Har vi något att lära oss därifrån? Sådant kan jag fundera på. Jag letar efter de goda exemplen.

– Danmark är ett föregångsland när det gäller äldreomsorgen, tycker jag. Jag börjar själv komma upp i den där åldern – och rätt som det är så kanske jag sitter på ett äldreboende. Därför vill jag vara med och påverka så länge jag kan. Jag vill vara med och utforma framtidens äldreomsorg. Jag vill vara med och kläcka idéer.

– Annars umgås jag mycket med min familj på fritiden – med min fru, mina barn och barnbarn. Det är viktigt för mig. Är både jag och hustrun lediga samtidigt, så kan vi ta en långpromenad – eller så får vi kanske för oss att åka till Kalmar, exempelvis. Bara för att få ett miljöombyte. Vi tycker om att åka till Kalmar, faktiskt. Och det är inte så att vi måste handla – ibland njuter vi bara av att strosa omkring. Och ibland åker vi till Norrköping och hälsar på barnen. Vi är en go familj som tycker om att umgås med varandra. Jag har dessutom ett engagemang inom ordenssällskapet Odd Fellow. Där har jag också haft höga ämbeten.

Vad gör ni inom Odd Fellow, egentligen?

– Det är en hjälporganisation, där jag trivs väldigt bra tillsammans med mina bröder. Politik och religion hålls utanför. Det är en fantastisk fristad, en frizon, att gå till. Man får uppleva lugn och ro och gemenskap med likasinnade.

– Vi har exempelvis ett barnhem i Thailand.

Hinner du med något mer på fritiden? Du är inte en sådan som springer på idrottsevenemang?

– Nej, inte mycket. Men jag följer självklart hur det går för IK Oskarshamn i ishockeyns SHL. Och jag försöker följa med hur det går även i övrigt inom den lokala idrotten. Men jag är inte en sådan som sitter på läktaren.

– På fritiden försöker jag framför allt att ta hand om mig själv – både själsligt och kroppsligt. Jag försöker röra på mig lite – och jag är mån om att ha egentid. Det är viktigt för mig. Men jag tycker också om att ha mycket folk omkring mig. 

Hur ser en typisk dag ut för dig – när kliver du upp på morgonen?

– Är det en ledig dag, så försöker jag vara upp vid åttatiden. Då äter jag frukost tillsammans med hustrun, om hon är hemma. Hon hoppar in och jobbar ibland.

– Men är det en dag med politiska möten, så går jag förstås upp tidigare. Då rusar man iväg till det – och då kan man vara upptagen halva eller hela dagen. Har man kvällsmöte, så är körschemat ett annat, naturligtvis.

När går du och lägger dig?

– I regel försöker jag gå och lägga mig någon gång mellan klockan 22 och 22.30. Men har vi gäster på helgen, så kan det bli senare, förstås.

Hinner du med något tv-tittande – och i sådana fall, vad blir det då?

– Jag är inte tablåstyrd längre. Man behöver ju, exempelvis, inte titta klockan 20, när programmet sänds. Jag ser det vid en helt annan tidpunkt istället, när det passar mig. Det är en fördel att man kan göra så, tycker jag.

– Jag ser gärna två nyhetsprogram varje dag. Det brukar bli Rapport i SVT – och TV4-Nyheterna.

– Sedan är man ju ständigt uppdaterad i dag, via sociala medier, vilket innebär att man får information direkt om något händer. Jag försöker följa flödet i sociala medier väldigt noggrant. Jag är med i Facebook. Jag läser dessutom Aftonbladet, Expressen och SVT Nyheters artiklar via nätet. Jag tycker att det är roligt att man kan hålla sig uppdaterad hela tiden. Jag är nyfiken.

Hinner du lyssna på radio också?

– Ja, jag lyssnar även på radionyheter, varvat med musik. Jag har slutat lyssna på P4 Radio Kalmar – jag tycker att de har blivit lite sämre. Jag lyssnar mest på Rix Fm. Det är en trevlig kanal.

Tillbaka till politiken. Vad är det största problemet inom Oskarshamns kommun, i dagsläget, som du ser det?

– Jag tycker för det första att det är väldigt konstigt att den politiska majoriteten består av Socialdemokraterna och Moderaterna. Det är ju två ytterligheter som regerar ihop. Personligen skulle jag vilja se en allians mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

– När det kommer till sakfrågorna, så tycker jag exempelvis inte att det blev optimalt med nya resecentrum i Oskarshamn. Nu har vi bussar både här och där – och gupp här och där. Den nya lösningen vid Gotlandsterminalen blev inte heller så lyckad.

– Parkeringsplatserna har vi ju också slagits mycket för. Parkeringsplatser är det tyvärr brist på. Sedan har vi neddragningarna inom äldreomsorgen, som vi säger nej till. Vi vill inte utarma landsbygden. Folk måste kunna bo på landsbygden – och då måste det finnas äldreomsorg på landsbygden också.

Hur går det i valet i kommunen 2022, tror du?

– Jag tror att vi kommer att öka med ett eller två mandat. Sedan tror jag att Moderaterna kommer att backa – de får betala för samarbetet med Socialdemokraterna.

– Jag tror även att Liberalerna kommer att backa. Jag tycker att oppositionsrådet Mathias J Karlsson (L) är ganska osynlig.

Siktar du på att fortsätta med politiken ytterligare en mandatperiod?

– Ja, det gör jag.

Vilken roll skulle du vilja ha om Sverigedemokraterna ingår i majoritetsstyret i kommunen efter valet 2022?

– Kommunalrådsposten bör Michael Erlandsson (SD) ha. Men jag kan tänka mig en ordförandepost i någon av nämnderna – socialnämnden, exempelvis. Jag tycker att de frågorna är viktiga, säger Leif Axelsson.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072- 277 89 77

leifaxelsson004.png

Leif Axelsson är övertygad om att Sverigedemokraterna kommer att öka ytterligare i nästa val. ”Ja, jag tror att vi får ett eller två mandat till i Oskarshamns kommun”, säger han.

Personligt / Leif Axelsson

Ålder: 67 år.

Bor i: Oskarshamn.

Född i: Oskarshamn.

Uppvuxen i: Högsby och Bockara. Pappan var från Mörlunda och mamman var från Högsby. Familjen flyttade till Oskarshamn när Leif Axelsson var 16 år.

Yrke: Verksamhetschef – mestadels inom hälso- och sjukvård och psykiatri. Han har, exempelvis, jobbat som enhetschef inom äldre- och handikappomsorgen i Oskarshamns kommun.

Utbildning: Utbildad sjuksköterska, med vidareutbildning i psykiatri och administration.

Gör i dag: Är pensionär.

Familj: Fru, fyra barn och sju barnbarn.

Bil: En tre år gammal Renault Mégane. ”Vi har en gemensam bil, jag och min hustru. Sedan har vi varsin cykel också”.

Politisk karriär: Har varit med i tre partier – Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Under årens lopp har Leif Axelsson bland annat varit M-märkt oppositionsråd, andre vice ordförande i bildningsnämnden (under moderatperioden) och ledamot i tekniska nämnden (under perioden inom Liberalerna).

Just nu sitter han på ett SD-mandat som ordinarie ledamot i socialnämnden. Han är även kommunstyrelseledamot, vice gruppledare för SD i kommunfullmäktigeförsamlingen, nämndeman och vigselförrättare. Han är dessutom med inom landstingspolitiken i länet, eller regionpolitiken som det heter numera. Han har en plats i regionfullmäktige. 

Leif Axelsson har också uppdrag utanför politiken. Han är verksam som god man och förvaltare.

Hjärtefrågor: ”Trygghetsfrågorna är jätteviktiga. Företagandet samt vård- och äldreomsorgsfrågorna är också mycket viktiga. Sedan är givetvis skolan och integrationen områden av stor vikt.”

leifaxelsson001.png

 Leif Axelsson (SD) säger att han vill fortsätta med politiken även efter  valet 2022.

Svar direkt med Leif Axelsson:

Favoritmat: ”Husmanskost. Det ska vara redig mat – gärna kroppkakor.”

Favoritdryck: ”Vatten och vin. Och öl ibland.”

Favoritlag inom sportens värld: ”Jag är inte så sportintresserad – jag har inga favoritlag, men jag följer IK Oskarshamns framfart i hockeyns högsta serie, SHL, med stor glädje.”

Vad ville du bli när du var liten? ”Pilot. Jag har alltid varit intresserad av flygplan. Jag blev egentligen uttagen till F12 (flygflottiljen i Kalmar) – men jag blev pappa i den där vevan, vilket gjorde att jag inte fullgjorde det där. Det främsta hindret var att jag inte hade fullgod syn. Prästyrket är också något som jag har funderat på under årens lopp. Jag tycker ju om att prata.”

Är du med i någon kyrka? ”Ja, jag och min fru är medlemmar inom pingstkyrkan i Oskarshamn. Vi är sällan där, men vi har fortfarande kvar vårt medlemskap.”

Favoritfärg? ”Jag gillar blått – och även rött, bortsett från det politiska.”

Säg att du var tvungen att gå med i ett annat parti – vilket skulle du välja i sådana fall? ”Kristdemokraterna. Jag har ett bra samarbete med Ingemar Lennartsson (KD). Jag gillar honom.”

Vilka personer tycker du bäst om i de andra partierna? Vilka skulle du kunna ta en fika med? ”Jag tar definitivt en fika med Ingemar Lennartsson (KD). Jag tycker att han är en hederlig och kunnig politiker. Jag gillar dessutom Peter Wretlund (S), som person. Jag tycker att han är folklig. Jag kan mycket väl tänka mig att fika med honom. Jag har fikat med Göte Pettersson (M). Inom Centern får det bli Charlotte Sternell. Om Ingmar Hjalmarsson hade varit kvar som aktiv inom Vänsterpartiet, så hade jag gärna tagit en fika med honom. Det är en hederlig person. När det gäller Liberalerna, så skulle jag kunna tänka mig att fika med Lukasz Czarnowski. Han är bra.”

Hur skulle du vilja beskriva din relation med ”vanligt” folk? ”Jag brukar prata med ett par stycken, minst, varje gång jag är inne i stan. Jag tycker att det är oerhört roligt. Många brukar säga att de tycker att den politiska majoriteten är väldigt osynlig. Många har också synpunkter på både det ena och det andra – som utformningen av nya resecentrum och neddragningarna inom äldreomsorgen, för att nämna ett par exempel. Det är även vanligt att folk mejlar mig och ringer till mig.” 

Har du någon favoritplats i Oskarshamns kommun? ”Ernemar i Oskarshamn tycker jag om. Det ligger fint vid havet.”

Vad skulle du göra om du var osynlig under en hel dag? ”Då skulle det vara roligt att vara i ett sammanhang där de pratade om en – på ett positivt eller negativt sätt. Man är nyfiken på vad folk säger när man inte är med.”

Vad skrattar du åt? ”Jag skrattar aldrig åt människor – men jag tycker att det är roligt att skratta med människor. Jag har väldigt lätt för att skratta. Det har jag alltid haft. Jag gillar underfundigheter, exempelvis. Tyvärr så har jag även lätt för att skratta i fel sammanhang.”

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS