Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Speedway: Bartosz Zmarzlik ligger lågt om VM-guldet 2021

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Den regerande individuelle världsmästaren och polacken, Bartosz Zmarzlik, inledde med seger i Criterion of Aces i Bydgoszcz i tisdags.

Kompisen och mentorn, Tomasz Gollob, sa så här till Zmarzlik efter tävlingen:

– Nu är det 14–1 till mig.

Gollob har vunnit Criterion of Aces 14 gånger.

Tomasz Gollob har hjälpt Zmarzlik sedan han började köra speedway. De är nära vänner och Tomasz ställer fortfarande upp och hjälper Zmarzlik.

Gollob började sin karriär i Gorzow, där Zmarzlik kör.

Den polska nättidningen po-bandzie.com.pl journalist, Lukasz Malaka, gjorde en längre intervju med Bartosz efter segern i tisdags.

Jag gör ett utdrag från den intervjun.

Bartosz Zmarzlik har vunnit VM-serien de två senaste åren.

•                          Många speedwayexperter tror att årets VM-titel kommer att stå mellan dig och Tai Woffinden ….

– Titeln avgörs bland alla deltagare i VM. Varje år är annorlunda, alla vill vinna. Jag förbereder mig så noggrant jag bara kan, säger Bartosz.

•                          Erik Gundersen sa nyligen att om du försvarar din världstitel igen så är det hatten av (hat af). Enligt honom har trycket ökat på dig…

– Jag ser det helt annorlunda. Jag anser att trycket blir allt mindre. Jag behöver inget längre, men jag kan. Jag har två individuella världsmästartitlar. Ingen kommer att ta det ifrån mig. Varje år är nytt och vi får se vad den här säsongen för med sig. Jag ändrar ingenting. Jag vill fortfarande njuta av speedway, göra det efter bästa förmåga och kämpar för bästa resultat. Det ger mig den största glädjen.

•                          Vilken poängberäkning i VM-serien passar dig bäst? Den här nya, förra årets eller kanske det äldre?

– Jag är säker på att det 2021 handlar mer om att delta i finalerna. Ibland kan man faktiskt göra många poäng i huvudrundan och hoppa av i semifinalen. Det kan även vara motsatt. Relativt få poäng i huvudrundan och gå till finalen. Jag har varit bäst de senaste två åren, med två olika system. Faktum är att båda var mycket svåra. Alla olika poängberäkningar har förmodligen för- och nackdelar som allt annat i livet. Vi har det system vi har. Det finns aldrig en perfekt lösning. Det kommer att finnas förare som är för eller emot men i slutändan handlar det om att du måste göra din grej.

•                          Vad tycker du om formen fredag-lördag Grand Prix?

– Det finns inget att fundera på. Det är som det är och du måste acceptera det. Jag och mitt team gör en plan och det är samma villkor för alla förare. Det viktigaste är att årets VM-serie, under dessa mycket svåra coronaförhållanden, kan genomföras.

•             Är det annorlunda, rent mentalt, att köra i klubblagen (Zmarzlik ingår även i Vetlandas trupp) och Grand Prix?

– I mitt fall är det inte så det fungerar. Jag fokuserar lika hårt på alla tävlingar jag kör. Jag skiljer inte på om jag kör för Stal Gorzów, Vetlanda eller Grand Prix. Det är i sig två olika klimat, ligan och Grand Prix.  Men det de har gemensamt är att jag alltid lägger hela mitt hjärta i varje heat.

•                          Du brukade gå in i depån som en ung pojke med en önskan att slå de bästa. Idag, efter några år, går du in som tvåfaldig världsmästare och den som alla vill slå. Känner du stolthet, tillfredsställelse idag?

– Du vet att jag inte på något sätt vill haussa upp det. Snarare vill jag hålla det på en normal nivå och dämpa ner det. Ju mer självsäker du är, desto lättare är det att göra misstag. Jag är mig själv och försöker alltid vara normal, vanlig. Idag är jag regerande världsmästare i höst kan någon annan vara det. Det är så det är. Inom idrotten måste man ha respekt för motståndarna och det känns som om jag har det.

•                          Hur känner du när du ligger ett halvt varv före? Känner du dig säker på vinst och orädd att köra omkull eller tänker du på att du är jagad av motståndarna?

– Nej, det funkar inte så för mig. Du vet, trots att du kör med denna, säg, säkra fördel, i slutet är det fortfarande en kamp. Du måste vara försiktig tills du passerar mållinjen. Att köra gör mig glad så det är svårt för mig att tänka på något annat än just körningen. Jag älskar att spendera tid på en motorcykel och vill ha ut så mycket glädje som möjligt.

•                          Hur är ditt sätt att hantera pressen innan tävlingar?

– Absolut. För mig är mitt bästa sätt att lindra stress med mina nära och kära, mitt hem och grannskap. Detta är den bästa uppladdningen, i den ordningen.  Jag måste säga att om det inte vore för er journalister, skulle trycket förmodligen vara mindre. Jag har ibland intrycket att några av er bara drar på för att få klick på era hemsidor. Jag erkänner att det verkligen inte hjälper och det är lite besvärligt. Men å andra sidan måste ni skriva och vi köra. Kom också ihåg att ingen av oss förare är robotar utan människor. Det är viktigt att vi förstår varandra och ibland saknas detta.

•                          Hur hanterar du hela situationen med coronapandemin?

– Det är en tung fråga. Enligt min mening måste vi följa coronarestriktionerna till 100 procent. Min dröm är att situationen så småningom ska normaliseras. Jag vill att alla ska klara sig från covid 19 och jag ber alla att följa reglerna som hjälper oss att undvika viruset.

•                          Du har redan fått ett erbjudande om att skriva en bok?

–  Uppriktigt så har sådana förslag redan har lagts fram. Personligen tror jag inte att jag är i det skedet ännu men det låter kul att skriva en bok om mig. Kanske i den avlägsna framtiden.

•                          För några månader sedan dök en buss uppkallad efter dig upp i Bradford.

– Jag hörde talas om det och det känns både kul och roligt. Jag kan bara tacka mina fans utomlands.

•                          Hur föreställer du dig sportsligt om tio år?

– Jag kommer att göra allt för att hela tiden hålla min form är så hög som möjligt. Det är vad vi alla jobbar på. Jag vill kunna titta på min karriär en dag och vara helt nöjd med den. Det är nog vad alla sporter egentligen handlar om. Varje gång jag åker in på banan vill jag ge fansen glädje.

•                          Många fans vill ha ett svar på frågan om vad du tittar på på din telefon så snart du kör in i depån.

– Det är ingen hemlighet. Jag bara tittar på min körning för att korrigera fel. Min partner spelar in det till mig och jag kan bara tacka henne för hennes hjälp.

Bartosz och hans partner blev föräldrar till Antek för några månader sedan. Månne en framtida toppåkare i speedway?

På söndag har Bartosz lag, Gorzow, seriepremiär borta mot Lezno, strax efter klockan 19. Tävlingen kan ni se på ESS Play.

Text

Conny Blomander/Lukasz Malaka


Den regerande världsmästaren, Bartosz Zmarzlik, berättar om bussen i Bradford, om den kommande VM-säsongen, målen och att han ligger under med 1–14 mot mentorn Tomasz Gollob. FOTO: JAREK PABIJAN
Den typiska Zmarzlikstilen. En stil och körning som lett till två individuella VM-guld. FOTO: JAREK PABIJAN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS