Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

SPF-Seniorerna: “Helt ärligt, det är förskräckligt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

”Helt ärligt – det är förskräckligt”, säger Anna Eriksson, presschef och pensionssakkunnig inom SPF-Seniorerna på riksnivå, när vår tidning berättar att folk måste ha en mobiltelefon om de ska kunna betala avgiften på de offentliga toaletterna i Oskarshamn framöver.

Oskarshamns-Nytt har tidigare berättat att tekniska nämnden i Oskarshamns kommun har tagit ett nytt beslut när det gäller de offentliga toaletterna i staden.

Det kommer inte längre att vara kostnadsfritt att besöka dem.

Inom kort införs istället en avgift, som enbart kan betalas via en mobiltelefon.

Därmed exkluderar kommunen en del av befolkningen, konstaterar Anna Eriksson.

“Alla kan inte”

– Alla pensionärer kan inte hantera en mobiltelefon – och en del av dem har kanske inte ens råd att köpa en, betonar hon.

SPF-Seniorerna har publicerat en digitaliseringsrapport, som vår tidning kommer att återkomma till.

Anna Eriksson lyfter fram ett exempel.

– SJ tar ut en avgift på hundra kronor för den som köper sin tågbiljett via telefon. Vi har tagit upp det här med dem – och då har de sagt att de som vill undvika extraavgiften kan använda SJ:s biljettautomater. Men biljettautomaterna är ju utformade som en dator, med tangentbord och alltihop. Och det är inte alla som behärskar den tekniken.

Oskarshamns-Nytt passar även på att ställa frågor om pensionsnivåerna, med anledning av krönikan som vår tidning publicerade i ämnet på fredagen.

Minst 15 000 kronor i månaden, efter skatt, till alla pensionärer. Är det ett bra förslag?

– På vår Facebook-sida är 15 000 kronor i månaden, efter skatt, en summa som många nämner. Och vi inom SPF-Seniorerna tycker att det är ett trevligt mål. Det är en ganska rimlig nivå, som många skulle vilja ha. Men vi vet också att staten har begränsade resurser.

– Först och främst borde man satsa på ensamstående pensionärer med små marginaler. Sedan tycker vi att det är viktigt att det lönar sig att arbeta.

– Genomsnittspensionen ligger på 14 000 kronor efter skatt. Vi har räknat fram en basbudget för en pensionär, där utgifterna landar på 13 900 kronor per månad. Har man exempelvis en bostadskostnad på 6 000 kronor per månad, så äter det upp väldigt mycket av pensionen. Har man en bostadskostnad som ligger ett par tusen kronor lägre, så kanske man får det att gå runt, men det blir inte mycket över. Man ska inte behöva vända på varenda krona.

“Avgifterna måste höjas”

SPF-Seniorerna lobbar för att den allmänna pensionen ska höjas (här är inte tjänstepensionen inräknad).

– Avgifterna till pensionerna måste höjas. Men effekten av avgiftshöjningen ser vi först om 30–40 år. Man måste genomföra en insats för dagens pensionärer också. Arbetsgivarna betalar årligen in 20 miljarder kronor i pensionsavgifter. De pengarna borde användas till att förbättra situationen för dagens pensionärer.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Anna Eriksson, presschef och pensionssakkunnig inom SPF-Seniorerna på riksnivå. FOTO: SPF-SENIORERNA
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS