Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Stärkt kontroll i folkbokföringen för att kunna undvika brottslighet och felaktiga utbetalningar

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Brister i folkbokföringen kan få allvarliga konsekvenser i form av identitetsrelaterad brottslighet och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. För att ta tillbaka kontrollen över välfärden beslutade regeringen i förra veckan om ett förslag som ska ge Skatteverket fler verktyg för att stärka kontrollen och kvaliteten i folkbokföringen.

Att uppgifterna i landets folkbokföring är korrekta är en förutsättning för att olika samhällsfunktioner ska ha ett korrekt underlag för beslut och åtgärder. I ett förslag föreslås åtgärder för att stärka identitetskontrollen vid folkbokföring.

När en person exempelvis anmäler flytt till Sverige ska den som lämnar en anmälan om flytt inställa sig personligen hos Skatteverket för en identitetskontroll. Vid identitetskontrollen ska pass, identitetskort eller motsvarande handling på begäran överlämnas för kontroll. Även uppehållstillståndskort ska på begäran överlämnas.

– Det ska vara ordning och reda i våra register och det är därför viktigt att folkbokföringen håller en hög kvalitet. Därför ger vi nu Skatteverket fler verktyg för att öka kontrollen av folkbokföringen och lindra besvären för den som drabbas av att någon annan är felaktigt folkbokförd hos dem, säger finansminister Mikael Damberg.

Identitetskontrollen bör stärkas

För att ytterligare stärka identitetskontrollen i samband med bl.a. inflyttning föreslås även att Skatteverket från den 1 september 2023 ges möjlighet att kontrollera de biometriska uppgifter som finns lagrade i de handlingar som ska överlämnas vid kontrollen. Vid en identitetskontroll är personen som kontrolleras skyldig att på begäran låta Skatteverket ta fingeravtryck och en ansiktsbild.

– Identitetskontrollen vid folkbokföringen bör stärkas och vi gör nu detta genom att bland annat förbättra förutsättningarna för Skatteverket att kontrollera om en identitetshandling är äkta och tillhör den person som visar upp den, säger finansminister Mikael Damberg.

Felaktigt folkbokförda kan få kontrollbesök

För att komma till rätta med de problem som kan uppstå när någon är felaktigt folkbokförd på en fastighet eller i en lägenhet som någon annan är folkbokförd på, äger eller hyr, föreslås Skatteverket kunna besluta att personen i stället ska folkbokföras i den kommun där personen senast var folkbokförd.

Skatteverkets befogenheter att göra kontrollbesök föreslås också utvidgas, bland annat genom att kontrollbesöken kommer att kunna genomföras redan som en första utredningsåtgärd. Möjligheten att bli folkbokförd utan känd hemvist föreslås slopas.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2022 respektive 2023.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS