Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Statistik: Lägsta virkesförbrukningen på åtta år

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Biometria har publicerat sin årliga statistik över virkesförbrukningen i den svenska skogsindustrin. Årets rapport visar på en markant minskning för 2023. Förbrukningen av rundvirke minskade med ca tre miljoner m3fub, från 75,2 miljoner m3fub 2022, till 72,1 miljoner m3fub 2023. Sågverken stod för merparten av denna minskning.

– Vi ser att det här är en stor minskning eftersom den långsiktiga trenden har varit en långsam ökning. Man får backa tillbaka till 2016 för att hitta en lägre förbrukning, säger Lars Björklund, affärsutvecklare på Biometria i ett pressmeddelande.

Ökad import

Importen av rundvirke ökade från 6,3 miljoner m3fub till 6,8 miljoner m3fub. Sammantaget innebar detta att den totala förbrukningen av rundved med svenskt ursprung minskade med 3,6 miljoner m3fub, från 68,9 miljoner m3fub 2022 till 65,3 miljoner m3fub 2023.

Sågverken minskade sin förbrukning med ca 2,7 miljoner m3fub medan massabrukens rundvirkesförbrukning minskade med ca 0,4 miljon m3fub.

Den statistiska sammanställningen gäller massaindustri samt sågverk och trämekanisk verkstad, virke till bränslesektorn ingår inte i sammanställningen.

FAKTA / VIRKESREDOVISNING I SVERIGE

Nästan all virkesredovisning i Sverige, och merparten av virkesmätningen, går via den branschgemensamma ekonomiska föreningen Biometria och redovisningssystemet VIOL. Biometria har sedan 1985, på uppdrag av skogsindustrins branschorganisationer, samlat in, bearbetat och redovisat statistik över virkesförbrukningen i landet.

Foto: Biometria

+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS