Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Stölder av katalysatorer ökar i Kalmar län: ”Tjuvarna organiserar sig i nätverk”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”På två år har antalet stölder av katalysatorer i bilar ökat kraftigt i Sverige. Nya siffror visar på fortsatt utbrett problem även i Kalmar län. ”Katalysatorstölderna ligger på skyhöga nivåer i hela landet”, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.”

Det skriver försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.

Katalysator
Foto: Försäkringsbolaget If

”De senaste fyra åren har antalet katalysatorstölder i Sverige ökat med över 10 000 procent. Den mest dramatiska ökningen skedde 2021, men under 2022 har antalet stölder stabiliserats på den höga nivån, visar nya siffror i försäkringsbolaget Ifs årliga Bilbrottsbarometer.”

Under år 2022 rapporterades 69 katalysatorstölder i Kalmar län. För två år sedan var motsvarande siffra 28. Antalet stölder har alltså ökat med 146 procent sedan 2020. Det visar statistik från Larmtjänst som If i dag för första gången kan presentera på länsnivå.

”Öppet mål”

– Det är positivt att vi ser en viss nedgång i Kalmar län mellan 2021 och 2022, men detta är ändå ett växande problem. De här stölderna ställer till stora problem för de drabbade bilägarna som kan behöva vänta många månader på att kunna använda sina bilar igen. Sverige har blivit ett öppet mål för internationella stöldligor som ser en nästan obefintlig risk att åka fast. De samarbetar allt oftare med organiserade brottsnätverk i Sverige, säger Ann Hassel Tano, på If.

Ann Hassel Tano, försäkringsbolaget If
Ann Hassel Tano, försäkringsbolaget If. Foto: Försäkringsbolaget If

”Katalysatorstölderna har ökat kraftigt i landet som helhet de senaste åren. De regionala skillnaderna är stora. Omkring hälften av alla stölder sker i Stockholms län och Skåne, medan till exempel Norrbotten, Jämtland och Gotland är relativt förskonade”, skriver If.

”I landet som helhet motsvarade katalysatorstölderna ett värde på 146 miljoner kronor under 2022.”

”Det är framför allt äldre bilmodeller som från 1990- och 2000-talet som drabbas av katalysatorstölderna. På nyare bilmodeller är katalysatorerna inbyggda och därmed mer svårtillgängliga.”

”Tjuvarna har blivit väldigt specialiserade och organiserar sig i nätverk”

Ann Hassel Tano, utredningschef på If

– Tjuvarna har blivit väldigt specialiserade och organiserar sig i nätverk, så det kan vara svårt att skydda sig. Men att använda garage när det går och stöldmärka bildelar kan förebygga. Den stora insatsen krävs vid våra gränser. Polisen och Tullverket behöver mer resurser och mandat att slå till, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.

”En förklaring till den explosionsartade ökningen av katalysatorstölder är att priset på de ädelmetaller de innehåller har rusat, som rodium och palladium. Syftet är att smälta ner och sälja metallerna dyrt på världsmarknaden. Enligt Larmtjänst är nu Sverige, tillsammans med Storbritannien, bland de värst drabbade länderna i världen. Bilägare fick under året vänta i månader på en ny katalysator. Bristen i sig är ytterligare en förklaring”, skriver If.

Hög efterfrågan

– En del i ökningen och stabiliseringen kan vara att detta har hamnat i självsvängning. Den akuta bristen på katalysatorer driver upp efterfrågan även på den lokala marknaden. Det kan vara uppåt ett halvårs väntetid för att få fram en ny katalysator och det skapar en hög efterfrågan och stort behov på marknaden, säger Ann Hassel Tano

Katalysatorstölder län för län

LänAntal stölder 2022Per 100 000 inv.
Skåne1 857131
Stockholm3 107127
Blekinge14591
Södermanland20267
Kronoberg13566
Östergötland27558
Örebro16353
Uppsala21052
Västmanland14050
Västra Götaland78244
Halland12536
Gävleborg10135
Dalarna9533
Värmland8831
Jönköping10930
Kalmar6928
Västerbotten6825
Västernorrland5322
Jämtland2519
Norrbotten3916
Gotland35

Källa: Larmtjänst, bearbetad av If

Fler slutsatser i Bilbrottsbarometern 2023

 • Antalet bilbrott minskar över tid men stölderna blir alltmer högteknologiska och inriktade på avancerade och dyra reservdelar. Under året ökade samhällskostnaderna kopplat till fyra särskilt utsatta bildelar; strålkastare, navigationssystem, airbags/rattar samt katalysatorer.
 • Drygt var fjärde bil – 26 procent, eller cirka 1 500 bilar – av de som efterlystes under året återfanns inte. Det var framför allt dyrare bilmodeller som försvann.
 • Under året kom signaler om att internationella nätverk börjat samverka med de svenska kriminella gängen. Utländska nätverk samarbetar med så kallade ankarpersoner och ankarplatser i Sverige.
 • Trots att elbilar blir allt vanligare är de fortfarande relativt förskonade från brott. Stöder av såväl reservdelar som hela fordon är sällsynt.
 • I juli 2021 fick Tullen utökade befogenheter vid gränsen när det gäller utförsel av gods, men enligt experter har det inte påverkat brottsligheten. Det beror på att myndigheten inte tillåts leta efter stöldgods på eget initiativ. Tullkontroll görs idag nästan uteslutande för inkommande gods – inte utgående gods.
 • Ifs undersökning Svenskarna och bilbrott visar att många svenskar inte skyddar sig mot bilbrott – trots oro för konsekvenser. En tredjedel av bilförarna (35 %) skulle bara klara sig högst tre dagar utan bil innan det skulle innebära stora negativa konsekvenser i vardagen. 55 procent skulle klara sig högst en vecka.

Läs hela rapporten här: bilbrottsbarometer-2023.pdf (if.se)

Så skyddar du dig från bilbrott

 • Parkera på en säker plats, allra helst i ett låst garage. Saknar du garage men har uppfart med grind – håll grinden stängd.
 • Om du parkerar på gatan – låt bilen stå så öppet och upplyst som möjligt, om du bor i villa, installera utebelysning med rörelsesensor.
 • Lämna aldrig datorer, löstagbar GPS, parkeringspengar, mobiltelefoner och andra värdesaker i bilen. En tom väska kan locka en tillfällig tjuv till inbrott.
 • Installera larm – bilar utrustade med godkända larm utsätts mer sällan för stöld eller inbrott.
 • Märk bildelar som är attraktiva att stjäla med MärkDNA, och informera med dekaler på bilen om sådan märkning är gjord. Det kan avskräcka och dessutom binda tjuven till brottet.

Källa: If

Metod

”Statistiken kommer från Larmtjänst, ett dotterbolag till branschorganisationen Svensk försäkring, med syfte att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet.

Statistiken gäller endast de stölder som omfattas av en försäkring. Det betyder att det verkliga antalet stölder sannolikt är högre. Även kostnaden är troligen underskattad då en del verkstäder registrerat självrisken under skadekostnaden.

Exakt stöldort är inte känd. Stölderna platsbestäms genom orten på den verkstad där ärendet registrerats”, skriver If.

Foto: Försäkringsbolaget If

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS