Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Stora delar av gatubelysningen i Oskarshamns kommun släcks ned någon gång i november

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Stora delar av gatubelysningen i Oskarshamns kommun kommer att släckas ned någon gång i november – på grund av de skenande elkostnaderna.

Det berättar tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S) på en pressträff på torsdagen.

Yvonne Bergvall (S)
Yvonne Bergvall (S) är ordförande i tekniska nämnden.

– Vi har en budget och en ekonomi att förhålla oss till, precis som alla andra. Man kan inte handla för pengar som man inte har. De flesta har ju kännedom om kostnadsökningarna i samhället – och många av dem påverkar vår budget. Det är naturligtvis lika tufft för privathushållen som det är för oss. Vi måste anpassa oss lika mycket, säger hon.

Ledamöterna i tekniska nämnden var eniga när de klubbade åtgärdsplanen för den resterande delen av 2022.

Det handlar bland annat om nedsläckt gatubelysning, minskat asfaltsunderhåll, minskad utsmyckning och minskat underhåll på grönytorna, minskad städning i stadshuset, nedstängning av Nyhem-köket i Kristdala på helgerna (en besparing på cirka 500 000 kronor per år) samt en översyn av matsedeln i grundskolan och på gymnasiet (en besparing på cirka 500 000 kronor per år).

”Oskarshamn är en av sju kommuner som serverar tre rätter dagligen”

YVONNE BERGVALL (S), ORDFÖRANDE I TEKNISKA NÄMNDEN

– Man ska ju vara medveten om att i de flesta av våra 290 kommuner, så serveras det en rätt per dag. Oskarshamn är en av sju kommuner som serverar tre rätter dagligen. Och det vill vi hålla fast vid. Vi kommer att erbjuda kött och fisk varje dag – men det blir två vegetariska rätter, i stället för en, och en kött- eller fiskrätt i stället för två. I dag är det vanligare med elever som är flexitarianer (de har en vegetarisk livsstil som bas, men äter kött ibland). Vår personal är fantastiskt duktig på att laga god vegetarisk kost. Köttätandet har också en klimatpåverkan – därför ska vi dra ned på köttätandet, det går inte att komma ifrån. Men vi har aldrig haft ambitionen att tvinga någon att äta vegetariskt. Det ska komma valfritt, för att man själv vill det. Och det viktigaste för oss är att barnen äter i skolan.

”Många barn berömmer skolmaten”

Yvonne Bergvall fortsätter:

– Jag försöker äta skolmaten ett par gånger i månaden – och många barn berömmer maten. Men det är klart att det kanske finns några föräldrar som är fundersamma nu. Därför skulle jag vilja säga att vi faktiskt erbjuder samtliga föräldrar att äta avgiftsfritt på våra skolor en gång per år. Och gör gärna det – så inser ni vilken bra mat vi har. Ta chansen. Jag tycker dessutom att vi har ett fantastiskt salladsbord. Det kommer vi att behålla. Men vi kommer att ha mer fokus på att ha grönsaker efter säsong.

– När det gäller nedsläckningen av gatubelysningen, så har tekniska förvaltningen fått i uppdrag att ta fram en plan för hur det ska gå till – och var vi ska släcka ned. Förvaltningen ska redovisa planen för nämnden i november.

Men det går väl inte att släcka ned gatubelysningen överallt? Räcker det inte med varannan lampa, exempelvis?

– Flera områden kommer att bli helt nedsläckta. Men förvaltningen ska ta fram områden där man bedömer att det behövs belysning. Man kan inte släcka ned varannan lampa, på grund av att man måste ta ut propparna. Så dåligt är systemet. Man får titta över vad som är möjligt, svarar Yvonne Bergvall, som berättar att förvaltningen även får i uppdrag att ta fram ett informationsmaterial som ska gå ut till allmänheten i god tid innan den aktuella gatubelysningen släcks ned.

”Inte ensamma”

– Vi är ju inte ensamma om att ha det här kostnadsproblemet, tillägger hon.

– Vi har också tagit ett beslut om att vi i kommande investeringsbudget kommer att prioritera belysningsbyte – till LED-belysning. Det kommer vi att tjäna mycket pengar på när det kommer till driften. Vi behöver göra det här för att få ner våra kostnader – vilket vi också flaggar för inför budgetberedningen och kommunstyrelsen. Går vi över till LED, så kommer vi också att få en naturlig genomgång på samtliga stolpar. Idag har vi en del stolpar som är lite dåliga. Och vi vill ju inte att det ska hända något.

Yvonne Bergvall ska redovisa åtgärdsplanen för kommunstyrelsekamraterna på det kommande sammanträdet, som hålls på tisdag (det måste man göra om man inte klarar budgeten).

– Det är första gången jag tvingas till det sedan jag blev ordförande i tekniska nämnden, säger hon.

Trots ovannämnda åtgärder, så pekar prognosen för i år mot en miljon minuskronor för tekniska nämnden – och minuset hittar vi på kost- och städsidan.

I handlingsplanen för 2023 finns exempelvis en mjölkåtgärd.

”Vi byter ut den ekologiska mjölken och ersätter den med konventionell mjölk. På det tjänar vi 200 000 kronor per år”

– Vi byter ut den ekologiska mjölken och ersätter den med konventionell mjölk. På det tjänar vi 200 000 kronor per år. Min bild är dock att fler och fler elever dricker vatten till maten. Och det har de kanske med sig hemifrån.

– Vi har också två utredningsuppdrag. Vi vill titta på om det finns någon annan aktör som skulle kunna driva Fnyket. Vi skulle eventuellt kunna samarbeta med arbetsmarknadsenheten. Vi har också sagt att vi vill att man ser över de pedagogiska måltiderna. Vi har några stycken som äter pedagogiska måltider – frukost, lunch och mellanmål. Vi har sagt att vi ska titta på hur andra kommuner gör när det gäller mellanmålet på eftermiddagen. Men det är bara utredningsuppdrag. Där finns det inte något besparingsförslag.

”Nödvändig”

– Sedan ligger asfalten kvar på en halv miljon kronor i besparing. Det här är inget permanent – vi behöver hålla efter våra vägar. Det är en tillfällig besparing som är nödvändig. Det minskade underhållet på gröna ytor innebär att vi kommer att ha lite fler blomsterängar, som vi inte klipper lika mycket. Men vi prioriterar trafiksäkerheten.

”Det är väldigt mycket pengar”

– Budgeten för utsmyckningen drar vi ned med 75 000 kronor. Sedan lägger vi en besparing på parkavdelningen på 900 000 kronor. Det är väldigt mycket pengar, säger Yvonne Bergvall, som berättar att blomkrukorna på refugerna kommer att tas bort.

Det handlar både om ekonomi och säkerhet för de anställda, betonar hon.

– Det är knöligt för dem när blomkrukorna ska vattnas. Det här borde vi ha tagit bort långt tidigare.

– Vi tittar också på möjligheten att ta ut 500 000 kronor extra i vår skog nästa år. Det är för att klara elen. I dagsläget kan jag inte säga om det blir så. Avverkar vi i de områden som vi har tagit beslut om för 2021, så kommer vi att få in mer pengar än vad som har budgeterats, eftersom vi inte har kunnat göra något på två år på grund av överklaganden. Och då kan det kompensera för den här halvmiljonen. Vi flaggar ändå för detta inför nästa år, i och med att vi inte vet hur det blir.

”Kan ta tid”

– Vi vet också att det brukar komma in överklaganden så fort vi vill göra något – så det kan ta tid. Men inget av de senaste överklagandena har gått igenom, så vi har fått besked om att vi kan avverka. Vi kommer att börja med Djurhult, Fallebo, med flera, som vi har tagit beslut om tidigare. Det blir i höst, om inte marken blir för blöt. Vi har årligen en tillväxt i skogen på 30 procent. Vi avverkar alltså 70 procent av vår tillväxt – så vi får ju mer och mer skog. Om vi inte gallrar och håller efter vår skog, så blir ju inte skogen promenadvänlig. Då tar man sig inte fram. Vi behöver också genomföra åtgärder när vi har granbarkborreangrepp samt för att förhindra granbarkborreangrepp. I Fallebo är tanken att vi ska gå från barr- till lövträd. De passar bättre in i miljön – och då finns det ingen risk för granbarkborreangrepp. Våra privata markägare, som är grannar med kommunens skog, är ju väldigt måna om att vi ska sköta skogen, så att inte granbarkborren sprider sig. De vill givetvis inte ha in dem till sig, säger Yvonne Bergvall.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS