Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Stora problem på ett boende i Oskarshamns kommun: Tände eld på sig själv

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

Fackförbundet Kommunal slår larm om stora arbetsmiljöproblem på ett LSS-boende i Oskarshamns kommun – och nu ska Arbetsmiljöverket granska arbetsmiljön och bemanningen.

Enligt facket hinner inte personalen med att hjälpa alla och det berättas om ett flertal våldsincidenter och verbala kränkningar. Det förekommer även att boende spottar på personalen, enligt Kommunal.

Skyddsombudet berättar att den aktuella arbetsgruppen sedan i höstas har försökt få arbetsgivaren, Oskarshamns kommun, att vidta nödvändiga arbetsmiljöåtgärder.

Glåpord och hot

I anmälan till Arbetsmiljöverket skriver skyddsombudet att personalen dagligen får ta emot glåpord och hot – och att en individ på boendet kastar saker omkring sig.

”Arbetsgivaren har inte bemannat efter behov. Personalstyrkan har inte kollats över på länge. Har man som personal eller fackligt förtroendevald påkallat detta är svaret att budget inte finns, eller att kommunen har sparbeting. Bemannar kommunen efter budget eller behov?”, skriver skyddsombudet.

I ett svar till Kommunal skriver kommunen att ”arbetsgivarens uppfattning är att det aktuella boendet har de personalresurser som krävs för att möta de behov brukarna har”.

“Måste ses över”

”Arbetsgivaren delar uppfattningen att målgruppen på boendet över tid har försämrats och ett annat arbetssätt krävs för att tillgodose brukarnas behov. Med anledning av det har arbetsgivaren tillsatt en rad olika insatser. Vad gäller hot- och våldssituationerna har arbetsgivaren ändrat schemat för att minimera ensamarbete. Arbetsgivaren har tillsatt extra resurs för att ta hand om städning och matlagning för att övrig personal ska få ytterligare tid att vara tillgänglig för de boende”, skriver kommunen, bland annat, som även framhåller att den har lagt fokus på kompetensutveckling hos personalen.

”Arbetsmiljön måste ses över”, fastslår skyddsombudet, som konstaterar att personalen mår dåligt.

Bland tillbuden på boendet finns exempelvis en allvarlig händelse som inträffade i mitten av november förra året.

Tände eld på sig själv

Plötsligt hörde en anställd att en brukare sa att hen skulle tända eld på sig själv.

Den anställde gick ut i gemensamhetsdelen på boendet och såg då att brukarens hår brann.

Branden kvävdes med en tröja.

Först ett dygn senare tittade en sjuksköterska på brukarens brännskada.

”Jag hade ensamarbete när detta hände, skulle gå in till en annan boende och bland annat ge medicin. Hade den boende tänt eld på sig några minuter senare så hade jag varit hos den andre. Branden kunde ha spridit sig och hela våningen kunde ha börjat brinna”, skriver den anställde i tillbudsrapporten, och slår fast att arbetsmiljön måste ses över och att kommunen måste stärka upp med ytterligare personal.

”Anser inte att det ska förekomma ensamarbete”, skriver den anställde.

Genrebild: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS