Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

STUDENTEN: Här är reglerna som gäller för studentflak

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KALMAR LÄN

Årets student i Kalmar län närmar sig med stormsteg. Inför studenten så påminner polisen om vad som gäller för dig som är ansvarig arrangör eller förare för studentekipaget och för de studenter som är passagerare på flaket för att farliga situationer inte ska uppstå.

På polisens hemsida går att läsa den information som vänder sig till ansvarig arrangör/förare för studentekipaget samt den som är uppdragsgivare och har beställt ett studentflak. Alla studentflak i Kalmar län och på Öland ska anmälas klassvis till polisen i region syd.

På den obligatoriska anmälan ska bland annat skola, klass och datum för utspring anges, vem som är chaufför och ägare av fordonet, klassrepresentanter och antal deltagare på flaket. Startpunkt och slutpunkt ska också anges samt vilka tider som ekipaget ska köras, dock max två timmar.

Flakvärdar rekommenderas

Polisen rekommenderar att det ska finnas minst två flakvärdar för att studentekipaget ska framföras på ett trafiksäkert sätt.

“På grund av att det 2014 skedde många allvarliga olyckor vädjar polisen till er som ska köra fordon och vara flakvärdar att ha tät kontakt med varandra. Polisen rekommenderar att det finns en flakvärd fram och en bak för att ha möjlighet att kunna överblicka hela flaket. Ni måste vara uppmärksamma på flakaktiviteten så att farliga situationer inte uppstår”, skriver polisen på sin hemsida.

Regler för dig som kör

 • Föraren är ansvarig för att studentflaket uppfyller och framförs enligt gällande lagar och regler.
 • Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras, behövs lägst behörighet B sedan två år.
 • Kör inte fortare än 20 km/h och bara en kortare sträcka.
 • Kör på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km/h.
 • Om transporten sker på släpfordon ska det var kopplat till dragfordonet på ett trafiksäkert sätt.
 • En direktkontakt mellan passagerarna och föraren ska ske genom ett tillförlitligt kommunikationssystem. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.

Du som är passagerare på studentflaket

 • Alkohol och studentflak är en riskfylld kombination. Är du under 20 år får du inte dricka eller ha med dig starkare dryck än folköl. På vissa platser gäller alkoholförbud för alla enligt lokal föreskrift.
 • Antal passagerare och hur de är placerade ska inte medföra någon fara under färden. Stå eller sitt säkert ombord – håll i er och sprid ut er. Det har hänt att fordon tippat när många har samlats på en sida.
 • Utrymmet för passagerarna får inte innehålla farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.
 • Ha hållfasta skyddsräcken som är minst 110 centimeter höga. Armar och ben ska hållas innanför räckena.
 • Ingenting får kastas från flaket. Säten eller bänkar ska sitta fast.
 • Gå på och av endast när fordonet står stilla och efter klartecken från flakvärden.

Genrefoto: Adobe Stock

+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS