Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Studiebesök på Nymålen: ”Skulle inte Centerpartiet slåss för det här – vem skulle då göra det?

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

NYMÅLEN

– Skulle inte Centerpartiet slåss för det här – vem skulle då göra det? Vi har våra rötter på landsbygden, säger regionrådet Karin Helmersson (C) under fredagens studiebesök på gården Nymålen, strax utanför Oskarshamn, där det arbetas med djur och trädgård som sysselsättning och behandling – både i grupp och enskilt.

Karin Helmersson och regionrådskollegan Emmy Ahlstedt (C) berättar att Centern går till val på att Region Kalmar län ska satsa ännu mer på naturunderstödd rehabilitering (NUR).

I vårt län finns rehabiliteringsformen bara på ett enda ställe – och det är i Nymålen. Med Centern vid rodret i regionen kan fler platser bli aktuella framöver.

”Vi tror på det här som behandlingsmetod – vi vet att det finns evidens bakom”

KARIN HELMERSSON (C), REGIONRÅD I REGION KALMAR LÄN

– Vi tror på det här som behandlingsmetod – vi vet att det finns evidens bakom, och den fungerar som ett bra komplement till den övriga verksamheten i regionens regi, säger Karin Helmersson, som konstaterar att Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp har forskat inom området.

Under två dagar anordnar Centerpartiet en utbildning för de nya kandidaterna i regionpolitiken. Det hela inleddes med ett studiebesök på gården Nymålen, utanför Oskarshamn. Här ser vi regionrådet Karin Helmersson (C), som har varit med länge inom politiken. Foto: Peter A Rosén

– Ja, vi i Centerpartiet vill hävda att det här är en hälso- och sjukvårdsinsats som har en naturlig plats i regionens verktygslåda när det gäller insatser till den här målgruppen, säger Emmy Ahlstedt.

Emmy Ahlstedt (C), regionråd. Foto: Peter A Rosén

Har ni med er något annat parti?

– Inte som jag vet om just nu, faktiskt, svarar Karin Helmersson.

– Det behövs alltid forskning som stödjer en verksamhet och en behandlingsplan. Men den finns nu, som sagt var. Och vi har tittat på vad man har gjort i Halland och Kronoberg. Och de har valt verksamheter som liknar verksamheten på Nymålen. De har också hittat evidensen för det. Vi vet också att den psykiska ohälsan ökar. Vi behöver fler verktyg i verktygslådan när det gäller att möta sjukdom och ohälsa.

Karin Helmersson berättar också att Centerpartiet har fått försvara verksamheten på Nymålen i samtal med andra partier.

– Verksamheten har blivit ifrågasatt flera gånger under årens lopp.

Hur många kan de ta emot på Nymålen?

– 50. Och 15 har kommit hit på sysselsättning, efter biståndsbedömning, från Oskarshamns kommun. 35 har kommit hit på remiss från regionen, svarar Emmy Ahlstedt.

Och 50 är maxantalet?

– Ja, precis – det är vad de kan ta emot i dag.

”I dagens samhälle är det tyvärr alldeles för lätt att bli väldigt, väldigt ensam”

EMMY AHLSTEDT (C), REGIONRÅD

– Det handlar om individer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Här får de vara med i ett sammanhang – och det är en väg tillbaka. Alla människor mår bra av att finnas i ett sammanhang. Och det är något som vi pratar väldigt mycket om inom Centerpartiet. Medmänskligheten är viktig, vi måste hjälpas åt mer. I dagens samhälle är det tyvärr alldeles för lätt att bli väldigt, väldigt ensam, säger Emmy Ahlstedt.

– Ja, det är vanligt att de är väldigt ensamma. Då räcker det kanske inte med att vi har en god psykiatri som möter personer i behandling och terapi. Man behöver, precis som Emmy säger, hamna i ett sammanhang och få vänner. Och kanske bli vän med ett djur, säger Karin Helmersson.

Nymålen är en trivsam gård, konstaterar Karin Helmersson och Emmy Ahlstedt. Foto: Peter A Rosén

4,5 tjänster är kopplade till Nymålen – regionen och Oskarshamns kommun delar på personalkostnaderna.

Nymålen, som har funnits sedan 1995, drivs av öppenvårdspsykiatrin i länet, Oskarshamns kommun och en ideell brukarförening.

Verksamheten vänder sig till alla som har någon form av psykisk ohälsa.

Vägen till Nymålen går via remiss som skrivs tillsammans med behandlare i öppen- eller slutenvården.

Man kan även komma till Nymålen via bistånd från Oskarshamns kommun.

Syftet med verksamheten är att motivera och engagera till aktivitet och sammanhang som leder till en känsla av delaktighet.

Karin Helmersson och Emmy Ahlstedt besökte Nymålen för allra första gången. Foto: Peter A Rosén
En kulting som gärna poserar framför kameran. Foto: Peter A Rosén
”Har du lite mat till mig?”. Foto: Peter A Rosén
Ett av de fina lammen på Nymålen. Foto: Peter A Rosén
Nymålen har funnits i 27 år. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS