Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Svenska arbetsgivaravgifter i topp inom EU – missgynnas i konkurrensen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

185 miljarder.

Så mycket extra betalar svenska företag i arbetsgivaravgifter om man jämför inom EU.

Småföretagarnas Riksförbund är kritiska mot arbetsgivaravgifterna i Sverige. I den nya rapporten, Normalisera arbetsgivaravgiften, analyseras vilka arbetsgivaravgifter som företag i olika EU-länder betalar. På branschnivå är svenska arbetsgivaravgifter i topp i 8 av 9 branscher inom EU.

Effekten av dessa indirekta skatter på arbete analyseras grundligt i rapporten. I ekonomisk forskning finns det gott om belägg för att låga arbetsgivaravgifter stimulerar företagande, stärker företagens ekonomi, höjer företagares och anställdas inkomster samt leder till att fler jobb skapas.

Svenska företag missgynnas

Rapporten studerar hur hög andel av lönekostnaderna för företag i olika delar av näringslivet som de facto utgörs av arbetsgivaravgifter, i Sverige och de övriga EU-27 länderna. Den framträdande bilden är att företagen i Sverige missgynnas genom att betala allra högst arbetsgivaravgift inom EU i praktiken. Småföretagarnas Riksförbund förespråkar en sänkt nivå så den blir i linje med omvärlden.

–  Dagens höga nivåer underminerar företagens konkurrenskraft samtidigt som detta slår hårt mot arbetsmarknaden. Företagen inom industri, handel samt hotell och restaurang i Sverige betalar 95 miljarder kronor mer i arbetsgivaravgifter årligen jämfört med genomsnittet inom EU.  Att nivån på arbetsgivar- och egenavgiften är en av de viktigaste företagarfrågorna i Sverige är något våra medlemmar uppger varje gång vi frågar,  säger Caroline Szyber, vice ordförande för Småföretagarnas Riksförbund.

Dold skatt

– En annan viktig jämförelse är hur mycket av arbetsgivaravgiften som är ren beskattning. I de flesta av världens mest framgångsrika ekonomier finns inte denna skattedel av arbetsgivaravgiften alls, det vill säga i de flesta länder går hela arbetsgivaravgiften ograverat till sociala ersättningar. Sverige tillhör den tredjedel av de utvecklade ekonomierna där det genom arbetsgivaravgiften finns en dold statlig skatt på arbete. Den del av arbetsgivaravgiften i Sverige som är en dold statlig skatt uppgår till 275 miljarder kronor årligen, jämfört med 26 miljarder kronor om Sverige varit en genomsnittligt OECD-land. För att få ordning på ekonomin är det uppenbart att arbetsgivaravgiften måste normaliseras genom att denna indirekta skatt sänks med nio tiondelar eller avskaffas helt, säger Sten Lindgren, styrelseledamot i Småföretagarnas Riksförbund.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS