Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Sverige får hård kritik av FN: ”Måste bli lag”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Sverige får hård kritik på flera punkter i en ny FN-rapport gällande rättigheter för personer med funktionsnedsättning. ”Nu har regeringen en lång att-göra-lista för att leva upp till FN:s rekommendationer och krav. Funktionsrättskonventionen måste bli lag i Sverige”, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige i ett pressmeddelande.

Regeringen förhördes av FN:s funktionsrättskommitté i Genéve den 11-12 mars om hur Sverige lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Efter granskningen har FN kommit med flera rekommendationer till Sverige.

”FN bekräftar vår bild av en negativ utveckling inom flera områden för personer med funktionsnedsättning i Sverige. Nu behöver vi en gång för alla en funktionsrättspolitik som är baserad på rättigheter och som innehåller konkreta reformer som gör verklig skillnad i människors vardag”, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.

Konventionen behöver bli lag

Sedan 2009 är FN:s Funktionsrättskonvention gällande i Sverige, vilket innebär att den svenska staten förbundit sig att leva upp till konventionens innehåll. Men konventionen har inte införlivats i svensk lagstiftning.

”FN inskärper i sin rapport att konventionen behöver bli lag i Sverige. Vi måste ha lagar som på ett bättre sätt står upp för individens rättigheter till exempel inom skolan, på arbetsmarknaden och inom vården”, säger Nicklas Mårtensson.

Inkluderande samhälle

I rapporten tar FN:s funktionsrättskommitté även upp frågan om att stärka funktionsrättsorganisationers roll och finansiering.

”Vi är glada över att FN bekräftar vår viktiga roll. Vi förväntar oss nu att regeringen följer FN:s rekommendationer och ger oss förutsättningar att bedriva vårt arbete med att skapa ett bättre och mer inkluderande samhälle för alla”, säger Nicklas Mårtensson.

Foto: Freepik

+1
11
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS