Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Sverige har fått hem mer vårdutrustning

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Sverige har nu fått hem en vårdutrustningsleverans, som tidigare satt fast i Tyskland på grund av exportrestriktioner. Det handlar framför allt om en stor mängd med andningsmasker och skyddsvisir.

Leveranserna från Tyskland tryggar i alla fall försörjningen av skyddsutrustning under en längre tid, berättade socialministern Lena Hallengren (S) på en pressträff som sändes i Sveriges Television (SVT) på onsdagseftermiddagen.

Den svenska regeringen har riktat mycket stark kritik mot de exportrestriktioner som Tyskland och Frankrike tidigare införde gällande vårdutrustning.

Tiotusentals andningsmasker och ansiktsskydd, som Sverige hade beställt och betalat för, hade fastnat i Tyskland på grund av restriktionerna.

Solidariteten mellan EU-länderna, och den inre marknaden inom EU, måste fungera, anser de svenska makthavarna. Restriktionerna har lättats upp efter påtryckningar från svenskt håll. Frågan har varit uppe på den allra högsta nivån.

Fler leveranser på ingång

– Vi är glada över att vi nu har säkrat den här leveransen – och fler leveranser är på gång in, det vet vi, sa Lena Hallengren under den SVT-sända pressträffen i Stockholm.

Från det nya lagret kommer man nu, skyndsamt, att skicka ut vårdutrustning till de olika regionerna.

Olivia Wigzell, generaldirektör vid Socialstyrelsen, berättade att en samordningsfunktion för intensivvård nu inrättas på Socialstyrelsen.

Ordförandepersonerna i regionstyrelserna har meddelat att de arbetar för fullt med att utöka intensivvårdskapaciteten.

Planerad kirurgi ställs in på många håll och man letar efter nya, möjliga, lokaler som kan användas framöver.

Regionerna kan begära hjälp och de kan ge varandra hjälp. Socialstyrelsen understödjer regionerna och berättar vem som kan hjälpa vem. Medborgarna ska få vård efter behov, oavsett var regiongränserna går.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Socialministern Lena Hallengren (S). FOTO: SVERIGES RIKSDAG
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS