Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Ta ett jobb eller gå till socialen”, sa Försäkringskassan till en utförsäkrad kvinna

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

En undersköterska i 55-årsåldern, som fick diagnoserna fibromyalgi och ME för 18 år sedan, hör av sig till vår tidning efter att ha läst ON-artikeln om den ME-sjuka industriarbeterskan som nyligen blev utförsäkrad från Försäkringskassan, trots intyg från läkare och specialistkliniker.

– Jag kämpade på i en nattpatrull, trots att jag var fruktansvärt trött och hade värk i hela kroppen – men gick totalt in i väggen och blev heltidssjukskriven 2013. Sex år senare blev jag, helt utan förvarning, utförsäkrad från Försäkringskassan, berättar undersköterskan.

– ”Ta ett jobb eller gå till socialen”, var svaret när jag ringde till Försäkringskassan och frågade varför jag hade blivit utförsäkrad. Fick socialbidrag och tvingades släppa ”onödiga” räkningar – och i dag har jag ett skuldberg. När man får socialbidrag räcker pengarna enbart till hyran och elräkningen, inget mer. Jag började till och med stjäla mat.

”Jag jobbar, gråter och sover”

Sjuk undersköterska

Undersköterskan berättar att hon har två vuxna barn och fyra barnbarn.

– Så där är jag rik. Men förra året kände jag att jag inte längre orkade med att ha det som jag hade det. Så sedan våren 2023 jobbar jag heltid som undersköterska på ett boende. Jag kämpar som en gris – jobbar, kommer hem och gråter och sover. Så ser mitt liv ut – jag jobbar, gråter och sover. Vi är många i den här hemska situationen.

– Försäkringskassan och socialen är riktiga svin – jag bär på ett rejält hat inom mig. Började överkonsumera alkohol förra året. Drack när jag var ledig för att slippa värken och utmattningskänslorna. Har hållit mig nykter nu sedan början av november, men det ligger och lurar där hela tiden, säger undersköterskan.

Genrebild: Freepik

+1
26
+1
34
+1
5
+1
10
+1
8
+1
61
+1
252

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS