Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Tegnell: ”Som vanligt är män lite svagare än kvinnor”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

”Som vanligt är män lite svagare än kvinnor”, sa statsepidemiologen Anders Tegnell under en pressträff som sändes i Sveriges Television, SVT, på torsdagen.

Vår tidning berättade tidigare i dag att Dagens Nyheter har plockat fram statistik från intensivvårdsregistret i Sverige, som visar att totalt 28 patienter i landet har vårdats på intensivvårdsavdelning efter att ha blivit coronasmittade.

Snittåldern på dem som har vårdats för covid-19 är drygt 66 år. Och männen är i majoritet – endast fem av de 28 patienterna (17,9 procent) är kvinnor.

Det brukar se ut så även när det gäller dem som behöver vård under den vanliga säsongsinfluensaperioden, berättade Anders Tegnell på pressträffen.

Och när det gäller covid-19-fall i vården runtom i världen, så visar undersökningar att ungefär 55 procent av patienterna är män. Således är cirka 45 procent kvinnor.

När det kommer till antalet coronafall i Sverige i nuläget, så vet man inte hur många som är smittade. Men Anders Tegnell befarar att mörkertalet är stort, framför allt i Stockholmsregionen.

– På varje registrerat fall brukar det finnas tio till.

Värst för de äldre

– Nu handlar det framför allt om att minska riskerna för de äldre. Bland dem som dör i covid-19 finns framför allt äldre personer.

Till SVT sa Anders Tegnell att han inte tror att det är en bra lösning att sätta hela Stockholmsregionen i karantän.

– En sådan åtgärd måste användas på ett klokt sätt. Det är en väldigt ingripande åtgärd. Samhället måste fungera. Att slå en ring runt Stockholm, skulle leda till att staden slutar fungera. En mur runt staden skulle inte förbättra läget. Det skulle sannolikt bara ställa till med mer skada.

Anders Tegnell tycker dock att folk ska tänka på vart de reser under påsklovet.

– Det finns en stor risk att man tar med sig smittan. Och det är inget bra läge att träffa äldre släktingar. Vänta med det.

Det finns i skrivande stund cirka 200 000 coronafall i världen som helhet. Cirka 10 000 personer har dött i covid-19.

Sverige har haft omkring 1 400 registrerade coronafall hittills. Och antalet fall ökar just nu. Anders Tegnell pratade om en uppåtgående trend – främst i Stockholmsregionen.

Elva har dött i Sverige

Så här långt har elva personer i Sverige dött i covid-19.

– I grunden är det en mild sjukdom. Men i och med att många blir sjuka samtidigt, så måste vi arbeta för att begränsa smittspridningen och skydda de sårbara grupperna. Kurvan måste plattas ut. Vi måste komma under gränsen för hur många fall sjukvården kan hantera vid varje givet tillfälle, sa Anders Tegnell under den SVT-sända pressträffen.

– Stanna hemma om du känner dig sjuk. Vi kommer att fortsätta att säga det hela tiden. Det är grundbulten i allt vi gör. Och man ska arbeta hemifrån om det fungerar. Och tänk efter innan du ger dig ut och reser. Det är bra om vi kan ha olika hastigheter på smittspridningstakten i landets olika regioner även fortsättningsvis.

– Dödligheten är störst bland de äldre. Därför vill vi skydda äldre över 70 år. Det är en relevant gräns. Vi är medvetna om att många av er är friska och mår bra, men ni ingår i en grupp som kommer att drabbas hårt. Man kan gå ut, men undvik sociala kontakter.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: SVT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS