Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Tisdagskrönikan: “Egoismen, krokodiltårarna och girigheten”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

TISDAGSKRÖNIKAN

Det känns förmodligen ganska uttjatat att skriva om coronaviruset och inställda idrottsevenemang.

Tyvärr finns det alldeles för många som tycker att idrotten straffas, de ser inte verkligheten bakom varför till exempel Svenska Hockeyförbundet beslutade att ställa in säsongens kvalmatcher.

Det handlar inte om idrotten utan det handlar om att försöka minimera spridningen av viruset och att säkra och rädda riskgrupperna.

Kommentarsfälten på bland annat facebook och olika hockeysidor har visat att egoismen i vårt land gror rejält.

Hur kan så många undgå att se det primära i varför de olika idrottsförbunden valt att ställa in matcher?

Idrotten är sekundär. Det är spridningen av coronaviruset till befolkningen i allmänhet och de olika riskgrupperna i synnerhet man vill minimera.

Om man tittar på kvalserierna som just kört igång inom hockeyn så kan man givetvis förstå att det finns en stor besvikelse hos de lag som kvalar uppåt.

Flera av dessa lag, typ Björklöven, Modo och Timrå – Timrå som inte ens är klara för något slutkval uppåt– stannade inte vid att kräva att kvalet ska spelas utan de krävde också att få bli automatiskt uppflyttade om förbundet beslutar att ställa in kvalen.

Egoismen, krokodiltårarna och girigheten dröp hos dessa sport- och klubbchefer.

“Man skäms”

Jag håller med krönikören på Aftonbladet.

Man skäms.

Att beslutet får som effekt att IK Oskarshamn och Leksands IF redan är klara för SHL nästa säsong och att Björklöven, Modo och Timrå får spela i allsvenskan måste vi bara acceptera.

Tittar man på det internationellt så stod väl klubben, spelarna och supportrana i PSG för lågvattenmärket efter matchen hemma mot Dortmund i onsdags i Champions League. Förbundet hade beslutat att alla fotbollsmatcher i Frankrike skulle spelas inför tomma läktare på grund av coronaviruset.

Klubben försökte sätta upp storbilds-TV utanför arenan men fick givetvis avslag. Man ville ju undvika stora folksamlingar. PSG vann med 2-0 och efter matchen välde supportrana fram mot entrén, flera spelare klättrade över stängslet för att bli hyllade.

En total nonchalans mot coronavirusets spridning och mot riskgrupperna.

Däremot så tog de lokala fotbollsklubbarna i Oskarshamn sitt ansvar och ställde in träningsmatcherna i helgen. Ett tufft beslut då alla lagen laddar för fullt inför fotbollssäsongen och där varje träningsmatch är viktigt.

Men att stoppa spridningen av coronaviruset är viktigare för klubbarna. Härligt med bra och kloka initiativ av enskilda klubbar.

Däremot har inte Smålands Fotbollförbund hängt med och ställt in matcherna i Smålandscupen – Toyota cup. Flera matcher i Småland spelades i helgen, bland annat mötte Stjärnan Krokstorp.

Kvartsfinalerna i Svenska cupen är inställda.

Vad ska man göra nu?

En fråga jag funderat över är vad man ska göra när det inte sänds någon sport på kvällarna. Ingen slutspelshockey, ingen Champions League eller Premier League.

Det kanske är dags att börja spela bordtennis.

Alltså att plocka fram det gamla pingpongspelet där man spelar mot sig själv på datorn – var man nu hittar det och om det är kompatibelt med dagens datorer.

Alternativt kan man sitta och titta på gamla speedwaytävlingar på Youtube och bygga upp stämningen inför årets elitserie och GP.

TEXT

Conny Blomander

conny@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS