Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Torbjörn Uddén (L): Så kan Blomstermåla och hela Mönsterås kommun utvecklas

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MÖNSTERÅS

Det finns inget äldreboende i Blomstermåla.

Det vill Torbjörn Uddén (L) ändra på.

– Många bor i Blomstermåla – och det blir lättare för dem som bor där att hälsa på farmor eller farfar om kommunen har ett äldreboende i samhället. Det skapar dessutom arbetstillfällen. Hela kommunen ska leva – det är viktigt, säger han till Oskarshamns-Nytt.

– Och det är viktigt att kunna vara kvar på hemorten – har man inte flyttat innan, så vill man nog vara kvar där man bor, betonar han.

“Vi inom Liberalerna tycker att det är viktigt att man tittar på de nya och modernare formerna av trygghetsboenden med plusmeny”

TORBJÖRN UDDÉN (L)

– Vi vill utveckla äldreomsorgen. Det finns bra boenden i Mönsterås och Ålem – men vi behöver ett i Blomstermåla också, som sagt var, och kanske ytterligare ett i Fliseryd. Där finns Ekåsa i dag, men samhället skulle kanske behöva ett trygghetsboende också. Timmernabben har seniorboenden, men där skulle man kanske behöva någon form av tillskott också. Vi inom Liberalerna tycker att det är viktigt att man tittar på de nya och modernare formerna av trygghetsboenden med plusmeny. Ju längre man kan bo hemma – och ha det bra – desto bättre är det.

Liberalerna vill ha en jämlik, kvalitativ och värdig omsorg och vård för alla.

– Alla ska få vård på sina premisser. Det tycker nog alla, det är förmodligen svårt att hitta ett parti som säger att vi ska vara snälla mot vissa men inte mot andra, säger Torbjörn Uddén och skrattar.

“Ska få bestämma själv”

– Är man i livets slutskede, exempelvis, så vill man kanske ha det på ett visst sätt – och vi som samhälle behöver kanske inte tvinga en 92-årig tant att ha smör på smörgåsen, för att nämna ett exempel. Som vuxen människa ska man få bestämma själv.

Hur tycker du att äldreomsorgen fungerar i kommunen, generellt sett?

– Den verkar fungera rätt bra. Kommunen är duktig på äldreomsorg, generellt sett. Och den palliativa vården (omsorgen om döende människor) är vi väldigt duktiga på i kommunen. Där ligger vi i topp i länet.

Torbjörn Uddén (L). Foto: Peter A Rosén

Fler frågor som är viktiga för er?

– Skolan, förstås. Den fungerar rätt bra i dag – men vi behöver nog en ny skola i centralorten. De nya skolorna har kommit tätt på sistone – först i Fliseryd och nu är det delar av Tillingeskolan i Timmernabben som gäller. Därefter bör det vara dags för Krungårdsskolan i Blomstermåla. Många av skolorna är byggda på 60- och 70-talen, så det är dags att gå igenom dem igen. Vi får det i turordning. Och jag vet att de håller på för fullt med inventeringen av skolmiljöerna, säger Torbjörn Uddén, som understryker att Liberalerna vill se färre elever i varje klass. Partiet vill också se en satsning på en kulturförskola på förskolan Eken i Mönsterås.

“Sång och musik främjar barns utveckling”

– Sång och musik främjar barns utveckling. Vi vill även behålla naturförskolan på Oknö. Den är väldigt uppskattad. Den är inte så kostnadseffektiv, men ibland ska man kanske inte bara titta på kostnaderna – det är viktigt att titta på resultatet också.  Och vi vill att elevhälsan ska få mer resurser – så att elever som mår dåligt kan få hjälp snabbt med att hantera problem och kriser som uppstår i en ung människas liv. Det är väldigt viktigt att de får hjälp med att hantera situationen, tillsammans med kurator, kompisar och föräldrar med flera. Det är dessutom viktigt att öka kunskaperna om psykisk ohälsa.

– Sedan tycker vi att det är viktigt att utveckla hamnområdet i Mönsterås. Nu har vi kommit en bit på vägen. Vi vill naturligtvis komma ännu längre. Jag tror att det kommer att bli jättebra. Vi får hoppas att man får dit det man har pratat om – matställen med mera.

“Ett problem”

Torbjörn Uddén berättar att han och hans parti skrev en motion för ett tag sedan – om behovet av en offentlig toalett i hamnområdet.

– Dagis brukar gå dit på sina utflykter – och så finns det ingen toalett. Det är ett problem, förstås, kanske även för äldre personer.

Liberalerna vill även se en utveckling av hamnområdet i Timmernabben.

– Och det pratas om parkeringsplatser i Pataholm. Förhoppningsvis går det att lösa.

Fritidsbanken är också något som Liberalerna kämpar för (fritidsbanken är som ett bibliotek, men med sport- och friluftsprylar i stället för böcker – som kan lånas).

“Jag utgår ifrån att de tar tag i det”

– Det har vi motionerat om två gånger nu – så någon gång ska det väl bli en fritidsbank. Senaste gången som motionen besvarades, så fick vi ett halvt löfte om att det ska införas. Jag utgår ifrån att de tar tag i det.

Allianskollegorna i Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna?

– Ja, precis. Jag tror faktiskt att oppositionspartierna tycker att det är bra också.

– Det gäller att bestämma sig och kraftsamla. Sedan skulle vi vilja utveckla närtrafiken tillsammans med KLT (Kalmar länstrafik). Vi tänker exempelvis att man ska kunna åka mellan Oknö och Mönsterås.

“Vassröjning tycker vi också om”

– Vassröjning tycker vi också om. Det är en motion som väntar på att bli besvarad. Vi tycker att det är en kommunal angelägenhet – det behöver dock inte vara ett kommunalt ansvar. För 20–25 år sedan fanns det ett vassröjningsaggregat som föreningar, som ville slå lite vass vid sina bryggor, kunde låna av kommunen. Det tycker jag att vi ska försöka få i gång igen. Det finns kanaler på Tokö och Lövö som håller på att växa igen. Styr inte kommunen upp det, så styr ingen upp det. Det går säkert att söka bidrag för det någonstans också.

Bland Liberalernas hjärtefrågor finns även näringslivet, förstås.

– Det är lite vanskligt med Mönsteråsgymnasiet. Det är inte fantastiskt bra. Jag förstår ungdomarna som vill åka till Kalmar – eller Oskarshamn. Men vi måste hitta ett utvecklingssätt. Det krävs utbildningar som det lokala näringslivet behöver. Men man kan inte tvinga ungdomarna att läsa på ett industriprogram – de har sina drömmar och mål. Vi får försöka övertyga dem om att det är bra att gå praktiska utbildningar.

– Jag vet också att de jobbar med frågan. Förhoppningsvis kan de fortsätta med det.

Kompetensförsörjningen är den stora frågan för näringslivet…

– Ja, och säga vad man vill om vindkraften – men den ger faktiskt en del arbetstillfällen. Vindkraftsservicetekniker och högspänningselektriker är inte så lätta att snyta ur näsan, har jag förstått.

Liberalerna har vidare ett förslag om smarta upphandlingar, generellt sett.

“Kostnadseffektivt”

– Det handlar om att använda skattepengarna på rätt sätt. Vi lider inte jättemycket av det i Mönsterås kommun – men det är förstås viktigt att använda resurserna till rätt saker. Att det blir så kostnadseffektivt som möjligt.

– Regelverket för offentliga upphandlingar är omfattande – men det behöver ju inte vara så vansinnigt omfattande när det gäller mindre saker. Kanske kan man lägga större vikt vid att en entreprenör ska finnas i lokalområdet, exempelvis. Det skapar arbetstillfällen.

Tomter för nybyggnation i alla tätorter är också en fråga som Liberalerna driver i kommunen.

– Här i Mönsterås finns det i Nynäs-området – men det måste finnas även i Fliseryd, Timmernabben och Blomstermåla. Kommunen är inte passiv, men man borde kanske vara ännu aktivare. Det finns många som vill bygga hus. Så var det i alla fall fram till i våras. Nu vet vi inte hur det blir. Men det kommer ändå en tid när folk vill bygga hus igen.

“Ska man få folk att bo kvar, och folk som vill flytta till kommunen, så måste det finnas bra skolor, bra omsorg och möjligheter att bo bra”

– Ska man få folk att bo kvar, och folk som vill flytta till kommunen, så måste det finnas bra skolor, bra omsorg och möjligheter att bo bra. Och barnen ska gå i en bra skola. Det ska även finnas saker att göra på fritiden. Och det gör det. Som kommun har Mönsterås haft en ganska generös inställning till fritidsaktiviteter. Det ska vi definitivt fortsätta med. Och allt behöver inte vara storvulet och grandiost. Många gånger kan det räcka med att det finns en bra fotbollsplan.

Sedan är det ju inte så dumt att man faktiskt kan ta sig till Kalmar på drygt en halvtimme, med bussen, påpekar Torbjörn Uddén.

“Halva priset”

– Och i Mönsterås kommun kan man få ett hus för halva priset, jämfört med prisläget i Kalmar. Vi har dessutom gott om hyresrätter. Ringer man till Mönsterås Bostäder, så kan man nog få en bostad relativt snabbt. Vi har ingen akut bostadsbrist.

Ja, det är bra pendlingsavstånd både till Oskarshamn och Kalmar…

– Ja, den ene i familjen jobbar kanske på Scania i Oskarshamn och den andre på länsstyrelsen i Kalmar. Och det perfekta boendet har de i Mönsterås kommun, där de möts på kvällen.

“Får man dessutom till dubbelspåret på järnvägen, så kommer Blomstermåla att bli ett väldigt attraktivt alternativ”

– Får man dessutom till dubbelspåret på järnvägen, så kommer Blomstermåla att bli ett väldigt attraktivt alternativ. Och där är huspriserna resonabla. I Blomstermåla kan du köpa ett hus till priset av vad en etta kostar i Kalmar.

Hur vill du summera mandatperioden som snart är slut?

– Det har gått rätt bra för oss, tycker vi. Det har inte varit några större dikeskörningar. Skattehöjningen var sur, men nödvändig. Ekonomin är i någorlunda balans nu.

“Samma mål”

– Det trevliga med Mönsterås kommun är att alla vill åt samma håll – både majoriteten och oppositionen. Oftast har vi samma mål. Kommunen utvecklas i en samarbetsanda. Det är bra, tycker jag.

– Det vore tråkigt om vi bara hade konfrontationspolitik. Kommer någon med ett bra förslag, så är det ett bra förslag – oavsett vilket parti det kommer ifrån. Hundbadet (Lejla Radovic i Socialdemokraterna skrev den motionen) exempelvis – det var kul att någon kom på det. Kommer någon med ett bra förslag, så ska man vara öppen för det, säger Torbjörn Uddén.

Det har dessutom varit en bra mandatperiod för Liberalerna, konstaterar han.

“Vi har varit aktiva med motionsskrivandet – det är kul”

– Vi har varit aktiva med motionsskrivandet – det är kul. Ibland får vi ett ja – som i frågan med laddstolparna. Och en ny bro vid Oknö blev ju av till slut. Välkomstskyltarna vid E22:an, i Mönsterås, är ytterligare ett exempel. Nu står de där, efter många om och men.

– Och vi har belysning på cykelvägen ut till Oknö. Det går bevisligen att påverka även om man är ett litet parti (Liberalerna har bara en plats i fullmäktigeförsamlingen – och det är Torbjörn Uddén som sitter på den stolen).

Han har dock ingen plats i kommunstyrelsen – endast en ersättarplats.

“Fungerar väldigt bra”

– Det är som det är. Vi är fyra partier i alliansen och jag tycker att vi är bra på att lyssna på varandra. Vi behandlas med respekt. Det hade inte varit roligt om Centern (som är störst i fullmäktige med hela 19 mandat) hade kört över oss. Men de vill faktiskt ha med oss. Det fungerar väldigt bra. Det är ett bra samarbete. Vi har månadsträffar, där vi pratar med varandra.

– Mandatet vi har ska vi behålla – och vi skulle gärna vilja ha ett till.

Ni siktar på ett till?

– Ja, det känns rimligt. Nu går det bra för oss opinionsmässigt på riksplanet också, med Johan Pehrson (nye partiledaren). Han har gjort ett bra jobb.

– Liberalerna är ett litet parti – men vi behövs, som försvarare av de liberala grundprinciperna. Hösten blir spännande – och jag tror att det kommer att gå bra, säger Torbjörn Uddén.

Hur ser du på situationen för nämnderna i kommunen?

– Det var kul att socialnämnden tog ett beslut om att utöka grundbemanningen inom omsorgen. Det är något som vi har stått bakom under en längre tid.

– Och barn- och utbildningsnämnden har fått ordning på den ekonomiska uppföljningen, ett område som man hade problem med tidigare. Vi skrev en motion om att det behövdes bättre uppföljningar – och så har det blivit. Nu har man ett system med uppföljningar varje månad – det hade vi inte innan. Tjänstemannasidan gör ett jättebra jobb.

Både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har koll på läget nu…

– Ja, det känns så. Och det är ju de budgettunga nämnderna.

– Mycket inom socialnämnden handlar om lagstyrda placeringar, och dem kan vi inte påverka.

Hur fungerar det för ungdomarna, generellt sett. Har de tillräckligt mycket att göra?

– Ja, det tycker jag nog. Det finns att göra. Ungdomshuset Play i Mönsterås och ungdomshuset Tjena i Blomstermåla är jätteduktiga på att anordna saker. Sedan finns det idrott, musik och friluftsliv.

“Vi har en ganska hög polisnärvaro i kommunen. De har koll på läget. Det är jättebra”

Hur ser du på brottsligheten?

– Trygghetsundersökningen visar att det finns en del oro – och det är givetvis tråkigt, men den faktiska brottsligheten är inte på en nivå som stör det vardagliga livet.

– Vi har en ganska hög polisnärvaro i kommunen. De har koll på läget. Det är jättebra.

Hur ser du på landsbygdsfrågorna?

– Landsbygden är en del av kommunen – och alla ska få de förutsättningar som krävs för ett bra liv, med bredband och sådant. Och i Mönsterås kommun har vi varit duktiga med bredbandsutbyggnaden.

Hur ser du på miljöfrågorna på det lokala planet?

– Vassdelen, som vi har motionerat om, är kanske en blandning mellan miljö och fritid. Men vi har faktiskt fått igång det här med laddstolpar också. Kommunen har ett bra miljöarbete.

Hur ser det ut på vägfronten i kommunen, tycker du?

– Det verkar fungera rätt bra, folk tar sig till jobbet.

Hur ser du på Oskarshamns sjukhus?

– Det är viktigt. De är jätteduktiga där – man får bra hjälp. De tre sjukhusen i länet kompletterar varandra på ett bra sätt.

Hur ser du på arbetslösheten i kommunen?

– Den är låg. Men det går säkert att trycka ner den lite till. Arbetsmarknadsenheten gör ett bra jobb.

Hur ser du på näringslivsfrågorna i sin helhet?

– Kommunen är bra på att stödja näringslivet – med snabba beslut och så vidare. Vi kommer högt upp på rankingarna.

Vilka partier kan ni tänka er att regera med efter valet? En fortsättning med alliansen?

– Ja, alliansen är bra.

Höjd, sänkt eller oförändrad skatt?

– Oförändrad. Det finns ingen anledning att sänka den bara för sänkandets skull. Som det är nu, så har vi en budget i balans.

Hur ser du på politikerarvodena?

– De är rimliga. För egen del så går jag back med någon hundralapp, eller två, under sammanträdena på dagtid. Men det är som det är. Det finns ingen anledning att höja några arvoden – de nuvarande arvodena är kopplade till riksdagens upplägg.

– Det finns heller ingen anledning att sänka dem, för då blir det en rikemanssport.

“Ett liberalt styre”

Hur ser din politiska vision/målbild ut för kommunen?

– Ett liberalt styre, säger Torbjörn Uddén och skrattar.

– Nej, men det är att Mönsterås kommun även i fortsättningen ska vara ett bra ställe att bo på. Vi ska ha bra och tillgänglig service, både kommunal och privat.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som person?

– Jag är nog rätt öppen, ödmjuk och empatisk. För mig är det viktigt att lyssna på folk och se saker från alla håll innan man bestämmer sig.

Personligt / Torbjörn Uddén

Ålder: 59 år.

Bor i: Mönsterås.

Uppvuxen i: Kalmar. Flyttade till Mönsterås 1998.

Familj: Fru, två bonusbarn och tre bonusbarnbarn.

Utbildning: Bergsskoleingenjör. ”Metallurg är ett roligt ord, och det är jag. Jag har jobbat inom tillverkningsindustrin”, säger Torbjörn Uddén.

Jobbar just nu som: Teknisk säljare på Be-Ge Stece i Mönsterås.

Politiska uppdrag av betydelse genom åren: Ledamot i kommunfullmäktigeförsamlingen i Kalmar, ledamot i barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun, ledamot i socialnämnden i Mönsterås kommun (där sitter han nu), ledamot i kommunfullmäktige i Mönsterås kommun (där sitter han nu) och styrelseledamot i Ålem Energi AB.

Fritidsintressen: Barnbarnen, båten och bågen. ”Vi kör motorcykel.”

Lättsamma snabbfrågor:

Vad läser du helst?

– Jag läser helst något historiskt. Det är min grej. Gärna något socialhistoriskt från 1800-talet eller något sådant. Det är intressant.

“Det får jag en gång om året”

Vad tittar du helst på?

– Engelska deckare. ”Ett fall för Vera”, exempelvis, som är lätt att somna till.

Vad lyssnar du helst på?

– Blues- och soulmusik är det som jag har hållit på med sedan 1976, då jag var på min första konsert. Men jag lyssnar på mycket – jag är inte rigid i min musiksmak.

Favoritmat?

– Gärna något med kyckling. Pasta är gott – och grillad korv med pommes. Det får jag en gång om året, på min födelsedag. Annars är det jag som lagar maten här hemma, säger Torbjörn Uddén och skrattar.

Vad dricker du helst?

– En kall tysk öl är inte dumt. Det är gott.

“Det är lite Åshöjdens BK över dem”

Favoritlag inom sportens värld?

– Jag är ingen sportfantast – men jag tycker att det är väldigt kul att IK Oskarshamn är där de är (SHL, högstaligan i hockey i Sverige). Det är jätteroligt. Det är lite Åshöjdens BK över dem. Det är ett bevis på att allt inte handlar om pengar. Det finns annat som avgör också. Ett tag var det roligt att titta på speedway också. Följde Dackarna, men det har jag tappat bort lite nu. Dagens förare är inga större profiler.

Husdjur?

– Nej.

Favoritfärg?

– Blå.

Vad gör du helst under en ledig dag?

– Jag umgås gärna med barnbarnen. Vi brukar ta en tur på sjön med båten. Det tycker vi om.

Hur mycket sover du?

– Normalt sett blir det nog omkring sex timmar per dygn.

Vad skulle du göra om du var osynlig under en dag?

– Jag har inte tänkt i de banorna. Ingenting, skulle jag nog säga. Då syns det ju inte att man gör något.

Vilket förhållande har du till sociala medier?

– Jag har Facebook.

Om du var tvungen att gå med i ett annat politiskt parti, vilket skulle du välja då?

– Det är en bra fråga. Jag skulle nog kunna tänka mig att gå med i Centerpartiet, i alla fall på det lokala planet.

Vilka tycker du bäst om i de andra partierna? Vilka fikar du med?

– Jag tycker att alla är trevliga.

“Lövö är fint”

Favoritårstid?

– Våren.

Favoritställe i kommunen?

– Det finns många fina ställen. Lövö är fint, där går vi ofta. Men nu på sommaren måste jag säga Mönsteråsviken. Det är inte dumt.

Hur skulle du vilja beskriva din kontakt med vanligt folk?

– Jag anser att jag också är en vanlig invånare, så jag känner inte att jag har något Von Oben-perspektiv på något sätt. Folk vet att jag är politiskt engagerad och de är trevliga mot mig.

Vad skrattar du åt?

– Engelsk humor är väldigt rolig. När man är tvungen att tänka efter lite grand. I amerikansk humor ska allt förklaras och sedan skrattar man. När det gäller den engelska humorn så säger de något som de tycker är roligt – och fattar man det, så är det jätteroligt, och fattar man inte så får man väl gå vidare, säger Torbjörn Uddén och skrattar.

Tror du på Gud?

– Nej.

Tror du på ett liv efter döden?

– Nej.

Meningen med livet, enligt dig?

– Att man ska ha det bra – och att någon ska vara ledsen när man dör. För då har man betytt något för den människan. Man ska vara snäll och hjälpa andra om man kan, säger Torbjörn Uddén.

Torbjörn Uddén ser fram emot valet i höst.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS