Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Tre av fyra känner sig otrygga med det svenska pensionssystemet och att få en rimlig pension

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

EKONOMI

Endast 24 procent av svenskarna känner sig trygga med att pensionssystemet ger en rimlig pension. Mest tveksamma är de som har lägst kunskap om pensionen. Det visar en undersökning från Kantar Medias Sifopanel på uppdrag av Swedbank. Med låg kunskap är det svårare att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen. 

Sex av tio svenskar uppger att de har liten eller ingen kunskap om hur pensionssystemet fungerar. Bland dem är det bara 15 procent som tror att pensionssystemet kommer att ge en rimlig pension.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Arbetslivet påverkar pensionen

Pensionen styrs av hur många år man arbetat och hur mycket man totalt sett tjänat under sitt yrkesliv. De flesta får omkring 70 procent av sin lön eller mer i pension. Många år av deltid och sent inträde i arbetslivet drar ner pensionen. Några extra år i arbete kan i stället höja den rejält.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Kvinnor mer tveksamma

Kvinnor är mer tveksamma än män till om pensionssystemet ger en rimlig pension. Kvinnor har lägre pensioner än män, men kvinnors pensioner ökar i snabbare takt och bland de yngre pensionärerna är könsskillnaden mindre. 

– Allt fler kvinnor jobbar ett helt arbetsliv och arbetar i större utsträckning heltid. Det ger en högre pension. Samtidigt jobbar många kvinnor inom yrken där lönerna generellt är lägre, vilket ger en lägre pension jämfört med männens, säger Madelén Falkenhäll. 

Tjänstepension kan ge högre pension 

Ett sätt att höja pensionerna är att avsätta mer till tjänstepension. Enligt tidigare beräkningar från Swedbank kan en höjning till tjänstepensionen med ett par procentenheter göra skillnad på runt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken. 

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

”Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen”

Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom

Foto: Pensionsmyndigheten

+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
6
+1
5

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS