Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Tre centerpartister i länet skriver på ON Debatt: Vill Kristdemokraterna bryta uran på Öland?

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Replik på debattartikeln ”Lyssna på invånarnas nej till vindkraft”, undertecknad av Carl-Wiktor Svensson, Gudrun Brunegård och Madeleine Rosenqvist (KD) och publicerad på Oskarshamns Nytt 30 mars.

De kristdemokratiska debattörerna har uppenbarligen inte läst vår debattartikel särskilt noga utan mer sett att det var tre Centerpartister som skrivit en debattartikel om energi och därmed bestämt sig för att det måste vara något dåligt.

Vår debattartikel ”Ökad självförsörjningsgrad – ett måste för Sverige” handlade om att vi behöver öka vår självförsörjningsgrad både när det gäller energi och drivmedel.

”Vi kan inte vara beroende av exempelvis ett alltmer aggressivt Ryssland eller den påverkan som andra internationella konflikter har på energi- och drivmedelsmarknaden”

Vi kan inte vara beroende av exempelvis ett alltmer aggressivt Ryssland eller den påverkan som andra internationella konflikter har på energi- och drivmedelsmarknaden.

Under senare år så har en stor andel av det uran som vi har använt i svenska kärnkraftverk kommit från just Ryssland, pengar som nu har finansierat Rysslands väpnade angrepp på Ukraina.

Att lyssna på invånarna är något som vi centerpartister gör varje dag, det är grunden i den folkrörelse som Centerpartiet är.

Vi hör att invånarna för fram synpunkter på bland annat höga elpriser och för att möta detta behöver vi ha en större elproduktion, inte minst i södra Sverige.

Utbyggnad av vindkraften

Detta löser vi snabbast genom en utbyggnad av vindkraften.

Vindkraften är en förnyelsebar energikälla som går snabbt att bygga och den är lämplig att bygga både på land och till havs.

Centerpartiet vill se ett hållbart energisystem som också har en lokal förankring och acceptans, därför driver också Centerpartiet frågan om regionaliserade skattebaser när det gäller fastighetsskatten för industri- och elproducerande fastigheter.

Det skulle skapa en möjlighet att ge närboende som påverkas av etableringen ersättning för detta.

”Att vi behöver ställa om vår energiproduktion för klimatets skull är allmänt känt men vi ser också att det finns ett annat skäl att göra det, för att stärka Sveriges oberoende”

Att vi behöver ställa om vår energiproduktion för klimatets skull är allmänt känt men vi ser också att det finns ett annat skäl att göra det, för att stärka Sveriges oberoende.

Ett exempel som vi lyfte fram var just vindkraften, det finns ju även andra förnyelsebara energikällor som är mycket lämpliga, där vi har utomordentliga förutsättningar att utveckla den i Sverige och i Kalmar län, både på land och till havs.

Uranbrytning i Sverige?

Det är en utbyggnad som snabbt skulle ge oss det energitillskott som våra invånare och våra företag så väl behöver. Tyvärr så bromsas detta av bland annat Kristdemokraterna som i stället håller fast i en teknik som också kommer att cementera Sveriges beroende av ”utländska stormakter” som debattörerna påstår jublar åt Centerpartiets förslag.

”Är det detta Kristdemokraterna vill?”

Alternativt är det så att om nu debattörerna menar allvar med att vi inte ska vara beroende av ”utländska stormakter” så innebär det att de också vill starta uranbrytning i Sverige.

Ett av de områdena med hög uranhalt i jorden enlig SGI är Öland.

Om uranbrytning skulle startas där så kan vi alla inse vad det skulle göra med det öländska landskapet och vilken negativ inverkan det skulle ha på det öländska jordbruket.

Något som dessutom kraftigt skulle försämra Sveriges redan dåliga självförsörjningsgrad på livsmedel. Är det detta Kristdemokraterna vill?

Stihna Johansson Evertsson (C), Högsby, riksdagskandidat i Kalmar län

Lars Sandberg (C), Vimmerby, riksdagskandidat i Kalmar län

Karin Helmersson (C), Nybro, ordförande i regionala utvecklingsnämnden

Stihna Johansson Evertsson (C) talar på ett fullmäktigemöte i Högsby
Stihna Johansson Evertsson (C). Foto: Peter A Rosén
Karin Helmersson (C). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS