ANNONS

IMG_20211219_150522

Tre generationer Ivarsson säljer lokalt producerade julgranar

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Familjen Ivarsson i tre generationer står på Stora torget och utanför Willys i Oskarshamn för att sälja julgranar från familjens gård i Fallebo. Det är Göte Ivarsson, sonen Ulf Ivarsson och barnbarnet Martin Ivarsson.

I närmare 70 år har Göte Ivarsson sålt julgranar till kommunens invånare på Stora torget. Sonen Ulf Ivarsson har varit med sen unga år och sedan några år tillbaka så står barnbarnet Martin Ivarsson utanför entrén till Willys.

Försäljning varje dag till julafton

Julgransförsäljningen inleddes inför advent och pågår varje dag till julafton. Precis som förra året så har många valt att köpa sin julgran tidigt i år.

“Många vill ha in sin julgran tidigt för att kunna njuta av julstämningen före julafton”, säger Ulf Ivarsson.

Lokalproducerade granar

Julgranarna växer i Falleboskogen utanför Kristdala och är således lokalproducerade med korta transporter. De lokalproducerade granarna som säljs är rödgran och det finns även kungsgran från Danmark. Granarna klipps så att de blir täta, fina och jämna.

“Vi hjälper alla våra kunder med personlig service för att välja rätt gran”, avslutar Göte Ivarsson medan han tar fram en julgran till en par som kommit till Stora torget för att köpa en julgran.

Göte Ivarsson visar upp en av julgranarna.
Göte Ivarsson visar upp en kungsgran för kunder.
När kunden valt julgran så packas den in i nät för enkel transport ända in i hemmet.
Både stor och liten är gärna med och väljer ut den perfekta julgranen.

FAKTA / VISSTE DU DETTA OM JULGRANAR?

  • En julgran är ett dekorerat barrträd, oftast gran eller ädelgran.
  • Dagens julgran har sitt ursprung 1400-1500-talets Tyskland.
  • Förr i tiden pyntades julgranen med rosor av färgat papper, äpplen, rån, glitter och sötsaker i smällkarameller. I början av 1900-talet var det populärt med girlanger med svenska flaggan.
  • Julgranen förseddes med stearinljus på 1800-talet som senare byttes mot elektriska ljus. På senare år finns även batteriljus.
  • I många områden hör det till traditionen att det ska sitta en ängel i toppen för att representera ärkeängeln Gabriel, eller en stjärna för att representera Betlehemsstjärnan som lyste vid Jesu födelse. Det finns även granar som förses med en spira i toppen.
  • Enligt tradition så ska granen plundras och kastas ut på tjugondedag Knut den 13 januari för att fira slutet av julhögtiden tjugo dagar efter julafton.

Foto: Ulf Ivarsson

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS