Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Tullverket rapporterar om rekordökning av hundsmuggling

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Rekordmånga hundar stoppades från att föras in i Sverige under 2020. Under förra året var det 280 hundar som av olika anledningar stoppades vid landets gränser.

Året innan var det 200 hundar trots en betydligt mer omfattande resandeström. Statistik från Tullverket visar att hundsmuggling blivit alltmer intressant för kriminella.

– ”Vi ser att smugglingen idag är mer organiserad. Ofta kommer hundarna från Polen men på senare tid har vi också sett allt fler hundar som kommer från Serbien. Tidigare var det vanligare med Ungern, Bulgarien och Rumänien”, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Smugglingen fortsätter öka

Den stora ökningen i smugglingen kom under hösten 2020 när tillgången på hundar vida understeg efterfrågan. Uppfödare i Sverige kunde inte möta det behov som uppstått under pandemin vilket öppnade en marknad för mindre nogräknade hundförsäljare.

Trenden har fortsatt under årets första två månader. Fram till 28 februari har Tullverket stoppat hela 91 hundar vid landets gränser, vilket är en markant ökning jämfört med samma period ifjol då 28 hundar stoppades.

– ”Ökningen beror också på att Tullverket skärpt kontrollerna och fått bättre verktyg för att avslöja hundsmugglarna”, säger Håkan Hansson.

Hundköpare blir smugglare

Samarbetet med andra myndigheter som Jordbruksverket och polisen i det här arbetet har också intensifierats vilket fått resultat. Det har gjort det svårare för smugglarna som försöker hitta nya sätt att få in hundar som stoppats och skickats tillbaka.

Ett sätt som blev allt vanligare under 2020 var att smugglare som tvingats åka tillbaka hörde av sig till köparna som beställt hundarna på nätet och sade åt dem att åka till exempel till Danmark och hämta sin hund.

– ”Det innebär att hundköparna själva blir smugglare och riskerar att dömas för detta brott”, säger Håkan Hansson.

Sjuka hundar behandlas illa

Hundsmugglingen är svår att komma åt så länge det finns köpare i Sverige som är beredda att chansa och köpa en valp som både kan vara allvarligt sjuk i till exempel rabies och som smugglats in under vedervärdiga förhållanden.

– ”Hundarna behandlas mycket illa och är ofta i dåligt skick. Det brott som man kan misstänkas för är inget ringa brott och fängelse är en vanlig påföljd vid införsel av fler hundar i syfte att säljas. Även köpare kan bli misstänka för brott och de kan också få fängelse för köpet”, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverkets rättsavdelning och expert på handel med levande djur.

Foto: Tullverket

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS